kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć pracę choć trochę związaną z moimi studiami co ostatnio staje się nie lada wyczynem 9. Gdzie spędzisz Sylwestra ? ;> hmmm właśnie jak zazwyczaj nie mam planów, pewnie zdecyduje o tym dzień przed;) 10. Masz jakąś swoją "rodzinną tradycję" dotyczącą świąt ? chyba nie mamy żadnej specjalnej tradycji
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćświętach", jakoś mnie to nie smuci, zwłaszcza, że już kolejny rok z kolei nie dało się u mnie wyczuć rodzinnej atmosfery... Na sentymenty zawsze zbiera mi się zaraz po sylwestrze, wtedy zdaję sobie sprawę że kolejny rok za mną (czas mija zdecydowanie za szybko) i robię się coraz starsza co zdecydowanie mi się nie podoba;p Składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdziś! ostatni dzień 2012 roku! nieeee chcę! wcale mnie to nie cieszy! sylwester, imprezy, z góry przyjęte założenie, że trzeba się dziś dobrze bawić.. kto się cieszy z tego, że zrobi się starszy? , a kolejny rok za nim? Jak zapowiadałam już dopadają mnie melancholijne myśli, a jutro będzie gorzej! ;p jednak mimo mojego negatywnego nastawienia
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćświęta, święta i po świętach! jakże mi przykro! ale trzeba jakoś to przeżyć, jakie plany na sylwestra? nie ma planów! w święta nie liczyłam kalorii, ale jadłam fit, jednak w dość sporej ilości, ale o ćwiczeniach nie zapomniałam! ;) od wczoraj wróciłam do kalorycznej normy. Składniki (6 placuszków)/całość około 400kcal/: jajko szczypta sody 100g
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkukurydzą i szparagami 2014-12-17 15:07:04 Ta nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych
Kulinarna Pokusakażdym razie nie udało mi się tego ustalić. Spotkałem się z nią całkowicie przypadkowo, szukając czegoś zupełnie innego w serwisie internetowym ze zdjęciami. A że zbliżał się wówczas Sylwester, więc pomyślałem, że to co widzę na fotografii wdrożę w praktyce. Faktem jest, że przygotowanie takiej przystawki jest bardzo proste i niespecjalnie czasochłonne. Wymaga jedynie odrobiny zdolności manualnych. A w smaku
Kulinarna Pokusatruskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania
Kuchenne aromatyCiężko przeżyć sylwestrową noc bez dobrego drinka, warto więc eksperymentować. Mój sylwester był bogaty właśnie w takie eksperymenty, był drink bananowo - porzeczkowy, było martini z pomarańczą a na koniec popróbowaliśmy nawet szampana z syropem żurawinowym i sokiem pomarańczowym. Niestety nie każde eksperymenty zostały uwieńczone zdjęciem, jednak myślę, że przy sposobnej okazji uda mi się ten nie takt nadrobić
Kuchenne aromatyPamiętam to ciasto z mojego pierwszego Sylwestra poza domem (przygotowała go mama mojego kolegi - użyła do niego krakersów, które zastąpiła herbatnikami w wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja
Wielki apetytpierogi z kapusta . Nie wiem skad taka zachcianka ... nigdy za specjalnie za nimi nie przepadalam. W moim rodzinnym domu takie pierogi robi sie tylko w swieta lub na sylwestra, nigdy w zwykly dzien, na zwykly obiad. Moze poczulam chec bo nie bylam na swietach ani Bozego narodzenia ani na WIelkanoc u rodzicow i nie mialam okazji ich zjesc ?? Moze
PychaDaniaŚwięta Bożego Narodzenia szczęśliwie za nami. A już za kilka dni Sylwester i Nowy Rok. Tradycyjny okres spożywania w dużych ilościach win musujących.W supermarketach pojawiły się już „promocyjne bąbelki”. Z założenia należy unikać wszelkiego rodzaje „Szampańskoje igristoje „ w promocyjnej cenie 4,99 zł. Jak i z czego został zrobiony wiedzą tylko jego „wytwórcy”. Zafundujmy sobie wino zrobione
królestwo garówMichał Jancik. Pogoda, za oknami Domu Handlowego Vitkac , gdzie na ostatnim piętrze odbywała się degustacja, ciepła, wczesno - jesienna ale spojrzenie w kalendarz uświadamia, że do świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra pozostało już tylko lekko ponad miesiąc. I chyba już czas zacząć o nich myśleć i robić zakupy. Na pierwszy ogień poszły dwa wina musujące, oba produkowane metodą tradycyjną – szampańską
królestwo garówŚwięta za nami. Obfite kapuściano-grzybowe posiłki zakąszane śledzikiem na szczęście również. Czas przygotować się na Sylwestra. Trzeba wziąć się w garść by jakoś upchnąć osobisty, świąteczny nadbagaż w wymarzoną kreację. Warto zrezygnować z tradycyjnej kolacji z pieczywem w roli głównej na rzecz lekkiej sałatki, która dostarczy nam zarówno odpowiednich wartości odżywczych jak i bogatych doznań smakowych. Oto prosta propozycja
Kuchnia po mojemuświętach nadszedł Sylwester i Nowy Rok,a z wigilii pozostało mi jeszcze trochę śledzi, które postanowiłam wykorzystać do zrobienia sałatki. Zamiast kupować śledzie i je ponownie moczyć skorzystałam z gotowych śledzi w zalewie octowej z jabłkami , ponieważ do przygotowania tej sałatki potrzebne są i jabłka i cebula, to były jak znalazł. Polecam jednak dodać świeże jabłuszka, a cebula marynowana
Bea(u)ty kitchenWitam po Sylwestrze, mam nadzieję, że dobrze się bawiliście i że te miłe chwile będą Wam towarzyszyły przez calutki rok! Ana dobry początek proponuję pieczoną karkówkę uprzednio zamarynowaną w soku z cytryny z dodatkiem cebuli i bazylii. Mmmmmmmmmmm, pycha!!!! Składniki: 1,5 kg karkówki Marynata: 12 łyżek oleju (u mnie sezamowy) 2 cebule sok z 1 cytryny 2 łyżeczki
Bea(u)ty kitchen