Do tej pory w mojej codziennej kuchni gościły gołąbki w wersji klasycznej z mięsem. W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię
Kulinarne przygody GatityDopiero wczoraj miałam okazję przekonać się jak pachnie i smakuje prawdziwa przyprawa do piernika, bez cukru, bez mąki... Jaki jest jej prawdziwy kolor i jaki aromat
Mango PapajaPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i
karmelowyBiszkopt:5 jajek5 łyżek cukru5 łyżek mąkiUbijamy białka z cukrem na gęstą jednolitą masę – dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę
kuchcikowniaPoliczki wołowe to dla mnie nowość. Jakiś czas temu robiłam je raz po burgundzku, tym razem postanowiłam udusić je w winie, a do sosu dodać czekoladę
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam
Kulinarne przygody GatitySzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości
karmelowyW tym roku pierwszy raz na wigilijną kolację postanowiłam przygotować pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Do tej pory żelaznym gwoździem programu były te z kapustą
Kulinarne przygody GatityW tym roku powstał mój pierwszy domek z piernika i zapewne nie ostatni. Mimo, że pracy jest przy nim sporo to i satysfakcja super. Trzeba uzbroić
Basia w kuchniNa naszym blogu pojawiło się już kilka przepisów z udziałem śledzia. Był tatar śledziowy, śledź po podlasku, śledź po litewsku, roladki śledziowe, czy sałatki śledziowe. Nie
Kolizje SmakówDziś przedstawiam przepis na karpia, tylko dla odmiany – w stylu orientalnym. Karp z tego przepisu wręcz rozpływa się w ustach, a duszony w sosie z
karmelowyCzas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór
Kulinarne przygody GatityDzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom
Kolizje SmakówCiasto drożdżowe:3 szklanki mąki tortowejłyżka cukruok. 15 dkg margaryny lub masła3 żółtka200 ml mleka40 g drożdżyszczypta soliPrzygotowujemy rozczyn z drożdży – mieszamy drożdże z letnim
kuchcikowniaRyba po grecku od dzieciństwa kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Wigilią. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.
Kulinarne przygody Gatity