około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do formy na tartę. Piec około 15 min w 200 stopniach. W tym czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory
Anioły w kuchniDawno, dawno temu kupiłam formę do tarty - bardzo długo leżała i czekała na swoją kolej, ale kiedy już raz spróbowałam, zagościła u nas na
Miksturownikprzepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata(...)Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.) Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni
Di gotujedawno myślałam, że ich czas dawno minął. Jeżeli tak jak ja lubicie te małe cudeńka, mam dla Was coś pysznego! Fantastyczny, lekki, słodko kwaśny sernik z ciasteczkami amaretto. Słodycz kruchego spodu z ciasteczek i słodko kwaśny wierzch malinowy sprawiają, że na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przynajmniej ja nie mogłam się powstrzymać. A jak będzie z Wami(...)przygotowanej masy dosypujemy budyń waniliowy i mąkę - mieszamy.W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do przygotowanej tortownicy wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy maliny, tak aby pokryły większą część ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150g zimnego masła 2 całe jajka ok. 1 szklanki jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Masło
A Ty Smakuj MniePrzepis autorski (mój). Sernik smakuje rewelacyjnie i przyznam, że moja mama sama zjadła aż 3/4 ciasta. Przez kilka dni nosiłam jej do szpitala po kilka kawałków i miło było, jak z niewielu rzeczy prosiła właśnie o ten sernik. Przyznam, że z chęcią sama nim bym się objadła, ale niestety za szybko zniknął i nie miałam już czym. Delikatna nuta(...)cytryny idealnie komponuje się z kremową i słodką masą oraz przepysznym puree malinowym. Koniecznie sami spróbujcie! Polecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 200g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa: 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka) 150g śmietanki 30-36% 3 jajka 190g cukru (można odrobinę mniej) 10g cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego
Di gotujenależą do typu tych kruchych.) Polecam! (około 14 sztuk) 100g masła/margaryny 80g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty z melasą ) 1 jajko 150g mąki kasztanowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 15g płatków kasztanowych 15g aloesu kandyzowanego Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu do ciasta wmieszać płatki kasztanowe oraz kawałki
Di gotujedokładnie się połączyć. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika, gdy są ładnie zrumienione. Po wystygnięciu stwardnieją i zrobią się kruche. Ciastka najlepiej smakują ostudzone
Smak mojego domuzrobienia”. Jest na klasycznym, kruchym spodzie. Środek to wilgotny, mokry a zarazem puszysty ser, którego smak podbijają orzechowe kulki. Polany czekoladowym ganache, udekorowany według uznania, cudownie się prezentuje i wielu zachwyci. Koniecznie wypróbujcie… I choć do Świąt mamy jeszcze trochę czasu, to zapewniam, że wielu z Was sięgnie po niego ponownie, właśnie wtedy Ciasto: 300 g mąki pszennej
Made By Mom And Sonkreple... faworki, delikatne i kruche. Pyszne:) Tradycyjne, chrupiące ciastka o słodkim i aromatycznym smaku, w kształcie złożonej kokardki, posypywane cukrem pudrem. Są smażone na głębokim tłuszczu - oleju, smalcu lub na klarowanym maśle. Najczęściej spożywane są w czasie takich świąt jak: Karnawał, Tłusty Czwartek, Ostatki (czyli we wtorek przed Środą Popielcową). Wyrabiane są z ciasta z dodatkiem śmietany
Zasmakuj Kuchnirozpływają się w ustach:) Są kruche, odpowiednio słodkie i bardzo cytrynowe. Polecam:) Potrzebujemy: 100g mąki pszennej 150g mąki kukurydzianej 2 żółtka 1 cytryna 120g cukru trzcinowego 150g masła 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy, z cytryny wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy
WYSPA SZCZĘSLIWApysznym pomysłem na deser. Kruche babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 130g zimnego masła 50g cukru szczypta soli 1 jajko L Nadzienia: 400g rabarbaru 10 łyżek cukru 1 opakowania kisielu truskawkowego 1 szklanka wody 1. Masło kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski z pozostałymi składnikami na ciasto. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie zbyt
Szefowa kuchnibabeczki biszkoptowe. Dzisiaj proponuję kruche babeczki - kwiatuszki . Już ich wygląd zachęca do skosztowania. Nie tylko przyciągają nasz wzrok, ale również cieszą nasze podniebienie. Składniki (35 babeczek): 1/5 kg mąki 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 1 margaryna 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto dość cienko rozwałkowujemy
Salonik smakównastępną, ponieważ prawie wszystkie... sama zjadłam. Chciałam sprawdzić, które są lepsze: mniejsze, większe, w cukrze, czy wiórkach. Wszystkie były rewelacyjne i tak samo uważa moja rodzina. Ciasteczka są delikatne, kruche, słodziutkie, lekko waniliowe i cudownie pachnące! W moim domu każdy je uwielbia! Sami spróbujcie i od razu radzę Wam - róbcie z podwójnej porcji składników! (do 20 sztuk - w zależności(...)dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie z masy przygotować ciasteczka. Można to zrobić na dwa sposoby: 1. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać
Di gotujeWielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
Ciastkozercy