Nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego.Jadłam jeden jedyny raz, w tym roku na Wielkanoc.Kupione przez mojego męża, specjalnie dla mnie, bo z myślą o matce
bistro mamadzieciństwem, z ciepłem, z rodziną, z bezpieczeństwem. W domu rodzinnym moja mama piekła drożdżowe chleby (takie półsłodkie, dziś dla mnie nie do odtworzenia) dwa razy w roku. Na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Czytaj więcej
bistro mamamusiało być pod ręką. I składniki, i sprzęt, którym był "kręcony". Mama piekła piernik tylko z jednego przepisu. Na Boże Narodzenie przekładała go tylko powidłami, a na Wielkanoc dodawała do niego jedną warstwę biszkoptu. Czytaj więcej
bistro mamakarpia z pistacjami i pomarańczowymi buraczkami, razowe kluski z makiem czy pasztet drobiowy z kaszą jaglaną i żurawiną. Co ciekawe, znajdziemy tam też przepisy fit na niezbyt odległą czasowo Wielkanoc (wiadomo, że szybko zleci). "Kuchnia Fit" podzielona jest na 6 rozdziałów wypełnionych przepisami: śniadania, obiady, kolacje, desery, pieczywo i być fit po świętach. Samych przepisów jest trochę powyżej
Pasja Smakulubi wędlin ze sklepu, to polecam mój przepyszny pasztet. Bez konserwantów, sztuczności, chudy i bardzo szybki w przygotowaniu. kto powiedział, że trzeba go robić na Wielkanoc, na Trzech Króli też można. Nic aby jeść :-) Składniki:700 g mięsa ( wieprzowo- drobiowego w proporcjach pół na pół)4 łyżki ( takie z czubkiem) kaszy jaglanej 100 g wątróbki drobiowej
pieprzny smaczekmnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizrobić dość dużo to i tak ucieka jako pierwszy. Jeszcze nigdy nikomu się nie znudził ani nie zbrzydł. No i gdy planujemy co robimy na święta (Boże Narodzenie, Wielkanoc) i na Sylwestra to on zajmuje zawsze pierwsze miejsce. To już nasza tradycja. Podobnie jak to, że zawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku
Wypisz Wymalujmacie jakieś wątapliwości – kupić, czy zrobić – mam nadzieję, że ten wpis je choć trochę rozwieje. Zrobienie kiełbasy, to naprawdę nic trudnego. Tym razem na Świeta Bożego Narodzenia, ale Wielkanoc mnie już nie zaskoczy. Gorąco polecam i życzę smacznego. :)Skorzystałam z przepisu ze strony Wielkie Żarcie, z moimi zmianami.Wydrukuj przepisThe post Biała kiełbasa domowa appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoJak tam moi mili, przejedzeni po Świętach ? Ja muszę się przyznać, że wszelkie ograniczenia poszły w kąt i pofolgowałam sobie dość mocno. Dlatego teraz sięgam
kolorowotorcikowoWielkanoc od zawsze kojarzyła mi się z jajkami, pewnie nie tylko mi, i jak tu przetrwać te święta gdy Syncio uczulony jest na jajka kurze??? postanowiłam wykorzystać te mniejszego gabarytu, prosto od przepiórki i przyrządzić z nich aromatyczną i kolorową pastę do pieczywa :) oto ona. Moja kolejna zaległość w publikacji. Święta mają to do siebie, że rozregulowują nie tylko pory
Dzieje kuchennej Wiewióryinnych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu w Łodzi makowce piekło się nie tylko na Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie
Ratunku obiaddanie.Jednak swieze morele z ktorych zrobilam sos sa dostepne niestety tylko w srodku lata.Moze jakis uroczystosty niedzielny obiad bedzie pretekstem do wyprobowania tego przepisu ,bo naprawde szkoda czekac do Wielkanocy by zjesc taki smaczny schab z owocowym sosem.Wyglada swietnie i smakuje wybornie.Kruche ,smaczne mieso z owocowa nuta.Rownie dobry na cieplo jak i na zimno np.do kanapek.Skladniki na 6 porcji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak co roku jednorazowo musze zagospodarowac wieksza ilosc burakow i jak co roku robie po prostu buraczki cwiklowe z chrzanem.Swietny dodatek do dan obiadowych lub na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Handel bombarduje nas zewszad kolorowymi jajkami i zajacami- Wielkanoc zbliza sie wielkimi krokami.Coraz czesciej tez w naszym menu pojawiaja sie jajka.Jesli spojrzymy na nie z perpektywy wiosny i zblizajacych sie swiat nic dziwnego ,ze nabieraja nowego smaku.A jesli beda to jeszcze przepiorcze jajeczka ?Czy wiecie ,ze przepiorcze jaja sa duzo zdrowsze i smaczniejsze od naszych kurzych codziennych? Moze wlasnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik to krol wszystkich wypiekow w naszym domu.Niezalezmie od pory roku ,serniki pieke namietnie.Zmieniaja sie tylko dodatki.Ani Boze Narodzenie ani Wielkanoc bez sernika nie moga sie obyc.Na pytanie ,co upiec na niedziele maz niezmiennie odpowiada:sernik.Dzis najlepszy ze wszystkich sernikow jakie ostatnio upieklam.Po zakupieniu ogromnego sloika tahini w tureckim sklepie ,zrobieniu hummusu ,musialam do czegos go jeszcze spozytkowac.Tak wyladowal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!