kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:228/735)

Jabłkowo-orzechowe crumble, czyli jabłka pod orzechowa kruszonką 152

przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować.  Znacie crumble

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krajanka owsiana z rabarbarem 253

rabarbarem. Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach. Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu

Smakołyki Bereniki
Sernik królewski. 1213

Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania! Składniki

Kuchnia Łukasza
PROSTE CIASTKA BEZGLUTENOWE 250

Łatwe i bardzo szybkie ciasteczka bezglutenowe. Tak proste, że przygotowywała je moja ośmioletnia Córcia. Sama odmierzała składniki, zagniatała ciasto, rozwałkowywała, wykrawała, dekorowała i na końcu także zajadała... Ze wszystkiego mając niesamowitą frajdę. I oto w tym wszystkim chodzi, by pieczenie sprawiało radość, a gotowy produkt smakował, jej posmakował i to nawet bardzo, od razu zniknęło 10 sztuk... :-) Inspiracją był(...)małe kawałki) Dodatkowo: - mąka kukurydziana do podsypania blatu - czekolada do polania ciastek - cukier trzcinowy do posypania + białko do posmarowania Wszystkie składniki umieścić w misce i energicznie zagnieść kruche ciasto. My dosypałyśmy dodatkowo łyżkę mąki kukurydzianej (w oryginale była 1/2 białka, my dałyśmy całe). Gotowe ciasto podzielić na mniejsze porcje, u nas 3. Kawałki ciasta rozwałkowywać na blacie podsypanym delikatnie

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z rabarbarem 166

Chciałam coś zrobić z rabarbarem, bo tak ładnie rośnie na ogródku, ale nie miałam pomysłu... Zaczęłam przeglądać różne przepisy... wszędzie placki drożdżowe, kruche ciasta... aż w końcu trafiłam na blog Domi w kuchni, gdzie znalazłam twisty z rabarbarem . Drożdżówki wyszły pyszne, rabarbar nadaję im kwaśny smak... no ale taki to już jego urok :) SKŁADNIKI: ciasto: 250 g mąki

Aga w kuchni
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 250

Rogaliki drożdżowe Chodziło za mną wczoraj coś słodkiego...  właściwie to "biegała" za mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz

Miksturownik
Miało wyjść co innego, ale nie żałuję, czyli pyszne ciasto z jagodami:) 220

placek z jagodami z przepisu Agnieszki Kręglickiej wpadł mi w oko ze względu na nie-plackowy jego wygląd - kruche ciasto z założonymi mocno do środka brzegami wypełnione w tym środku nadzieniem jagodowym. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik nowojorski z czereśniami 232

spróbować. A zatem zapraszam do pieczenia! Kruchy spód ( na formę 20-23 cm ) : 120 g masła 180 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód

Food Square
Słodka kanapka z powidłami 161

Dlaczego Warto je upiec ? -Jest łatwe do przygotowania -Nie jest wysokie, zmieści się w dłoni dziecka -Zwabia zapachem do kuchni-w koncu kuchnia to serce domu! -Przywołuje piękne wspomnienia, kruche ciasto to smaki dziecinstwa :) -Łączy pokolenia ! Smacznego

Wanilia i Kardamon
Wegańska szarlotka 147

jabłka, jabłka moje ulubione owoce! Jak powiedzenie głosi: "Jedno jabłko dziennie uchroni Cię od lekarza". Jak w łatwy sposób przemycić jabłka w swoim dziennym jadłospisie? Upiec wegańską szarlotkę! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki ksylitolu Mus: 1 jabłko cynamon Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, olej oraz ksylitol

Truskawkowa Fiesta
Szarlotka 183

Yyyy *odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki

U Fiolki
Tarta z budyniem i jabłkami 196

Proste i pyszne ciasto. Kruchy spód i słodkie nadzienie budyniowo- jabłkowe.   Składniki: 260 g mąki 150 g masła 1 jajko Szczypta soli 3 łyżki cukru 1 budyń + mleko 1 kg jabłek Cynamon Cukier wanilinowy Wykonanie: Formę wysmarować masłem. Wyrobić ciasto z mąki i masła dodając 3 łyżki cukru, szczyptę soli i na końcu jajko. Ciasto podzielić na dwie części

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto śmietanowo jabłkowe 188

pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę. Do ciasta można dodać przyprawę do piernika i nabierze ono bardziej świątecznego charakteru. Około

KasiaiKrzysiu.pl
mazurek z masą kakaową z mleka w proszku 312

składniki na ciasto kruche: 180 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 100 g masła, schłodzonego 25 g cukru pudru wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki, siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy w kształt prostokąta

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka 148

odsuwa od siebie misterne plany przejęcia władzy nad plantacjami kawowymi,książkę z przepisami,3 otwarte karty z blogami kulinarnymi,kodeks i notatki z wykładów...* no dobrze...   Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki

Fiolka w kuchni