Torcik orzechowo - czekoladowy 228Torcik orzechowo - czekoladowy w moich ulubionych smakach. Puszyste, aromatyczne, orzechowe blaty biszkoptowe przełożone gęstym kremem czekoladowym, ułożone na cieniuteńkim kruchym spodzie i oblane grubą warstwą czekolady
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta z gruszkami 223Gruszki to jedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza
Cakes By Kejt
Muffiny z oreo 193Hej :) Miało nie być muffinek he, he, ale się nie da. Moje dziecko je uwielbia i wymyśla co chwile z czym ja je mam mu jeszcze
kruche babeczki
Kruche babeczki z masą krówkową 227Na początek kolejnego tygodnia, chciałam Wam lekko osłodzić ciężki poniedziałek. Jedynie co mnie wyciąga rano z łóżka to duży kubek kawy. By jeszcze lepiej ją się
Pink Envelope
Rogaliki krucho-drożdżowe 206Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają.Składniki:-2 szklanki mąki pszennej-0,5 szklanki cukru pudru-0,5
Maminek kulinarny
Najlepsze Faworki 193większość potraw, faworki powstały przez zupełny przypadek. Wieść niesie, że młody cukiernik przez nieuwagę upuścił pasek ciasta pączkowego na rozgrzany olej. Bojąc się bury, posypał to cukrem i wcisnął, że tak ma być i jest pyszne. Zrobił zupełnie jak niektórzy miłościwie gotujący, z tym że jego eksperyment okazał się smaczny i zagościł w historii kulinariów, a jak bywa ze współczesnymi(...)guru od kuchni, to wiemy. Na początku faworki były ciężkie i tłuste, jednak od czego są niezawodne gospodynie domowe? Kombinowały, próbowały i tak oto mamy cudownie kruche i lekkie faworki. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa „faveur”, co oznacza wstążeczkę lub cienką tasiemkę. W Polsce używa się nazwy faworek lub chrust, spotykana jest też nazwa jaworek. Panny na wydaniu piekły faworki
ladykitchen
Mazurek czekoladowy I 193jeżeli użyjemy połowę składników). Ciasto należy „piec w średnim piecu”. Co to znaczy „średni piec” ? Odpowiedź znalazłam w książce „Kuchnia Polska” pod redakcją Stanisława Bergera z 1956 roku, do której przepisy pisała właśnie Helena Kulzowa-Hawliczkowa. Średni piec to około 150 – 160 stopni. Wierzch mazurka po upieczeniu jest bardzo delikatny – kruchy i przy krojeniu, troszkę się łamie
królestwo garów
Kruche rogaliki z marmoladą 203konieczności podsypuję mąką. Wałkuję ciasto, rykrawam duże koło. Koło to dzielę na 8 części. Mają powstać trójkąciki z zaokrąglonym bokiem. Przy zaokrąglonym boku układam łyżeczkę marmolady i od tego miejsca zaczynam zwijanie rogalika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut – do zrumienienia. Można posypać cukrem pudrem. Artykuł Kruche rogaliki z marmoladą pochodzi
MojaQchnia.pl
Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 184ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego
MamaOskarka
Kruche rogaliki z budyniem 1825robiłam, to wypróbowaliśmy. Wyszły pyszne, kruche, no rewelacyjne :-) Polecam, zróbcie, bo warto. na pewno wszystkim posmakują. Rogalików wyszło około 50 sztuk. Ja robiłam takie mniejsze (na dwa gryzy ;-)). Miłego dnia Wam życzę :-) Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 40 g 500 ml mleka 3 łyżki cukru trzcinowego (w oryginale 4 łyżki cukru) Ciasto: 4 szklanki mąki tortowej 250 g masła
kruche babeczki
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 202dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż
Słodkie inspiracje
Mięciutkie pierniczki z lukrem, czekoladą... 547były, kruche czy miękkie, zawsze szybko znikają, bo amatorów na nie jest wielu. Dlatego, kiedy upiekę nową partię a nie zdążą przeleżeć do świąt, piekę następne i tak w kółko. Atmosfera świąteczna, jaką już w dużych marketach daje się zauważyć spowodowała, że i u mnie zaczyna pachnieć świętami. Ciasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje
Kuchnia u Krysi
Cynamonowe ślimaczki 167Maślane kruche ślimaczki z aromatem cynamonu będą miłym dodatkiem do kawy i ulubionym smakołykiem dzieci. Składniki: 230g mąki 100g cukru, 200g masła, 1 żółtko jajka 2-3 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Mąkę i cukier wsypujemy do miski miksera. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cynamon
Pyry na Gaz
Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami 184dodać jeszcze śmietany. Z gotowego ciasta odrywać po kawałku wielkości śliwki, formułować w kulkę, po czym spłaszczyć i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche
Passions hobbies life
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 268Scroll down for recipe in English Kruche ciasteczka z suszonymi figami (ok. 90 ciasteczek) Składniki na nadzienie : 1 szklanka posiekanych suszonych fig Bakallandu 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki (125 ml) soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego
karmelowy
Sernik "Złota Rosa" 226masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm, rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
MyCookBook.pl
tarta z wędzoną makrelą i beszamelem 245tarta, bo spód nie jest kruchy a puchaty drożdżowy, ale taki moim zdaniem bardziej pasował. Nadzienie jest kremowe, delikatne i świetnie się komponuje z ziołami i soczystymi pomidorami. Ja dodatkowo podałam ją z sosem czosnkowym. Polecam bardzo na drugie danie lub ciepłą kolację. *foremka do tarty o średnicy 28 cm Składniki: na ciasto: 225 g mąki 15 g drożdży
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kukurydziane scones. 214letnim skarbem, malinami ^^ Niezwykle kruche,delikatne, pyszne ^^ Przepis: 45g mąki kukurydzianej 15g maki pszennej 15g zimnego masła 30-40ml mleka szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia maliny Mąkę przesiać, zmieszać z resztą suchych składników. Rozetrzeć z zimnym masłem. Dodać resztą składników i dokładnie zagnieść ciasto. Przeciąć na pół, powtykać kilka
More food, love and dreams
Tarta z brokułami 225Publikuję dziś przepis na kruchą tartę z brokułami i startym żółtym serem. Tarta idealnie nadaje się jako przekąska podczas spotkań w miłym gronie. Tarta z brokułami Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, brokuł, 10 dag sera żółtego. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy
paapilotkaa
Ciasteczka maślane 231Szybkie, kruche idealne nie tylko na święta. Zrobicie je w kilka chwil a wieczór przed Wigilijny to idealny czas na ich zdobienie.Składniki :* 100g masła 82%* 2 łyżki cukru pudru * szklanka mąki pszennej* ziarenka z połowy laski wanilii * jajkoPrzygotowanie :Składniki zagnieść, odstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować, można lekko podsypać mąką. Wycinać dowolne kształty. Układać
Magiczne Życie Marty