Hej ;)). Dzisiaj pizza, długo nie było, mój młody się dopominał i udało mi się jeszcze kupić szparagi, a miałam ochotę właśnie z nimi wypróbować pizzę. No
kruche babeczkiZdecydowanie pieczenie tortów sprawia mi największą frajdę:) Trzeba na nie poświęcić naprawdę dużo czasu, zwłaszcza jak wymyśli się coś nietypowego ale za to jaka frajda jest
ciastkarnia na kruchym spodzieowocem. Szczególnie wtedy, kiedy czekamy na nią cały rok. Dziś przygotowałem dla Was kolejną słodką inspirację z truskawkami w roli głównej. Szybka i prosta w przygotowaniu tarta na kruchym spodzie z herbatników, a do tego truskawki skąpane w kremowej masie z białej czekolady. A to wszystko bez pieczenia. Szukacie więcej inspiracji na wykorzystanie truskawek? Zajrzyjcie >>tutaj(...)mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy palcami równomiernie na całej powierzchni formy, łącznie z brzegami. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. W między czasie przygotowujemy masę do tarty. W rondelku na małym ogniu
kulinarnyJadosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien
mojewypiekiinietylkojakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica 24 cm: – ok. 270-300g czekoladowych kruchych ciasteczek – 250 g mascarpone – 1 kg zmielonego
I LOVE LIFEstało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy ok. 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Studzimy je na kratce. Wkładamy je puszki. Z początku ciastka są twardawe ale kruche. Potem miękną
Dzieje kuchennej WiewióryJabłeczniki są to takie ciasta które nigdy się nie nudzą. Ciasto to zrobiłam z pyszną pianką. Wszystko super pasuje. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do
Kuchnia Pokoleńsmakują jeszcze lepiej. Bardzo lubię te kruche ciasteczka i ten zapach rozchodzący się po całym domu. Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki oleju Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przekładamy je do specjalnej maszynki do ciasteczek i wyciskamy
Pyszności Słodkościwymieszać łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, z ciasta formować kulki, ułożyć je w odstępach na blasze i spłaszczyć ręką. Piec 10-15 minut w temperaturze 180*C do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce (zaraz po wyjęciu z piekarnika, ciastka są bardzo mięciutkie, po wystudzeniu robą się kruche), polać czekoladą i posypać pestkami dyni lub słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka Wykonanie: Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez
Walijskie Pichceniedzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają(...)sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jestem dumna z tych ciasteczek, ponieważ wyszły takie jak lubię. Są super kruche, nie za twarde i idealne smakowo. Piwa absolutnie nie czuć, więc spokojnie nadają się również dla dzieci. (18-20 sztuk) 1/2 szklanki piwa karmelowego (może być też zwykłe) 1 szklanka mąki pszennej 100g smalcu (*) 5 łyżek cukru(...)błyskawicznych) 25g wiórek kokosowych 25g rodzynek Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. (Całość jest lepka.) Masę wstawić do lodówki na minimum 20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki - odrobinę większe od wielkości orzecha włoskiego. (Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi.) Kulki lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeHej :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie jakoś tak słabo, w sensie, że ja taka jakaś nijaka jestem :( Może przemęczenie? Mam nadzieję, że będzie lepiej ;))) Ostatnio
kruche babeczkiKremówkę zawsze robiła moja Mama. Postanowiłam to odmienić i spróbować sama ją upiec. A skoro mi wyszła i prędko znikła, to i Wam wyjdzie:) Składniki: Ciasto
Kuchnia w czekoladzieBardzo prosta, efektowna wersja sałaty stanowiąca dobry dodatek do obiadowego dania, ale również stanowiąca wersję sałatki - samodzielnej przekąski, choćby do pracy (na wynos) Składniki: 1 główka
kgwjanczewowielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez(...)wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną
kulinarne odsłony pati