Nie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie Przyjemnościsobie każdy :-) A smak nadzienia z pewnością Was zaskoczy. Polecam Wam również sprawdzony przepis na tradycyjne rogaliki drożdżowe , a jeśli wolicie wypieki bez nadzienia spróbujcie koniecznie bardzo delikatnych i kruchych rogalików wiedeńskich o cudownym, migdałowym aromacie. składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka śmietany 18% 200 g masła 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki kaszy manny 100 g zmielonych(...)się grudki. Zestawiłam z ognia i dodałam zmielone migdały, energicznie wymieszałam łyżką i odstawiłam do wystygnięcia. Przesianą mąkę posiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę i wyrobiłam szybko ciasto, które następnie schłodziłam w lodówce przez godzinę. Po tym czasie podzieliłam ciasto na 4 części, każdą rozwałkowałam dość cienko na kształt przypominający koło. Każde koło podzieliłam przez środek (jak tort
babka w formieKruche ciastka z orzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę. Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim
Fabryka pomysłównajmniej przetworzone czy chemiczne. Ciasteczka są bardzo kruche. Można je przełożyć różnymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 250 gram mąki owsianej 2 żółtka 100 gram masła ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 gram cukru trzcinowego 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Ciasto zagniatamy. Wkładamy do lodówki na min 40 minut
Health-Fit-LifeBardzo kruche babeczki z pysznym budyniowym nadzieniem. Przepis pochodzi z amerykańskiej książki „Taste cupcakes”, którą dostałam od siostry. Dodałam jeżyny do środka babeczek, co znacznie orzeźwiło ich smak. Najsmaczniejsze są następnego dnia, niestety tylko przypadkiem jedna się ostała. Składniki na 12 sztuk: Ciasto • 150 g masła • 150 g cukru • cukier waniliowy • 6 żółtek
To co kochamzadowoli nie jednego zgłodniałego turystę ;-))). Moja propozycja to idealnie kruche kulebiaki w nowoczesnym wydaniu, którego nie powstydziłaby się żadna gospodyni domowa. Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki
SMYKWKUCHNIlubi ciasteczka kruche i bezę, sądzę że jest nas wielu. A dla czego nie połączyć tych dwóch smaków w jedno i tak powstał pomysł na markizy kokosowe. Polecam wypróbować wbrew pozorom nie są tak mocno słodkie jak nam się wydaje czytając przepis. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny (1 kostka) 3 żółtka
Ciastka - domowe słodkościoczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty piernikowe przekładamy szybko na płaską powierzchnię, gdyż bardzo szybko stają się kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepyszne, kruche ciasteczka ozdobione marmoladą lub kandyzowaną wisienką. Obowiązkowe w okresie karnawałowym. Z tego przepisu piekła je jeszcze moja mama :) 6 żółtek 50 dag mąki 4 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu olej do głębokiego smażenia białko do sklejania ciasta wisienki kandyzowane cukier puder Wszystkie składniki posiekać na stolnicy i wyrobić gładkie ciasto. Cienko rozwałkować
Smakołyki Asiorzechy i czekoladę oraz żurawiny i sól. Mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy. Ciastka rosną więc zachowujemy odstępy. Pieczemy je ok 12-15 minut w temp 190 st. (180 z termoobiegiem). Im dłużej pieczemy tym robią się bardziej kruche, ja wolałam piec je krócej by zachowały wilgotny środek
Dzieje kuchennej WiewióryKruche pierniczki to najlepsze ciasteczka na świątecznym stole w sam raz dla naszych najmłodszych łasuchów, dlatego w ich przygotowaniu mogą uczestniczyć dzieci. Pierniczki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, puszczając wodze fantazji podczas ich wycinania i ozdabiania . składniki na 20 pierniczków ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej
Smakowite DaniaCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z nimi, a tu rozlazłe ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić
pink envelopeciasteczek z cukrem. Ukradkiem podjadane, najsmaczniejsze ;) Ciasteczka kruche Składniki: 50 dag mąki 25 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru 3 żółtka 1/4 szklanki śmietany Przygotowanie: Odszukać stolnicę i wysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie
Lawendowe Niebomaślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka:250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii.Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić jajko. Rozkłócić nożem, mieszając jajko z mąką. Dodać posiekane masło oraz nasiona wanilii. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć
Z miłości do słodkościnajdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne. Składniki: 65 dag mąki pszennej 35 dag margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru pudru 7 żółtek powidła śliwkowe, dżem lub marmolada 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi
Apetyczna babeczka