ciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne InspiracjeRzecz dobra na ciepło i na zimno - w formie sałatki. Trochę pracy jest, bo trzeba wszystko przygotować osobno zanim się wymiesza. Wczoraj zrobiłam baaardzo dużą porcję, starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka
Kulinarne Inspiracjeniego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli
Kulinarne Inspiracjekrojenia powstały tej samej wielkości kopczyki. Kopczyk szczypiorku powinien być o połowę mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek
Kulinarne Inspiracjepolu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować (jak to ja) na gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście... Składniki: 0,5 kg wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu
Kulinarne Inspiracjesałatka to połączenie dwóch przepisów, które znalazłam w magazynach kulinarnych Kuchnia i Moje Gotowanie. Połączyłam je i wyszła mi naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku. Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich
Kulinarne InspiracjeBłyskawiczna, zdrowa i nieziemsko pyszna sałatka z młodego szpinaku to moje najnowsze odkrycie. Kilka składników i dosłownie kilka minut, a wrażenia smakowe... mmmmm pycha! Koniecznie spróbujcie! Składniki: 1/2 paczki młodego szpinaku dojrzałe awokado 2 mandarynki 2 łyżki łuskanych nasion słonecznika sok z cytryny łyżeczka płynnego miodu sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Na płaskim talerzu lub półmisku ułożyć umyte
Kulinarne Inspiracjepieprzem. 4. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut, dopóki jajko się nie zetnie. 5. W tym czasie przygotowujemy sałatkę z rukoli: rukolę wykładamy w okrąg na talerzu, zostawiając na środku miejsce na kokilkę z zapieczonym jajkiem. Układamy na rukoli pomidorki koktajlowe przecięte na pół, posypujemy startym parmezanem, skrapiamy oliwą
W kuchni KatieJestem fanką jabłek, bardzo lubię je pod różną postacią czy to w cieście, w surówce czy w sałatce, na surowo i pieczone. Po prostu jabłka dla mnie mogą być wszędzie :))) Przepis pochodzi z książki "O jabłkach" E.Mórawskiej Składniki: 4 jajka 250 g mąki pszennej 250 g cukru 100 g miękkiego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki
Delicious Titbitswrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych
wegetalerzeMajonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli, ziemniaków, ryżu i wielu innych wymyślnych składników. Moim ulubionym jest najprostszy majonez na bazie mleka sojowego. Robi się go w mniej niż 5 minut i można mieć pewność, że sprawdzi
wegetalerzeefekt totalnego eksperymentu. Została mi resztka nasion amarantusa i postanowiłam zrobić coś, czego jeszcze w moich kulinariach nie było. Miała być sałatka z warzywami, ale ostatecznie uznałam, że galaretowata konsystencja amarantusa nie bardzo pasuje do planów. I stąd kolejne oszukane sushi :) Składniki : 100 ml ziaren amarantusa 4 płaty nori 4 rzodkiewki pół papryki natka pietruszki lub liście bazylii
Weekendy w domu i ogrodzieŚwieża, zdrowa i pyszna sałatka. Bardzo wiosenna! Składniki: 150 gram piersi kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 średniego batata, pokrojonego w plastry 1 mini ogórek lub 1/4 normalnego ogórka 1/2 awokado 40 gram sera z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz, papryka wędzona w proszku roszponka Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na oliwie z oliwek
Mango Papajaaluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby włóż plasterki masła- doda smaku), danie jest gotowe jeszcze jakaś sałatka i super kolacja
Kuchnia Beatysałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że jogurtowo czosnkowa kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną marchewką, a do tego jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć. Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo
zdrowa vege kuchnia