się tylko jego wnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion SmakówDzwoni telefon. Odbieram. W słuchawce słyszę: Cześć, wpadnij na kawę, ale zabierz coś słodkiego. Odpowiadam: Jasne daj mi godzinkę :) Ekspresowa tarta, grzechu warta ;) SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta kruchego 4 jajka 120 g drobnego cukru 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy 150 ml soku z pomarańczy A jak to zrobić: Formę do tarty
Kuchnia w opałachkażdy z nas je zna. Jednak ile osób, tyle przepisów. Ostatnim czasem miałam okazję spróbować jej różnych wersji i moja jest dla mnie idealna. Połączenie słodkiego kruchego ciasta z kwaśnymi tartymi jabłkami, to jest to, co łasuchy lubią najbardziej. U mnie na podwórku w tym roku wysyp jabłek, więc mogłabym piec szarlotkę non stop. Jednak ilość kalorii
Fabryka pomysłówMamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) ciasto
Kuchcik gotujeSezon na rabarbar trwa w najlepsze wiec jak tu nie zrobić pysznego ciacha, które chodziło za mną już do dawna. Wystarczy trochę rabarbaru, budyń, kruche ciasto i można się zajadać pysznym, orzeźwiającym plackiem. Skorzystałam z przepisu od Agi z Kulinarnych Spotkań bo ciasto wydało mi się idealne. Zmniejszyłam tylko proporcje o polowe i sposób wykonania, dzięki czemu placek wyszedł mniejszy
Bernika - moj kulinarny pamietniknawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię mąką na prawo i lewo, nie myśląc o tym, że ktoś ( ja ) będzie to musiał posprzątać. Codziennie wałkuję tyle kruchego ciasta, że w głowie się nie mieści, podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników(...)typowe pierniczki, ale kruche, kakaowe ciastka z orzeszkami. Są urocze i pyszne! Kruchutkie, rozpływają się w ustach, a orzeszki przyjemnie chrupią. Moje wyszły odrobinę za duże; polecam więc ukulać smuklejszy wałeczek i przygotować sobie nieco więcej orzeszków (w przepisie podałam odpowiednie proporcje; zastosujcie się do nich, a ciasteczka wyjdą idealne!). Przepis z gazetki Ciasta i desery , nr 4/2008. Zabawny
Pożeraczka, czyli raz adobrzeotwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem z cukru pudru. Cudownie umilają nam ten przedświąteczny czas. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity(...)minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciasteczek. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Notatki - do cukru pudru w którym obtaczamy ciasteczka, możemy dodać np. cynamon - kruche ciasto można przechowywać w lodówce kilka dni - z tej porcji otrzymamy około 80 małych gwiazdek by Małgorzata Hert Adapted from Green Morning Adapted from Green Morning Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniciasto kruche 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 125 g masła 2 żółtka szczypta soli nadzienie 0,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 60 g masła 80 g suszonych wiśni Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty) z reszty formujemy warkoczyk i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp
Gotowanie jest łatweEkonomii gastronomii", znacznie zmodyfikowany. Tarta z migdałowym nadzieniem i jabłkami masa: 120 g mielonych migdałów 100 g masła 100 g cukru 1 jajko dżem malinowy 2 kwaśne jabłka ciasto kruche: 125 g masła 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 250 g mąki pszennej 2 łyżki zimnego mleka lub wody Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółto Przesiej mąkę oraz cukier puder. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki
KukuleczkiPrzepis na mazurek kajmakowy- najprostszy i najsłodszy :) Polecam Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 g schłodzonego masła szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółto Przesiej mąkę oraz cukier puder. Dodaj masło i posiekaj nożem. Następnie dodaj żółtko, śmietanę, szczyptę soli. Ciasto dokładnie zagnieć, uformuj kulkę
Kukuleczkidzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki i zaserwować orzeźwiające, słodko-kwaśne, pyszne ciasteczka. Polecam! Składniki: Kruche ciasto: • 250 g mąki pszennej • 100 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • szczypta soli • 2 jajka Lemon curd: • 2 duże jajka • 2 żółtka • 160 g drobnego cukru do wypieków
W mojej kuchnijest to chyba najsmaczniejszy mazurek jaki do tej pory jadłam. Polecam Wam z całego serca :) Przepis na kolejny mazurek po weekendzie gdyż nie będzie mnie przez kilka dni :) Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 200g mąki krupczatki kostka masła 100g c. pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia średni słoiczek marmolady z dodatkiem róży 400g marcepanu 1,5 tabl. mlecznej
Smakołyki AsiPyszny sernik z dodatkiem pianki bezowej ;) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 30 dag mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 150 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść i odstawić do lodówki na 30 min. Wyciągnąć z lodówki i samo ciasto ruche zapiec na blaszcze w piekarniku ok 10-12 min w 170* Masa
Moje Słodkie Piekiełkomąki 50 g ciemnego cukru 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 150 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto i rozwałkować na całej blaszce wyłożonej papierem ,która znajduje się w piekarniku . Piec w 175 stopniach przez 10 minut .Ostudzić ,przekroić na trzy części . Krem budyniowy : 0,5 l mleka
Ladylaura.