szykujemy morele – myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pokrojone morele, delikatnie mieszamy. W szerokim garnku rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący). Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)smakują, gdy ograniczymy to wątpliwe „poprawianie” smaku. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z morelami na: Sos morelowy Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy Kruchy placek morelowo budyniowy Wydrukuj przepis The post Racuchy drożdżowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową... Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan.... Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha... koniecznie posypana cukrem pudrem mniam ! Taką babkę znalazłam na Moich wypiekach , i jak zawsze coś muszę zmienić, ulepszyć, tak ta babka jest idealna(...)tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec
Piekarz-Kucharz-GarkotłukMoje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia choineczek. Bałwanki, skarpetki zostały szybko zjedzone Za piękne foremki do pieczenia ciasteczek dziękuję raz jeszcze firmie Cenos . Foremki dostałam w uroczej świątecznej paczce A wracając do ciasteczek… polecam(...)cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość szybko zagniatamy ręką. Z ciasta tworzymy kulę, zawijamy ją w folię lekko spłaszczając i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Odrywamy kawałki ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Rozwałkowujemy delikatnie – o mnie na około
Słodkie okruszkiZawsze uważałam, że podobne ciasteczka bardziej "wyglądają", aniżeli smakują. I tu się pomyliłam, bo są nie tylko urocze, ale i... pyszne! Takie czekoladowo-kawowe, lekko maślane, kruche... Nawet piekłam je kilka razy pod rząd... Zrobiłam dwie wersje: w czekoladzie i bez. Przyznam, że bardziej odpowiada mi ta druga - jest jakby delikatniejsza. Kombinowałam też z różnymi kawami Tommy Cafe : z naturalną(...)następnie szybko zagnieść - do uzyskania jednolitej konsystencji. (W razie potrzeby - dosypać mąki.) Masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez około 30 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Z każdego kawałka uformować owalny kształt, a na środku (wzdłuż) - za pomocą patyczka do szaszłyków zrobić dość głęboki rowek. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej
Di gotujesoczystą wiśnią Bakalland i orzechami nerkowca oraz tradycyjnymi surowymi migdałami. Receptura nieco inna niż ta na catuccini, ale zapewniam was że po drugim pieczeniu ciastka będą tak samo kruche, lekko twardawe i pełne smaku. To co jest ich ogromną zaletą, to że możecie je przechowywać bez obaw powyżej jednego tygodnia choć nie wiem czy nie znikną w mgnieniu oka. Zatem(...)gładkiej jednolitej masy, 3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach. 5.Ciasto pieczemy w 35 minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy. 6. Po wystudzeniu
vaniliowoczekoladowaZapewne wiele osób słyszało i uwielbia sasanki - pyszne ciasteczka owsiane. Uwierzcie mi, ich domowa wersja jest o niebo leeepsza! Ciasteczka są kruche, chrupiące, lecz... mają małą wadę..., a mianowicie strasznie kuszą, więc tym samym za szybko znikają! Można je posmarować czekoladą, ale bez polewy także świetnie smakują. Wybór tej opcji pozostawiam dla Was. Ostatnio do czekolady dodałam odrobinę kawy(...)kilka części. Całość dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą dłoni) i na końcu połączyć z mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut
Di gotujeSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWedług mnie kruche maślane ciasteczka pasują na każdą okazję, dlatego postanowiłam zrobić je w wersji świątecznej wraz z odpowiednią dekoracją. Duże choinki ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami, ja wybrałam Skittles, bo mają ładne żywe kolory, ale myślę, że dobrze w tej roli sprawdziłyby się też Lentilki, M&Msy lub dowolne inne małe kolorowe cukierki. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pudełku(...)wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem
CiastkozercyPamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości
Candy PandasZazwyczaj takie ciasteczka piekłam w zimie przed świętami, ale niedawno do mojej foremkowej kolekcji dołączyły takie wiosenne i uznałam, że w końcu trzeba je przetestować :) Upiekłam kruche, budyniowe (z prawdziwą wanilią) ciasteczka na pełnoziarnistej mące orkiszowej z dodatkiem mielonych orzechów włoskich i przełożyłam je domowymi powidłami śliwkowymi z pomarańczą, a wersja żółta to domowa konfitura z pigwowca. Ta druga wersja(...)masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie
FitKotmożna jeść tylko w karnawale? Jeżeli ktoś tak twierdzi, to ja się pod tym nie podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć swoją(...)dodajemy oba cukry i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z ekstraktem i masłem, a następnie dolewamy do suchych składników. Zagniatamy i odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy
Słodkie Przyjemnościdobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki(...)cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
IzabelawkuchniPokochałam je dopiero z wiekiem, być może im człowiek starszy tym bardziej docenia ulotne chwile, widoki i krajobrazy, które chcesz zapisać w pamięci bo wiesz, że są drogocenne i kruche. Cieszę się, że wraca moda na retro, teraz każdy szuka fajnych starych rzeczy nadając im nowe życie. Ja też do nich należę i muszę kochani Wam powiedzieć jedno, gromadzę(...)proszku do pieczenia - 4 łyżki cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 2 łyżeczki masła roztopionego Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy robotem kuchennych na gładkie, lejące się ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części do jednej dodałam jagody do drugiej pokrojone w plasterki truskawki. Smażymy na nagrzanej patelni, posmarowanej lekko olejem. Podajemy ciepłe, można obsypać cukrem pudrem! Smacznego
SMYKWKUCHNIUlubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie czekają, jakoś łatwiej mi wstać ;). Skorzystałam tutaj z przepisu na Domowe bułeczki z książki Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy rodziny Szaciłło, który oczywiście zmodyfikowałam. Muszę przyznać, że bardzo lubię ich przepisy. Szczególnie(...)mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka, mieszając mąkę, bez ugniatania. Dodać 1 szklankę słonecznika i sezam. Wymieszać i wyłożyć masę na blat posypany mąką. Wyrabiać ciasto podsypując mąką krupczatką. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, podzielić na tyle bułeczek ile chcemy uzyskać. Każdą kulkę lekko rozpłaszczyć umieścić w niej łyżeczkę/łyżkę dżemu w zależności
Corner With Recipeszaśpiewam Ci tak. Trzynastego! Poniższe ciasteczka mnie zaskoczyły. Spodziewałam się ciastek dość twardawych, które z czasem będą twardnieć jeszcze bardziej. Natomiast tu... Nie dość, że są na początku idealnie kruche (nie przesadzam!), ale uwaga, nie wolno ich trzymać za długo w gorącym piecu, to z dnia na dzień stają bardziej miękkie. Są niesamowicie trwałe - zrobiłam podwójną porcję, po ponad tygodniu(...)masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce
W kuchni Karmel-itkiCzekolady nie odmawiam, bo ją po prostu uwielbiam! Dlatego bez wahania użyłam jej do wykonania kruchych, rozpływających się w ustach ciasteczek. Są idealne jako deser, na wiosenny piknik, na drugie, słodkie śniadanie do szkoły czy do kubka mleka. Nie wymagają nakladu czasu, robi sie je bardzo szybko i tak samo zjada. Delikatne, z kawałkami czekolady sa właśnie takie, jak większość(...)jakości czekoladę kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy razem z szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Układamy na blasze i lekko spłaszczamy łyżką lub palcem. Pieczemy do zrumienienia się ciasteczek przez ok. 15 min. Przestudzone ciastka układamy na paterze
Raj dla PodniebieniaCiasteczka Lego to pierwsza propozycja na słodki prezent, jaki możecie przygotować na Dzień Chłopaka. Kruche ciasteczka można upiec dużo wcześniej i przechować w słoiku do czasu, kiedy będą dekorowane. Prezentem może być cały słoik (kto nie ucieszyłby się ze słoika ciastek?) równie dobrze wyglądają jednak także zapakowane pojedynczo w celofan i przewiązane wstążką. Składniki: 2 szklanki mąki 50 g margaryny(...)będzie potrzebne do zrobienia lukru. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinamy kwadraty i prostokąty, można wyciąć sobie szablon z papieru, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Ciastkozercybliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)mąki. Jajko ucieramy przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Wszystkie składniki (jajka z cukrem, mleko z drożdżami) łączymy ze sobą i wyrabiamy przez ok 10 min. Następnie miskę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką
Taste Of My DayPo serii deserów pora jeść coś konkretnego a mianowicie muffinki. Nie ma nic nic fajniejszego niż zjedzenie kilka takich małych łakoci popijając kawą i siedząc na
ciastkarnia na kruchym spodzie