Śledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj w nowej świątecznej odsłonie nasza modra kapusta. Z dodatkiem żurawiny, śliwek, wina to jej nowa odsłona, bardziej królewska niż codzienna, niedzielna. Pyszny dodatek do świątecznej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bardzo smaczna i prosta sałatka z tuńczykiem i warzywami. Idealny przepis na świąteczny stół. Post Kolorowa sałatka z
Marta GotujeOstatnio, przez przypadek, kupiłam gotową masę makową (tak wiem, czytałam skład... cukier, woda, miód 1%...generalnie dramat). Szkoda mi było wyrzucić jednak tego produktu więc postanowiłam
Mango PapajaSkładniki: 1 kg schabu 1 łyżka soli1 łyżka soli peklowej½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki kolendry1 łyżeczka czosnku suszonego2 łyżki cukru1 łyżeczka papryki słodkiejsól czosnkowa do posypywania
kulinarnyswiatdomiDo tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię
Kulinarne przygody GatityDopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat
Mango PapajaPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyBiszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąkiUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę
kuchcikowniaPoliczki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam
Kulinarne przygody GatitySzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości
karmelowyW tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą
Kulinarne przygody GatityW tym roku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić
Basia w kuchniNa naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy, śledź po podlasku, śledź po litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie
Kolizje Smaków