Sylwester, Nowy Rok, Karnawał, to okres kiedy na stołach królują przystawki. Dzisiejsze danie będzie dla miłośników owoców morza, ale mam nadzieję, że nie tylko. Langusta – prawdziwy rarytas i jednocześnie kulinarne wyzwanie. Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki:- 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g
mojewypiekiinietylkorewelacyjne danie na spotkanie w większym gronie, a na dodatek jest szybkie w wykonaniu, bo składa się tylko z 3 składników. Smakuje bardzo dobrze, naprawdę polecam! Zwłaszcza na nadchodzącego sylwestra, jako danie główne, bo nie ma przy tym dużo pracy.Składniki:2 kg karkówki4 duże cebuleketchupSposób przyrządzenia:Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień
upichcicWeganie dziś też znajdą u nas coś dla siebie. Pyszny, z jabłkiem, migdałami i bakaliami. Na sylwestra będzie jak znalazł. Wegański makowiec Drukuj przepis Składniki100g mąki owsianej bezglutenowej50g mąki kukurydzianej50g mąki ryżowej1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia50g ksylitolu3 łyżki olejusok z połowy cytryny250ml napoju sojowego lub innego roślinnego200g mielonego suchego maku300g wody200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp)250ml napoju sojowego
CoolinarniePLSylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła. Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina. Zapewniam
Food SquarePomimo, że wszyscy pewnie bardzo lubimy świąteczne dania, idę o zakład, że większość z nas ma już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :)Składniki (na 6 porcji):1 opakowanie ciasta francuskiego100 g łososia wędzonego1 kulka
Zakręcony Widelecpopularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra!Składniki:500 g filetów śledziowych a'la matias2 cebule100 ml przecieru pomidorowego500 ml mleka50 ml oleju2 łyżki cukru4 łyżki octu10 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety śledziowe moczymy w mleku przez
Smakowity Blog Kulinarnykażdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra ;)0,5kg ryby4 szkl wody1/2szkl octu2/3 szkl. Oliwy6-8 łyżeczek cukru4 łyżeczki soli4 łyżeczki słodkiej papryki1 koncentrat pomidorowyZiele angielskieLiście laurowe( 5-6 szt.)PieprzSuszone owoce (morele, śliwki)4 duże cebulePrzygotowanie :Przyprawić i usmażyć rybę wg TEGO przepisuWodę, przyprawy( liście, pieprz, ziele angielskie, sol, cukier) zagotować, dodać
Garnkowe fanaberieSylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru
Szefowa kuchniSylwester zbliża się dużymi krokami. wielu z nas pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a więc na stole nie powinno zabraknąć różnorodnych przystawek i przekąsek. Te wychodzą nam najlepiej i nie wymagają szczególnego zaangażowania. Polecam jedną z wielu.SKŁADNIKI2 lub 3 pomidory1 opakowanie sera mozzarella1 łyżka dobrej oliwy
W kuchennym oknie EwyWitam Was! Za kilka dni już Sylwester, przywitamy rok 2015...Niektórzy z nas wybierają się do znajomych, do innych właśnie znajomi przychodzą, więc jakie przekąski można by przygotować? Oto kilka pomysłów:Faszerowane Papryki1. Papryczki faszerowane mięsemPapryki czekają na upieczenie! Składniki:500g mielonego mięsa,1 szkl. ryżu,1 cebula,1 ząbek czosnku,250g mozzarelli,Ketchup,3 łyżki
Chocolate Stop TemptingSylwester a potem karnawał to najlepszy okres na inne, niecodzienne jedzenie, na szybkie dania z rożnych stron świata, które mile zaskoczą gości. Dzisiaj zapraszam na ekspresową francuską kolację, czyli małże w winie i śmietanie. Idealne się nadają na zarówno na obiad, imprezę ze znajomymi czy romantyczną kolację.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś przepis na łatwe danie np. na sylwestra:) Lepkie i słodkie skrzydełka z kurczaka, z nutą imbiru i chilli – po prostu przepyszne. Robiłam je już wielokrotnie i zawsze wychodzą pyszne, a co najważniejsze, są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishSkrzydełka w coca coli(4 porcje)Składniki:14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki2 ząbki czosnku
karmelowymoja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko na Święta, ale także na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie.Potrzebne nam:- 20 dag śledzi z oleju- mała garść rodzynek- średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka miodu- łyżeczka soku
W poszukiwaniu inspiracjiSałatka winogronowa z kurczakiem to jedyna sałatka w mojej rodzinie, która na pewien czas przebiła klasyczną sałatkę jarzynową. Słodkie, różowe winogrona, majonez z rodzynkami oraz złocista
Poezja smakuMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z warzyw. Mi najbardziej smakuje trzeciego dnia, jak jeszcze zostanie. :) Składniki:0,5 kg dorszasól, pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4 marchewki1 pietruszka0,5 selera1
Ala piecze i gotuje