kładziemy pokrojoną w piórka cebulę, układamy na nią mięso i dokładnie polewamy marynatą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Karkówkę pokroiłam w plastry i podałam na sałatce. Mmm Pycha! Mój Facebook
NA MOIM TALERZUMarchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy ją niemal wszędzie m.in: zupy, sałatki czy zapiekanki. Najlepszym i najprostszym sposobom jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy
Truskawkowa FiestaWielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca do jej przyrządzenia, prawda? Składniki: 3 marchewki 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonego groszku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz
kgwjanczewoRozpoczynam sezon na szparagi! Pierwsze w tym sezonie szparagi były podane w formie sałatki. Proste i pyszne. Polecam. pęczek szparag ser feta suszone pomidory orzechy włoskie sos ze zredukowany octem balsamicznym Zagotować wodę w dużym garnku. od szparag odłamać końcówki. Wrzucić je do wrzątku. W naczyniu obok przygotować wodę z dużą ilością lodu. Kiedy
Polska ZupaPrzepisy szybkie, łatwe w obsłudze, pełne smaku.\ Po zupie z groszku przyszedł czas na danie z ciecierzycy i kiełbasy chorizo. Pyszna na ciepło ale i na zimno jako sałatka smakowało mi bardzo. Robiłam je rano dla Małżona do pracy. Genialnie szybkie do przygotowania. Lekka Ciecierzyca z chorizo, pomidorami, czosnkiem i parmezanem puszka ciecierzycy, odcedzona kawałek ok 5 cm grubego chorizo
Dzieje kuchennej WiewióryCiecierzyca.. według mnie jedno z najbardziej zapomnianych warzywa, które jest bardzo dobrym źródłem białka. Ci co ciągle o niej pamiętają zazwyczaj wykorzystują ją do sałatki bądź Falafel. Obecnie coraz popularniejsza staje się pasta Hummus, która jak wiadomo wykonana jest z ciecierzycy. Jednak rzadko kto pomyśli aby ten wspaniały produkt wykorzystać jako "słodkie śniadanko". Dlatego postanowiłem przygotować to proste danie
Jedz zdrowo żyj zdrowo!masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkotemu, kiedy to przygotowałam dla Was wpis " Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej ". Skupiłam się wtedy na zbieraniu liści mlecza, z których przygotowałam grecką hortę vrasta oraz francuską sałatkę . W tym roku nabrałam ochoty na spróbowanie pokrzywy, dlatego uzbrojona w koszyk i rękawiczki ochronne wybrałam się na wieś. Znalezione przeze mnie roślinki ( zdjęcie na Facebooku ) były bardzo młode
Chilli Czosnek i Oliwamasy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ). Smażymy na rumiano i podajemy gorące. Smacznego! Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili
Ostra na Słodkopieprzem. Przechowuj do kilku dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Majonez sojowy stanowi świetną bazę do wszelkich dressingów, czy sosów. Idealnie się sprawdzi na kanapce i z ulubioną sałatką. Dodając kawałek świeżo startego chrzanu, możesz otrzymać genialny sos chrzanowy! * Sól kala namak możesz pominąć i zastąpić zwykłą solą morską. Jednak to ona nadaje ten nietypowy jajeczny posmak
Food SquareDanie które robi się samo. Wystarczy dodać do niego sałatkę, pieczone ziemniaki, kaszę lub po prostu świeże pieczywo. Składniki 1/2 kg wołowiny bez kości (np. udziec) buletka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 6-8 cebulek szalotek 1/2 łyżeczki gorczycy łyżeczka musztardy 2 łyżki mąki liść laurowy pół łyżeczki cukru sól, pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia łyżka
Kulinarne Inspiracjeciepło. Doprawić całość curry i solą. Można jeść na ciepło, ale najlepiej smakuje jak postoi przez noc w lodówce i smaki się przegryzą. Wtedy można jeść albo zimną jako sałatkę, albo na ciepło jako rozgrzewające, pełnowartościowe danie
Kulinarne InspiracjeRzecz dobra na ciepło i na zimno - w formie sałatki. Trochę pracy jest, bo trzeba wszystko przygotować osobno zanim się wymiesza. Wczoraj zrobiłam baaardzo dużą porcję, starczyło na obiad dla 4 osób i zostało jeszcze sporo na lunch do pracy. Składniki (ile kto chce, ile kto lubi) Makaron penne (malutkie) Brokuły - najlepiej świeże suszone pomidory w oliwie pierś z kurczaka
Kulinarne Inspiracjeniego dopiero po kilku dniach podróży. Tamtejsi Włosi nie solą ciasta chlebowego, żeby... nie zepsuć jego smaku, smaku doskonałej lokalnej mąki. Kiedy odkryłam przepis Jamiego Olivera na toskańską sałatkę, nie mogłam jej nie zrobić. Ciabata, pomidorki, bazylia, balsamico... to musiało się udać. Składniki: pół ciabaty łyżeczka nasion kopru włoskiego łyżeczka oregano garść kaparów 4-5 filecików anchovies pół czerwonej cebuli
Kulinarne Inspiracjekrojenia powstały tej samej wielkości kopczyki. Kopczyk szczypiorku powinien być o połowę mniejszy od pozostałych. Wszystko przełożyć do miski, wymieszać z łyżką majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Taką sałatkę można w zasadzie już zjeść, ale najlepiej smakuje podana na kromkach świeżego, białego pieczywa w formie Paryskich kanapek
Kulinarne Inspiracje