Genialne, kruche, domowe ciasteczka. Składniki: Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/2 czekolady gorzkiej 8 orzechów laskowych prażonych (u mnie przepyszne Nowość orzechy laskowe prażone Helio – są genialne) Masło ucieram z cukrem (ucieram mikserem). Dodaję jajko i dalej ucieram. Dodaję mąkę wymieszaną(...)mocno klei, więc nie należy formować z niej kulek- ciasteczka same się rozpłyną podczas pieczenia tworząc swoją formę. Mi wyszło 15 ciasteczek. Uwaga ciasteczka rosną (rozpłaszczają się same), należy ciasto umieścić w odstępach około 3-4 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12 minut (sprawdzajcie od czasu do czasu – różne piekarniki – różny czas pieczenia
MojaQchnia.plnajlepsze rozwiązanie, ale chciałam zrobić coś nowego, a że kocham banany to powstały ciasteczka z ich użyciem. Mają piękny maślano-bananowy zapach i zaraz po upieczeniu są bardzo kruche z wierzchu i mięciutkie w środku. Jeśli włożycie je do pojemnika to zrobią się miękkie i lekko gumowate, ale w niczym to nie przeszkadza. Wciąż są pyszne, bardzo bananowe i treściwe(...)następnie mąkę i proszek do pieczenia. Do masy na sam koniec dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy kuleczki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je delikatnie dłonią. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas - ok. 15-17 minut Po upieczeniu ciasteczka studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu są chrupiące
Cooking MonsterŚwiadomość ,że dokładamy cegiełkę do ich zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych(...)zbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo
WYSPA SZCZĘSLIWAJedne z lepszych pierników jakie jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie(...)brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier i masę maślano-miodową. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min. 1h, do schłodzenia. Ciasto rozwałkować na stolnicy/blacie, podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinać pierniki i umieścić
CookYourselfkoleżanką Pauliną, upiekłyśmy kruche ciasteczka z wróżbą, które idealnie pasowały do chińskiej herbatki jaśminowej. Uznałam, że skoro za tydzień Andrzejki, może wypróbujecie mój przepis i przygotujecie te malutkie, kruche półksiężyce, które podarujecie swoim najbliższym ;) Bardzo dobrze pamiętam andrzejkowe listopadowe wieczory, jakie spędzałam jako nastolatka. Spotykałyśmy się z koleżankami i z wielkim przejęciem lałyśmy wosk, rzucałyśmy skórką z jabłek(...)Składniki 300 g mąki 100 g cukru pudru 3 jaja łyżka oleju łyżka wody Mąkę przesiewamy do miski, wrzucamy jaja, cukier, olej i wodę, po czym zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie, ale lekko klejące. Nam wyszło to tak: Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki. Na każdym krążku układamy wyciętą i złożona wróżbę, po czym zamykamy na pół
Sajkofanka smakuMoże na zdjęciu tak niewyglądają, ale są naprawdę malutkie! Takie prawdziwe miniaturki, nadzienie pewnie byłoby ciężko na nich ułożyć 😌 Przygotowane przez Mamę rozeszły się błyskawicznie 😊 I
Kuchnia w czekoladziePewnie każdy z nas ma czasami pod opieką ... dzieci :) Swoje, albo znajomych, albo sąsiadki, albo ... wnuki. No i wtedy trzeba dla nich znaleźć takie zajęcie
Walijskie PichceniePochwaliłam się ostatnio tortem ślubnym w poście nr. 100 (taki pomysł na podwójne świętowanie) ale nie pokazałam zdjęć z innej równie ważnej dla mnie
ciastkarnia na kruchym spodzieLeżał schowany na dnie szafki i czekał ... czekał ... czekał ... Marcepan ! Nie miałam pomysłu na niego. Aż w końcu pomysł zrodził się w momencie ochoty na coś
kolorowotorcikowoniezwykle letnia i lekka propozycja obiadowa. Wytrawna krucha tarta z ciekawym połączeniem smakowym w nadzieniu. Ponadto sporo tu smacznych, świeżych warzyw – żółta cukinia, słodsza w smaku oraz pomidory – pomarańczowe, czerwone i ciemne. Pasta, która tworzy nadzienie, jest niezwykle aromatyczna – kremowe awokado, wzmocnione czosnkiem, orzeźwiającą miętą i bazylią. Taka tarta jest kapitalnym pomysłem na obiad lub letnią kolację(...)moreli) dodatkowo 1 żółta cukinia kilka kolorowych pomidorów Wykonanie Składniki na tartę zagniatamy ręcznie. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 15-20 min. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Formę do tarty wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C do złocistego koloru przez ok. 30 min. Upieczoną tartę studzimy na kratce. Teraz czas
Raj dla Podniebienianadadzą się do świątecznych puszek. Nie mają co prawda nic wspólnego z piernikami, ale pachną cynamonem, są obłędnie czekoladowe i niesamowicie uzależniające. Ich smak przywodzi na myśl miniaturowe brownies - kruche z wierzchu, miękkie i ciągnące w środku. To ostatnie odczucie wzmagają maleńkie kawałeczki słodkich krówek. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, ale oczywiście mieszankę mąk możecie zastąpić po prostu mąką(...)proszkiem, cukrem, cynamonem i solą. Krówki pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z masłem. Połączyć mokre składniki z suchymi, na końcu dodać krówki, wymieszać. Z ciasta formować kulki nieco większe od orzecha włoskiego, mocno spłaszczać. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozłożyć ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (ciastka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypada mi do gustu, do niewielu wracam chętnie. No dobra, przyznam się: wolę czekoladę ;) Ciastka, na które dziś Was zapraszam, z czekolada nie mają nic wspólnego. Są za to kruche, pachnące i smaczne. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pieką się też szybciutko. I choć za ciastkami nie przepadam, te uwielbiam :) nawet jeśli nie mają w sobie czekolady ;) Składniki(...)następnie słonecznik. Kiedy przestygną, dodać do mąki z masłem. Wsypać amarantus i wymieszać. Jajka lekko roztrzepać (wystarczy widelcem w kubku), dodać do reszty składników. Po wymieszaniu powinno wyjść elastyczne ciasto. Formować w dłoniach kulki wielkości piłeczki od ping ponga, spłaszczać na grubość około 1 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Codzienna kuchnia niecodziennaPóźnym wieczorem, kiedy sklepy były już zamknięte, w związku z czym niedobór ciemnej czekolady uzupełniłam białą. Nie zaszkodziło to ciasteczkom - wyszły idealne. Zaraz po jego ulubionych, te znikały najszybciej. Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa(...)białej czekoladyMasło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOwsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 żółtka 4 łyżki syropu klonowego 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 1 płaska(...)się połączą. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (polecam łyżeczką) i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieszczać na blaszce, spłaszczając dłonią. Ciasto będzie dosyć klejące, więc można zwilżyć ręce w wodzie. Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego
Nastoletnie Wypiekanieznaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu. Uwaga ! : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników wyszło mi około 40-45 ciastek(...)około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam odstawione, przesiane składniki - zmiksowałam. Ciasto wyszło miękkie, bardzo fajne i łatwe do formowania - jak ciastolina playdoh. Na duży talerz wsypałam brązowy cukier. Z ciasta formowałam nieduże kulki, nieco większe od orzechów laskowych, obtaczałam
apetytnapieczenieŚwiąteczne kruche ciasteczka Kruche ciasteczka w kształcie małych zajączków i kurczaczków świetnie nadają się jako świąteczna przekąska. Co zrobić, żeby wyglądały jeszcze bardziej uroczo? Nabić je na patyczki :) W takiej formie na pewno spodobają się najmłodszym smakoszom i zaręczam Wam, że nie będą długo czekać, aż ktoś się do nich dobierze. składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 1 szklanka(...)uzyskania jednolitej masy (powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny), w razie potrzeby można dodać trochę mąki lub śmietany. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka. Mocujemy patyczek za pomocą kawałka ciasta, całość przekładamy na blachę. Pieczemy do momentu, kiedy ciasteczka będą rumiane (około 10 min). Lukier
CiastkozercyJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się tylko na nie ochotę :) Moja koleżanka mrozi takie rurki, wyciąga na 20 minut przed podaniem, nadziewa kremem i zawsze są pyszne :) Nikt mi nie wierzył, że zrobiłam je sama... każdy myślał, że są kupne(...)posypania: cukier , do foremek : margaryna i bułka tarta. Przygotowanie: Z podanych składników (mąka, cukier, śmietana, żółtko, margaryna, sól) na rurki zagniatamy ciasto. Najlepiej, aby składniki były w temperaturze pokojowej, Gdy ciasto się klei do rąk, podsypujemy mąką. Tak wyrobione ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy
Aga w kuchni