Zawsze chciałam spróbować zrobić bezy, ale nie miałam odwagi. Ostatnio piekłam szarlotkę z
Darcia w kuchnipłynu, 250 ml wody, 500 g malin, mus truskawkowy: 500 g truskawek, 1 opakowanie galaretki o smaku poziomkowym (na 500 ml wody), 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: spód kruchy: Sezam i migdały prażymy na suchej patelni (każde oddzielnie). Do miksera wkładamy rozkruszone ciastka, dajemy masło, ciepłe prażone ziarna sezamu, migdały i całość miksujemy. Rada: jeśli mamy całkowicie przestudzony sezam(...)serową i całość pozostawiamy w lodówce do stężenia na kilka godzin, im dłużej tym lepiej. Mus jest bardzo delikatny :) Rada: przed ściągnięciem obręczy z tortownicy, łączenie jej z ciastem, delikatnie okrawamy nożem. RADA: mus jest delikatny, jeśli chcecie udekorować to lepiej dodać truskawki tuż przed podaniem
Moniki Smakołykitrochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi, a gdy już się taką kuleczkę rozgryzie, czuć ich pełny smak. Gdzieś w tle wyczuwalny jest pieprz. Nie pomijajcie go - to właśnie on stanowi o wyjątkowości(...)przesiać, wymieszać z sodą i przyprawami.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, miksując na najniższych obrotach miksera. Z gotowego ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBeza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami. Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.) - 220g drobnego cukru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli Składniki na masę: - 230ml śmietany kremówki - 1 łyżka cukru(...)worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i dekorujemy bezy. Posypujemy prażonym kokosem, wypełniamy owocem granatu i ozdabiamy czekoladą. Uszko koszyczka zrobiłam z pasków uprażonego świeżego orzecha kokosowego. Krucha beza, leciutko ciągnąca wewnątrz, strzelające, rozpryskujące się w ustach soczyste granaty. To wszystko przełamane delikatnym prażonym kokosem i muśnięciem dobrej czekolady. Takie doznania Was czekają, gdy „rozpakujecie” bezowo kokosowy koszyczek
mojewypiekiinietylkoUdało mi się wreszcie kupić foremki wielkanocne i od razu postanowiłam je wykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę krupczatkę, a cudowny aromat i posmak cytrynki zawdzięczają to świetnemu dodatkowi jakim jest Cukier Cytrynowy od Delecty. Takie ciasteczka na pewno podarowałabym wszystkim smutaskom z mojej rodziny tak aby każdy z nich przez chwilę(...)łyżka śmietany 18% Lukier 2-3 łyżeczki soku z cytryny około 10 łyżeczek cukru pudru kurkuma wiórki kokosowe ziarenka maku do zrobienia oczek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto ( jeśli będzie za bardzo się lepiło to podsypujemy jeszcze pszenną mąką ) i chowamy do lodówki na 30 min. 2. Po tym czasie wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ulubione
Gotowanie...to proste !Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka
Smaczne Zdrowewskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)polskie sucharki, które znam. Myślę jednak, że nie będzie to stanowić aż tak wielkiej różnicy. Można też spróbować wrzucić do zupy... Biscotti. Myślę, że pasowałyby idealnie. Zwykłe kruche ciasteczka za szybko rozmiękną i wyjdzie nam nieapetyczna breja. Oczywiście - wersji tej zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia
Kuchnia w czekoladziePrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaCiasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i
Smakołyki BerenikiBardzo fajne orzechowe ciasteczka. Osobiście robiłam je już dwukrotnie. Za pierwszym razem użyłam zwykłego masła orzechowego , za drugim użyłam masła z Lidl'a z
Smaczne ZdrowePiernikowe ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Nasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy
Tagebuch po polskuMija kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że nie mógłby być bardziej. Każdy kończący się rok to czas relekcji
Słodki KompromisMimo, że modny był jakieś 2 lata temu, Mieszam wtedy jeszcze nie istniał i schab ma swoją premierę na blogu dopiero teraz Schab z przepisu wychodzi kruchy, w żadnym razie nie mdły. Jest też jak dla mnie mocno mięsny, że tak powiem i ta „mięsność” nie musi każdemu odpowiadać. Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek(...)Pozostawiamy mięso do ostygnięcia w wywarze. Ja wyjmuję je kolejnego dnia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/schab-parzony-10-min/ MieszamWGarnku Artykuł Schab parzony 10 min pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku