Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBatony Nakd ciekawiły nas już od bardzo dawna. Dlatego ucieszyłyśmy się kiedy dostałyśmy od sklepu stewiarnia cztery sztuki do testów a nasza radość była jeszcze większa
Candy PandasWszyscy, którzy są z nami od dawna na pewno znają chałwy lniane Gacjana . Dziś chcemy Was nimi wręcz przygnieść i zaprezentować już prawie ostatnie smaki, które
Candy PandasNiyrołz [1] to mje [2] jakosik tak korci, żeby cojś pokōmbinować [3] ze receptym [4] . Tyn syrnik żech prōbowoł na roztomajte [5] sposoby, ale jak żech
Chop w kuchniCukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem mielonym Cukinia faszerowana mięsem oraz kaszą jaglaną i zapiekana pod pierzynką z żółtego sera to wspaniały pomysł na smaczny i
Blog z Apetytemgotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali). Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej twardości, nierozsypujące się, w końcowej fazie gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu pozostają miękkie wewnątrz, a z wierzchu chrupiące. Dobry materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala(...)wyjmujemy z naczynia i w to miejsce dodajemy dokładnie taką samą część mąki ziemniaczanej. Dodajemy wyjętą wcześniej część ziemniaków, jedno jajko i szybko mieszamy (widelcem, łyżką, ubijaczką do ziemniaków). Ciasto ziemniaczane, czy na nasze śląskie gumiklyjzy, czy na klasyczne kopytka, czy na włoskie gnocchi nie lubi jak się je długo gniecie, masuje i dotyka. Moje pierwsze kopytka przez takie pieszczoty
Karo in the KitchenOstatnio wiele frajzdy sprawia mi pieczenie ciasteczek. Chciałam zabierać się za robienie pierniczków, ale podczas przygotowywania składników znalazłam przepis na odwrocie opakowania, na te właśnie ciasteczka
kuchniabellissima.wordpress.comPamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż
Codzienna kuchnia niecodziennaKruche i bardzo delikatne ciasteczka migdałowe. W opcji do wykonania także w wersji bezmlecznej. Bardzo, bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 90 g mąki migdałowej 160 g Mix per dolci Nutrifree Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)podsypania Mąki wsyp do miski i wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodaj schłodzone masło lub olej kokosowy, żółtka i wyrób gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Zawiń w folię spożywczą i wstaw na 1 godzinę do lodówki.Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm na wysypanym mąką stole i wykrawaj ciasteczka. Układaj
Kuchnia bezglutenowaDziś zapraszam Was na tort bezowy przełożony puszystym kremem waniliowym.Tort jest słodki- ale taki to urok bezy- dlatego posmarowałam spód porzeczkowym dżemem- po to, by choć
Kraina Miodem PłynącaWyśmienity tort sernikowy bez pieczenia na kruchym spodzie, o aksamitnej konsystencji i wyraźnie orzechowym smaku. Jest wręcz perfekcyjny na wszelkie uroczystości. Nie jest za słodki mimo sporej ilości czekolady, a wszystko za sprawą śmietankowego, lekko kwaśnego twarogu, który równoważy smaki. Do spodu dołożyłam dodatkowo ok. 50 g posiekanych orzechów laskowych, stąd też dolna warstwa mojego torciku jest odrobinę zbyt sypka(...)wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem zdejmujemy obręcz tortownicy (możemy pomóc sobie nożem i ostrożnie odkroić od niej sernik). Wierzch tortu oprószyć kakao (tylko brzegi). Ciasto możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego
MyCookBook.plcześć rosyjskiej primabaleriny, Anny Pawłowej. Znawcy meryngów toczą debaty o przewadze kruchej odmiany, rozsypującej się w ustach na tysiące słodkich okruszków i o zaletach "pavlovej babuni", która cechuje się kruchą powierzchnią i nieco kleistym i wilgotnym wnętrzem.* Ja uwielbiam obie wersje. O mojej miłości do bez pisałam przy okazji semifreddo . Kilka lat temu po obejrzeniu jednego z programów Nigelli(...)wolnym miejscu obok masy na blaty, jeśli chcecie (i macie) możecie przygotować czwartą blachę. Po upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami. MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć
KUCHARNIAjest to komuś potrzebne? W tańszych urządzeniach z takowymi się spotkałam, ale przecież wiadomo, że i tak wybieramy największą moc, żeby gofry upiekły się szybko i były kruche. Zresztą gofrownica samodzielnie tę temperaturę reguluje. Koszt urządzenia jest co prawda większy niż standardowych gofrownic, ale według mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą(...)kwiatu kokosa) szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka wiórków kokosowych Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie dodać pozostałe składniki (bez wiórków kokosa). Uwaga: Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, jednak odchodzić bez problemu od łyżki. Odstawić na 15 minut. Gofrownicę natłuścić i dobrze rozgrzać. Do ciasta dodać wiórki i wymieszać. Piec około 4-5 minut
Poranek na słodkogryczano-jaglane i ryżowo-kukurydziane. Ani jednych ani drugich nie dało się jeść bez solidnej polewy czekoladowej. I to dosłownie. Pierniki po prostu łamały się w rękach! Były bardzo kruche, a do tego niezbyt smaczne... Postanowiłam wrócić do mojego wypróbowanego przepisu z mąki pszennej, ale zamieniłam ją na moją gryczano-ryżowo-skrobiową mieszankę. Wyszły cudowne! Nawet mój mąż - wielki przeciwnik(...)Mąkę wymieszać z cukrem pudrem 2. Miód podgrzać do rozpuszczenia. Wymieszać z przyprawą piernikową i sodą. Dodać do mąki z cukrem. 3. Dodać pokruszone drożdże, jajko i masło 4. Ciasto wyrobić. 5. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wycinać pierniczki. 6. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 10 min. Ja chciałam upiec więcej pierniczków, dlatego użyłam
Mama z MotylemDziś trochę nietypowa recenzja zbiorcza :) Dwa batoniki otrzymałyśmy w prezencie od Beatki za co jesteśmy jej baaardzo wdzięczne a kolejne od niej czekają cierpliwie w kolejce
Candy Pandas