kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:514/735)

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem i serem 151

Hej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio

kruche babeczki
Puszysta kremówka 161

Kremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Sałata na każdą porę dnia 353

Bardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka

kgwjanczewo
Ciasto Pawi ogon 145

wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste.  Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.  W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady.  Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną

kulinarne odsłony pati
Sernik na owsianym spodzie 446

Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki

Słodkie Przyjemności
rogaliki z nadzieniem migdałowym 198

sobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia.  Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam  szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort

babka w formie
Orzechowe ciastka owsiane 142

Kruche ciastka z orzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę.  Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim

Fabryka pomysłów
Przepis #4 Kruche owsiane ciasteczka 127

najmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na min 40 minut

Health-Fit-Life
Bostońskie babeczki z jeżynami 101

Bardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek

To co kocham
Piknikowe kulebiaki w nowoczesnym wydaniu 147

zadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki

SMYKWKUCHNI
MARKIZY KOKOSOWE 97

lubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczny tort piernikowo - serowy 162

oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciastoCiasto podzielić na 6 równych części.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Róże karnawałowe 156

Przepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :) 6 żółtek 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder  Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować

Smakołyki Asi
przepis na Ciastka czekoladowe z orzechami i żurawiną czyli Słodki Czwartek odc.81 152

orzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp 190 st. (180 z termoobiegiem). Im dłużej pieczemy tym robią się bardziej kruche, ja wolałam piec je krócej by zachowały wilgotny środek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki + film 141

Kruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się  bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków                       ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej

Smakowite Dania