feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej grillowana, w formie kebabów, kibbeh lub gyrosów popularna jest także ciecierzyca, w wielu wydaniach, np. jako hummus czy też
Chilli Czosnek i Oliwaznajomym. Tak sobie wymyśliłam, że w tym roku każdy dostanie swój zestaw sylwestrowy... i niech go pilnuje! Taka fuzja smaków z różnych kuchni w formie talerza przystawek, plus jakaś sałatka i mały wtręt na ciepło. Do łapki lampka szampana i bawimy się do białego rana. Zestaw sylwestrowy Tromsø 2014 zawiera: Ostre quesadillas2 płaty tortillikilka pieczarekgarść kukurydzystarty żółty serpapryczka piri piriŻółty
bastalenazielonego ogórka, pomidora (oczywiście bez skóry) i kiełków rzodkiewki. Gotowane pulpeciki z mięsa mielonego z koperkiem.Wszystko w akompaniamencie koperkowego sosu na bazie jogurtu. Kolacyjnie Hicior ostatnich dni: sałatka z buraków, wędzonego twarogu i kaszy gryczanej. Wyrazisty wędzony ser, gryzący smak kiełków rzodkiewki, kojący zmysły burak. Pyszności! A po tym wszystkim...Deser... który z powodzeniem można przygotować też na śniadanie
bastalenaAsią i Justyną, tym razem u mnie. Pogadałyśmy, pojadłyśmy, umówiłyśmy się na wspólne zakupy! Odprężyła mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami
Miksturownikostatnie wpisy na moim blogu zauważyłam, że prawie same słodkości serwuję - chyba to tęsknota za wiosną tak mnie ku słodkiemu skłania;) Dzisiaj jeszcze deser, a potem pewnie wpadnę w sałatki i inne dania ożywczo-wiosenne:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyszła mi nań chęć. Wyjątkowo miałam ochotę na coś jaglanego niesłodkiego, więc po znalezieniu w spiżarni buraków stwierdziłam, że będą pasować:) Miało być proste danie i wyszło proste, taka sałatka jaglano-buraczana:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyktóre zmieniły całkowicie swój sposób odżywiania i ja miałam w tym też swój udział, co mnie oczywiście bardzo cieszy) od razu mi się spodobała. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam sałatki z buraków na słodko i bardzo mi one smakowały. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam kalafiora z myślą o sałatce. Bardzo dawno takiej nie robiłam, bo kalafior nie gości u mnie zbyt często. Nawet nie wiem dlaczego, ale taki jest fakt. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMiałam się po pierwszym zachwycie szparagami zajadać nimi cały sezon, a jadłam zaledwie 3-4 razy. Sezon się kończy, więc kupiłam z myślą, że zrobię znów sałatkę z rzodkiewką, bo akurat rzodkiewka mi piękna wyrosła w ogrodzie. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyOPINIA:Ryż smaczny, prosty w przygotowaniu. Nie musimy martwić się, że będzie się kleił, on zawsze wyjdzie idealnie sypki.Niezastąpiony w kuchni, zarówno do dań obiadowych jak i do sałatek
kolorowotorcikoworzodkiewka, cebulka, papryka, ogórek, szczypior - pokroić w drobną kostkę. Dodać do sera, doprawić solą i BIO PAPRYKĄ granulowaną Royal Brand. BIO papryka słodka granulowana Doskonały dodatek do dań mięsnych, sałatek i past. Niezastąpiona w kuchni włoskiej i węgierskiej. Słodki, aromatyczny smak wzbogaci wiele dań. Wygodna w użyciu. Cena: około 10zł/30g Zapraszam do zapoznania się z ofertą Royal Brand tutaj
kolorowotorcikowodługości - 10 cm.Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze.Piec w 170 stopniach C do zrumienienia.Paluszki to doskonały dodatek do sałatek, sosów, zup,. a także jako przegryzka do piwa lub wina. Smacznego
kolorowotorcikowoBłoniach swoimi sekretami kulinarnymi, technikami oraz wszelkimi ciekawostkami dzielił się ze zgromadzonymi Grzegorz Łapanowski. Grzegorz Łapanowski mówił jak łączyć i wykorzystywać w kuchni lokalne specjały. Zgromadzeni widzowie poczęstowani zostali: - sałatką Najsztuba - pstrągiem z kiełbasą - stekami z wołowiny - risotto z grzybami leśnymi Było naprawdę smacznie ! Na tzw. Dużej Scenie Smaku mogliśmy podziwiać pokazy: - Ojców Oblatów z Kodnia, którzy serwowali pyszną jagnięcinę
kolorowotorcikowoDzięki uprzejmości marki Lubella, mam dla Was, moi drodzy czytelnicy - konkurs.Tematem przewodnim konkursu będzie: wiosna i makaron. Czekam zatem na pyszne, lekkie dania, czy to sałatki, czy dania obiadowe lub inne przekąski przygotowane na bazie makaronów Lubella.Jako, że Lubella ma bardzo bogaty asortyment makaronów, na pewno przygotujecie wiele wspaniałości.Z asortymentem makaronów możecie zapoznać się klikając tutaj Nagrodami w konkursie
kolorowotorcikowo