np.w ponmidorach.Potas korzystnie wplywa na prace serca i ukladu krazenia w naszym organizmie.Jest rowniez swietnym roslinnym zrodlem jodu z zawartoscia 62 mg/100 g salaty.Proponuje wyprobowac dzisiejszy przepis.Smak tej salatki Was zachwyci.Skladnik dla 2 osob:4 garscie salaty60 g malin50 g orzechow wloskichSos winegret:3 lyzki oliwy1 lyzka Aceto Balsamico1 pelna lyzeczka mioduSalate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobno posiekac i od razu ukladac w pudelku,w ktorym bedzie przechowywany w zamrazarce.Nie dopuszczamy do zwiedniecia szczypiorku.Dobrze osuszony szczypior nie zbryli sie w trakcie zamrazania.Zamrozonym posypywac kanapki i salatki-rozmraza sie blyskawicznie.Dlatego zachecam do zalozenia malej hodowli,chocby w skrzynce balkonowej lub duzej donicy.Hodujmy szczypiorek,dodawajmy go do dan ,bo zieleniny nigdy nie za duzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stanowic zupelnie odrebny posilek.Nie jest to danie zbyt dietetyczne,bo smazone,ale na pewno bardzo smaczne.Dodatek orzeszkow piniowych i skorki cytrynowej w ciekawy sposob podkresla smak salatki cukiniowej.Skladniki na 2 porcje:2 cukinie -zielona i zolta2 lyzki orzeszkow piniowych2 lyzki oliwysol,pieprz1/2 lyzki skorki z cytryny i sok z cytrynyWykonanie:Orzeszki piniowe lekko zbrazowic na patelni bez tluszczu.Dwie cukinie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!selera, ktory niejednego zniecheca do siegniecia po to warzywo jest tu w ogole niewyczuwalny.Odczarujmy to jakze zdrowe warzywo,ktore co najwyzej laduje w rosole jako wloszczyzna lub jest skladnikiem salatki jarzynowej.Dlaczego surowka pieknosci ? Otoz bez selera nie obedzie sie zadna dieta odchudzajaca czy oczyszczajaca.Kochaja go gwiazdy Hollywood.Wszystko o wartosciach selera znajdziesz tutaj:klik.Przekonajcie sie,ze nie tylko selera naciowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!korzennym smaku.Stanowi jeden z podstawowych skladnikow mieszanki ziol prowansalskich.Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W AW polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ponad 30 kcal w 100 g.Stanowia zatem swietna przekaske we wszystkich dietach odchudzajacych.Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno.Skladniki:300-500 g malych pieczarekoregano lub natka zielonej pietruszkiodrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszkuWykonanie:pieczarki oplukac szybko pod malym strumieniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nasion chia-okolo 2 lyzek,ten kto zje kawalek lososia to spozyje wiecej kwasow omega-3 niz zawartych w 2 lyzkach chia.Rowniez 2 lyzki oleju lnianego,ktorego uzyjemy do salatki ma wiecej kwasow omega-3 niz chia.Nie zrozumcie zle-chia sa super, trzeba to jednak porownac w relacjach z innymi produktami,ktore spozywamy na co dzien.Dla wegetarian i wegan chia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najprostsza i najsmaczniejsza salatka na lato,dwuskladnikowa i wlasciwie sama sie robi.Tyle nowych przepisow,tyle nowych smakow i kombinacji,a do tej salatki wracam kazdego lata.Gdy tylko przejedza sie pierwsze "malosolne" ogorki ,a pomidory pachna juz i smakuja latem najlepszy to czas ja popelnic.Pasuje wlasciwie do wszystkiego,a z bagietka moze stanowic samodzielne danie.Moja za kazdym razem jest inna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie
NA MOIM TALERZUroku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym roku przygotowywałam schab według jej przepisu
NA MOIM TALERZUprzekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp. 180 st. C. Podajemy jako obiad np. z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką wielowarzywną (w wersjiz olejem) lub inną ulubioną.Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki.Polecamy bardzo gorąco!Smacznego
Maminek kulinarnyDodajemy pestki z dyni i na niewielkim ogniu smażymy ok. 5 minut.Kurczak jest gotowy.Przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile gotuje się ryż lub pieką frytki.W tym samym czasie przygotowujemy sałatkę wielowarzywną w wersji z olejem oraz sos tzatziki.A sos tzatziki to:- 2 łyżki jogurtu naturalnego-1 łyżka majonezu-przyprawa tzatziki-łyżka pokrojonego w drobniutką kosteczkę świeżego ogórka-szczypta koperkuSmacznego
Maminek kulinarnyMarynowana cebulka przydaje się do sałatek i do dekoracji dań.Podamy proporcje na 1/2 kg cebulki, ale zawsze można zrobić więcej.Składniki:-1/2 kg cebulki dymki-jedna marchewka-3 ząbki czosnku-koper-listki laurowe-pieprz ziarnisty-gorczyca-ziele angielskieNa zalewę:-3 szklanki wody-1/2 szklanki octu 10%-5 łyżek cukru-1 łyżka soli Najwięcej czasu zajmuje
Maminek kulinarnyosolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową, polewamy tłuszczem z cebulką i gotowe.Dobrze smakują z dodatkiem sałatki z ogórków kiszonych i szczypiorkiem.Smacznego
Maminek kulinarnyMałe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp.Składniki na zalewę:-3 szklanki octu-4 szklanki cukru-6 szklanek wody-2-3 łyżki soli-ziarna gorczycyZalewę zagotowujemy i studzimy.Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy,pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru
Maminek kulinarny