kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:597/735)

Owsiane ciastka z syropem klonowym 144

Owsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką!   Składniki: (na ok. 30 sztuk)   200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 żółtka 4 łyżki syropu klonowego 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 płaska(...)się połączą.     Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną!   Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciastka imbirowe (świąteczne) 176

znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu.  Uwaga ! : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników wyszło mi około 40-45 ciastek(...)około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh.  Na duży talerz wsypałam brązowy cukier.  Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam

apetytnapieczenie
Świąteczne kruche ciasteczka 187

Świąteczne kruche ciasteczka Kruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na patyczki :) W takiej formie na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom i zaręczam Wam, że nie będą długo czekać, aż ktoś się do nich dobierze. składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka(...)uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). Lukier

Ciastkozercy
Rurki z kremem (bitą śmietaną) 186

Już od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :)  Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał, że są kupne(...)posypania:   cukier , do foremek :    margaryna i bułka tarta. Przygotowanie:       Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy

Aga w kuchni
Kluski kładzione i modra kapusta :) 177

Róbcie to z uwagą, ponieważ ciasto nie może być zbyt rzadkie ! Teraz w dużym garnku gotujemy osoloną wodę.  Po zagotowaniu dużą łyżką stołową kładziemy na wrzątek po trochę ciasta ok. 1/3 łyżki. Kluski po wypłynięciu gotujemy ok. 5-6 minut, a najlepiej wyciągnąć jedną i spróbować. Wylewamy kluski na sito i przelewamy zimną wodą. Podajemy z sosem. Nasza propozycja(...)kapusta: 1/2 główki kapusty czerwonej 1/2 cytryny 1/2 małej cebuli 1 duża łyżka oleju ryżowego Kapustę szatkujemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy kilka minut, aż stanie się krucha, wyłączamy gaz i do wody wciskamy sok z połowy cytryny. Mieszamy, aż kapusta zmieni swój kolor. Odcedzamy i wlewamy przesmażoną na złoty kolor cebulę. Dobrze mieszamy wszystko ze sobą

vegetanie
Ciasteczka maślane Tuiles 121

maślane ‚Tuile’ pochodzi z języka francuskiego i oznacza ni mniej ni więcej tylko ‚dachówka’, bo z założenia ma właśnie swoim kształtem ją przypominać… W smaku są delikatne i kruche, po prostu rozpływają się w ustach. Trochę zręczności wymaga przekładanie ich na wałek/butelkę aby nadać im kształt, ale jeśli mi się udało, to myślę że każda/każdy(...)jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy aż brzegi

UgotujmyTo.pl
Andrzejki 2014 - cień wosku 186

Dziś cień wosku ci ukaże, co ci życie niesie w darze.  29-go listopada to wigilia św. Andrzeja, czyli tradycyjne andrzejki . Lanie wosku, zabawy z

Kulinarny karnet Christophera
Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) 105

Wracam znów do tematu ciasteczkowego, a tym razem chciałam się podzielić przepisem na bardzo kruche, orkiszowe herbatniki z karobem Ciasteczka nie wymagają dużo pracy, a są naprawdę przepyszne. Dodatkowo długo zachowują kruchość i świeżość, jeśli przechowuje się je w zamkniętej puszce. Słodkie, chociaż bez dodatku białego cukru i oczywiście pełnoziarniste. Mój ulubiony karob też podkręca smak i dzięki niemu ciacha(...)łyżka karobu Ksylitol, miód i masło klarowane roztopić w garnuszku i odstawić do przestudzenia. Sypkie składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut. Artykuł Orkiszowe herbatniki

Fitkot
Płomyki - kruche ciastka z jabłkami 602

Płomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga OksanyBorisowej  i wprowadziłam do niego nieznaczne zmiany, które ułatwiły mi pracę. Składniki na około 40 sztuk: 500 g mąki pszennej tortowej 200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżeczki proszek(...)puder do dekoracji Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut). Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć

Trzeci talerz
Mandarynkowe ciasteczka 125

Lekkie, delikatne i prawdziwie kruche ciasteczka o smaku mandarynki. Takie inne, takie dobre:) Polecam. Przepis odkryłam na rosyjskich stronach, ale nie mogę dokopać się do źródła przepisu. Składniki: 150 g mąki pszennej; 100 g mąki ziemniaczanej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżka cukru kryształu; 80 g cukru pudru; 1 łyżeczka cukru waniliowego; tata skórka z 2 mandarynek(...)ucierając stopniowo dodawać cukier puder, ucierać około 3-4 minut. Dodać skórkę, jajo i śmietanę, utrzeć na puszysty krem. Następnie dodać sypkie składniki i wszystko razem zamieszać, uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy ( w razie konieczności podsypywać lekko mąką pszenną, by ciasto się nie kleiło

In my kitchen
Tarta ze szpinakiem 203

tarta ze szpinakiem ! Zazwyczaj farsz robię taki sam jak podałam w przepisie (ew. dodaję jakieś mięso), natomiast spód lekko zmodyfikowałam. Będę nieskromna, ale smakuje obłędnie, a spód jest idealnie kruchy i wyrazisty !!  Pierwszy raz do wypieku  użyłam mąki gryczanej- REWELACJA. Warto wspomnieć o minerałach w niej zawartych, są to m.in.  potas, magnez, fosfor, wapń i w mniejszych(...)stolnicę mąkę, otręby, przyprawy, dodaję żółtko oraz pokrojone masło (schłodzone), całość siekam a następnie chwilę ugniatam do uzyskania w miarę zwartej masy. Muszę się przyznać, ale moje ciasto nie chciało "trzymać się kupy", więc dodałam łyżkę zimnej maślanki.            Delikatnie formuję kulę, zawijam folią spożywcza i wkładam do lodówki na godzinę

Życie na widelcu
"Delicje i łakocie" Paulina Krajewska - recenzja 165

Witajcie :-) U Was też tak pada dziś ? W Rzeszowie od rana, ale to dobrze, bo ja tych upałów miałam dość. Już bardzo zmęczona nimi jestem. 

kruche babeczki
Kruche ciasteczka korzenne 176

 Za dwa dni Mikołajki, więc czas upiec ciasteczka dla poczciwego Staruszka, co by się mógł posilić w trakcie dostarczania prezentów. Jeśli nadal myślicie jakim wypiekiem

Food Square
ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 138

Przepyszne małe co nie co do kawy. Kruche orzechowe babeczki, wypełnione mega czekoladowym kremem z dodatkiem kawy, które przełamuje smak dżemu z czarnej porzeczki. Pięknie się prezentują i doskonale smakują dzięki prażonym orzechom laskowym Helio . SKŁADNIKI Babeczki: 16 sztuk 1 szkl. mąki tortowej, ½ szkl. mąki krupczatki, 100 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych(...)mąki z cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka, następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym

słodki bratek
Rogaliki świętokrzyskie 155

zeszytu . Mam sentyment do tych przepisów. Przywołują niezwykle silne olfaktoryczne wspomnienia i dlatego lubię do nich powracać. Jednym z takich przepisów jest przepis na krucho - drożdżowe rogaliki świętokrzyskie. Małe, kruche, delikatne i pyszne rogaliki przeważnie nadziane były domowymi powidłami. Posypane koniecznie grubym cukrem, smakowały zawsze wyjątkowo. Zapraszam Was na degustację. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas(...)mleko, dodajemy cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn drożdżowy dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta wałkujemy koła o średnicy 28 cm i grubości 1/2 cm. Koła dzielimy na 8 równych trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta wykładamy niewielką ilość powideł i zwijamy w rogalik

Wędrówki po kuchni
Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany :) 157

mąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco miększej tekstury są nasiona chia i lnu. Chleb wyszedł dosyć ciężki, mimo to nie jest zakalcem :D Niby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem dobry, jestem zadowolona ze smaku(...)zagotować! Odstaw na 30 minut.  Nasiona chia i babkę płesznik należy zmielić w blenderze.  Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj rozrobione drożdże i dokładnie wyrób ciast rękoma. Odstaw w ciepłe miejsce. Wierzch miski przykryj ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno ładnie wyrosnąć. Przełóż je do wyłożonej papierem do pieczenia formy, delikatnie uformuj. Wstaw do nagrzanego

Zdrowie na języku :P
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 264

Czasem tęsknię za białą mąką, tymi tartami i innymi kruchymi spodami… zawsze wtedy szukam dozwolonych na nie przepisów, ale z reguły szybko o nich zapominam – odstawiam na bok, bo nie mam wszystkich składników do ich zrobienia. Ale ostatnio dostałam od koleżanki mąkę konopną – i okazało się, że zachomikowane przepisy czasami się przydają! ;) Odgrzebałam gdzieś ten przepis na tartę i dzień(...)jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania   Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy

Jak gotować i nie zwariować
Kruche waniliowe ciasteczka z Rudolfem 97

Ciasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego

Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczkowe choinki 194

ciasto przygotować również inaczej: od początku wyrabiać oddzielnie obie porcje.Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.Z jasnego ciasta odciąć połowę, podsypując stolnice mąką (żeby ciasto nie kleiło się do niej i do wałka) rozwałkować na placek o grubości około pół cm i wykrawać dowolne kształty. Ja użyłam zestawu(...)ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki na ostatnią chwile - kruche 133

Jak co roku jednego dnia przed świętami pieczemy z córka pierniczki. Zostało już naprawdę niewiele czasu więc tym razem mam przepis na " szybkie pierniczki" nie potrzebują

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania