"Słodkie sekrety" czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem, to cudnie wydana książka, pełna bardzo ciekawych i smakowitych przepisów książka kucharska dla osób na diecie bezglutenowej, ale
kruche babeczkiJeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma. A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała
Kuchnia w czekoladzietruskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się od niego oderwać w upalny dzień. Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś konkretniejszego . Są więc kammerjunkere - tradycyjne kruche ciasteczka, u mnie intensywnie cytrynowe, które podaje się do tego deseru. Przepis mam od dawna ze strony Valdemarsro , i zawsze z niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce(...)truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym i waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier
Kuchnia w czekoladzieciastka powinny właściwie nosić nazwę poduszeczek czekoladowych, gdyż nie są kruche i nie pozostawiają po sobie śladów słodkich grzeszków, są czymś pomiędzy muffinką, a ciasteczkiem. Pulchne i wilgotne, geste i lekko kleiste, a przede wszystkim bardzo czekoladowe. Ciastka świetnie znoszą próbę czasu, jeśli tylko dacie im na to szansę, zamknięte w puszcze będą smakować nawet 4 dni. Sekret niebywałej konsystencji(...)cukrem i wanilią do uzyskania gładkiej konsystencji 3. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, dodajemy jajko wymieszane z cukrem 4. Do masy dodajemy jogurt, jeśli ciasto jest bardzo gęste można dodać więcej jogurtu, mieszamy 5. Do masy dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy 6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki z ciasta, pozostawiamy między nimi
Słodki KompromisKlasyka, prawda? Wisienka na bitej śmietanie :) Przepis na kruche jest przepisem mojej Świętej Pamięci Mamy. Co to oznacza? Oznacza, że przepis jest idealny i przepyszny. Jak spróbujecie z pewnością przyznacie mi racje ;) Sprawdźcie mnie, czy to co napisałam jest prawdą i czekam na komentarze :D Dlaczego babeczki na początku tygodnia? Robiłam bezy z dwóch jajek, zostały mi dwa żółtka(...)dodać odrobinę domowego ekstraktu waniliowego , ale nie koniecznie DODATKOWO: 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżka cukru pudru Wiśnie Kandyzowane Wykonanie: Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Owinęłam je w folię spożywczą i umieściłam na 30 minut w lodówce. Potem ciasto można rozwałkować i wyciąć koła wielkości foremek i włożyć je do nich lub ulepi
Blondynka GotujeCYNAMONOWY RAJ (ziarna słonecznika, sezamu, orzechy arachidowe, cynamon, kardamon, goździki) To starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. Orzechy arachidowe obfitują w kwasy oleinowe(...)coś innego. Wszystkie ziarenka są wyjątkowo chrupiące i ciężko oderwać od nich rękę :D Zaciekawiła mnie mieszanka Euforia z konopią siewną, ponieważ nigdy jej nie próbowałam, jest równie bardzo krucha i dobrze współgra z pozostałymi ziarnami. Cynamonowy raj to z kolei przepysznie pachnąca mieszanka, po której otworzeniu unosi się aromatyczny zapach, na pewno idealnie wpasuje się w słodkie potrawy. Słonecznie
Zdrowie na języku :PHmmm takiej książki chyba jeszcze nie było, no nie przypominam sobie. Może skleroza już u mnie się zaczęła, ale żadna książka dla taty nie przychodzi mi
kruche babeczkiRodzice byli zachwyceni! W szczególności Tata ;). Paluszki z sera żółtego o pikantnym smaku. Czerwona papryka, pieprz czy oregano to tylko niektóre ze składników tej wciągającej przekąski
Nastoletnie WypiekanieOdpustowe śląskie ciastka. Bez nich nie ma tutaj żadnego odpustu! To taki przysmak jak np. śląski kołocz z serem , który na ślubie, komunii
Nastoletnie WypiekanieCiasteczka na czarną godzinę, ze składników, które zawsze są w domu. Ciekawy pomysł na wykorzystanie śniadaniowych płatków kukurydzianych, które jak się okazuje, nie muszą być
Nastoletnie WypiekanieHumor nie dopisuje? czekolada dobra na wszystko:) bo jak mus to mus, trzeba go poprawić. Postanowiłam dzisiaj poratować trochę przyjaciółkę i poprawić jej nastrój czymś czekoladowym
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta wałeczki o średnicy 3-4 cm, a następnie kroimy je na równe, 1-2 cm kawałki. Natłuszczonymi masłem dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczenie: Gotowe porcje ciasta układamy na blasze w klikucentymetrowych odstępach. (W oryginalnym przepisie ciasteczka pieczono na blachach wysmarowanych pszczelim woskiem, ale jeśli go nie mamy, możemy blachę wyłożyć papierem do pieczenia.) Pieczemy(...)hermetycznym opakowaniu można je przechowywać nawet do dwóch lat, ponieważ nie zawierają tłuszczu. Ja jednak na pewno tego nie przetestuję, są pyszne i znikają bardzo szybko :) Całuski to kruche i dość twarde ciasteczka, które rozpływają się w ustach (dosłownie i w przenośni!), jednak bardzo szybko zmieniają swoją konsystencję. Dlatego polecam od razu po ostudzeniu pakować je do szczelnych pojemników
Ratunku obiadŻeby wykorzystać całą czekoladę, to przelewamy połączone skłądniki spowrotem do miski, w której topiliśmy czekoladę. Takim sposobem nie zmarnujemy ani grama czekolady! Masę czekoladową odkładamy na bok. Wyciągamy surowe ciasto i wylepiamy nim tortownicę (najlepiej, żeby tortownica była pokryta papierem do pieczenia), ewentualnie, możemy uformować jajko lub płaski placek. Spód dziurawimy widelcem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut(...)wylądować na stole. Ja dodatkowo posypałam go uprażonymi migdałami oraz kapką dżemu malinowego. Bardzo polecam wersję z migdałami! Są super chrupiące! Artykuł Bezglutenowy mazurek z marcepanowymi jajkami, na wegańskim, kruchym spodzie. pochodzi z serwisu
Fill The Bowlzostawia w cieple, aby leżakował przez około 2 tygodnie. W tym czasie dochodzi do dojrzewania pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis. Bryndza ma kolor biały. Zazwyczaj jest krucha lub ma konsystencję od miękkiej do twardej. Dość pikantna i kwaskowata, ze słonym posmakiem. Występuje w kilku odmianach: bryndza pochodzenia z mieszanek mleka owczego i krowiego, a także z dodatkami(...)którą znają tylko producenci z tego regionu. Warto wiedzieć, że podczas produkcji uważa się, żeby w masie nie było grudek, dlatego ser kruszy się rękoma, a następnie wyrabia jak ciasto. Masa jest kilkakrotnie solona i za każdym razem jest próbowana, w celu sprawdzenia, czy jest już dość słona. Serową masę ubija się pięściami i przykrywa pokrywką na wierzch, której kładzie
Gotuję TestujęCo prawda ciasteczka robiłam w tamtym roku, ale nie wiem czemu nie dodałam przepisu :) Mam nadzieję, że teraz ustalając świąteczne menu skorzystacie z tego pomysłu
Kuchnia w czekoladzieCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek )* 250
kolorowotorcikowoByć w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego(...)pszennej typu 450120 g cukru pudru230 g miękiego masła1/4 łyżeczki soliPrzygotowanie: Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę
Grahamka, weka i kajzerka