Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na jedno z 12 Wigilijnych dań goszczących na naszej kolacji. Mianowicie zapraszamy na świąteczne gołąbki z pieczarkami przygotowanymi na parze. Do
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodczas Wigilii nie może zabraknąć u Nas oczywiście karpia. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOd ponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj jak co środę zapraszamy na coś słodkiego. Ostatnio skusiłam się i upiekłam pyszną domową wuzetkę z mascarpone, jest ona troszeczkę oszukana gdyż domownicy wyjedli dżem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJeśli zasmakowaliście w limoncello ten aksamitny cytrusowy likier także przypadnie wam do gustu. Crema di limoncello możecie przygotować w ciągu 5 minut korzystając z własnych
SzczyptaSmaQNalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to
SzczyptaSmaQUwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze
Kolizje SmakówCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaCiasto drożdżowe: 3 szklanki mąki tortowej łyżka cukru ok. 15 dkg margaryny lub masła 3 żółtka 200 ml mleka 40 g drożdży szczypta soli Przygotowujemy rozczyn
kuchcikowniaBiszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki Ubijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na
kuchcikowniaJakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikGrzaniec jest świetnym pomysłem na jesienny lub zimowy wieczór, szczególnie w okresie świątecznym. Uwielbiam siedzieć z kubkiem grzanego wino lub piwa, zagryzać je pierniczkami i oglądać
Sagneska - gotowanie i lifestyleNajprzyjemniejsze chwile spędzane razem ;)Czyli nasza pierwsza wspólnie we trójkę przygotowana szopka;)Rafałek doskonale sprawdza się jako obserwator i pomocnik w sprzątaniu, czyli wszystko ze stołu
Lawendowe NieboBigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po
Kulinarne przygody GatityWpis pochodzi z www.mgotuje.plKapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo
Marta Gotuje