masła 50 g cukru 1 żółtko Tarta z owocami i musem czekoladowym wykonanie: Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać
Delusional Trineszybkie w przygotowaniu, można je upiec już teraz, nadziać i ozdobić na kilka dni przed Wielkanocą, pamiętając że należy je przechowywać w chłodzie. Bazą jest pyszne migdałowo-pomarańczowe kruche ciasto, nadzienie stanowi marmolada z pomarańczy i suszonych moreli, a smaku dopełnia polewa czekoladowa. Takie połączenie jest spójne, ciasto jest dość słodkie, ale nadzienie z pomarańczy przełamuje tę słodycz, idealnie komponując
Rozpustne gotowanieszkl cukru szczypta soli kakao naturalne do dekoracji forma do tarty o śred. 28 cm Przygotowanie: Z mąki pełnoziarnistej, masła, 1 żółtka, kakao i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche. Wyklejamy nim formę do tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie miksujemy razem mascarpone z 2 żółtkami, mąką
słodkie i nie tylko historie kulinarneMoje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek
Pieguskowa KuchniaNajlepsze ciasta to serniki. A ten z dodatkiem kajmaku i orzechów jest wyjątkowy. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto schładzamy w lodówce. Ciastem wykładamy dużą
Pyszności SłodkościOstatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze. Ciasto kruche z delikatną pianką - idealne do popołudniowej kawy. Oczywiście do jego przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie często przygotowuję
Banana Smilesrozpływająca się w ustach. Składniki : 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 300 g masła 1,5 kg jabłek 6 białek 1,5 szklanki cukru Spód kruchego ciasta: Zagniatamy mąkę, cukier puder, 200 g masła i żółtka. Ciasto wyrabiamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto wykładamy na posmarowaną masłem blaszkę
Pyszności Słodkościtwoja przyjaciółka jest blogerką, to nie może nie zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru
SMYKWKUCHNIprzestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować. Znacie crumble
Codzienna kuchnia niecodziennarabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu
Smakołyki BerenikiKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki
Kuchnia ŁukaszaŁatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje, u nas 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać na blacie podsypanym delikatnie
Smaczne ZdroweChciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki
Aga w kuchniRogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego... właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe. Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz
Miksturownikplacek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy