drożdżowym z kruszonką. Sama jednak chciałam przygotować coś innego. Tarta z rabarbarem na cieście francuskim jest ekspresowym wypiekiem. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, jeżeli nie macie ochoty wyrabiać ciasta kruchego. W połączeniu z […] Artykuł Tarta z rabarbarem na cieście francuskim pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopepieczenia. Masa serowa – do wysokiego naczynia dodać twaróg, żółtka, jajko i cukier, zmiksować. Podczas mieszania wlewać olej i mleko. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wlać masę serową na ciasto kruche Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 50 minut. W tym czasie jak ciasto jest w piekarniku przygotować piankę. Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną
Kuchnia Pokoleńdlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy ma swoją ulubioną
Obiad gotowysernika nie ma. Ale wróćmy do przepisu. Jest idealny dla początkujących. Nie ma tutaj spodu, bo sam sernik doskonale smakuje. Spód, oczywiście możecie zrobić z dowolnego przepisu na ciasto kruche, tylko pamiętając o wcześniejszym podpieczeniu go, przed wylaniem ciasta. Spód również można wykonać z pokruszonych herbatników, połączonych z masłem. Sernik świetny będzie z bakaliami jak i bez nich (czasem mnie
Mieszam w GarnkuSernik królewski zawsze kojarzy się mi ze świętami u Babci :) Uwielbiam to tradycyjne ciasto z kruchym, kakaowym spodem, serową masą i kolejną warstwą kakaowego ciasta. Jeśli jeszcze szukacie pomysłu na świąteczny sernik, to gorąco polecam właśnie ten… a wielbicieli nowych smaków może zainteresuje również pyszny, ale o zdecydowanie delikatnej masie – Sernik Oreo, na który […] The post Sernik
Kulinarne Przebojemąka tortowa) – idealna do pieczenia ciast lekkich takich, jak np. biszkopty i ciasta ucierane typ 500 (krupczatka) – zapewnia świetną konsystencję ciast kruchych i półkruchych typ 500 (wrocławska) – doskonała do pieczenia ciasta drożdżowego, francuskiego, półfrancuskiego, a także do smażenia naleśników oraz do zagęszczania sosów
Kuchnia u Krysiłyżki wody 4 łyżki cukru Przygotowanie: masło, cukier oraz żółtka siekamy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagniatamy ciasto ciasto powinno mieć konsystencję trochę bardziej mokrą niż standardowe kruche ciasto. Gotowe ciasto należy wstawiamy do lodówki na min 30 minut w międzyczasie przygotowujemy formę do pieczenia i ustawiamy piekarnik na 180*C maliny myjemy, zalewamy połową wody
Luźna Kuchniamasy. Wyrobić. Dodać zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty: 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki soku z limonki (bądź
gutfutcytrynowy. Ciekawa jestem czy Wy pieczecie mazurki na święta, a jeśli tak to jakie. Prócz mazurków robię też inne ciasta, które możecie zobaczyć tutaj A teraz zapraszam na kruche ciasto z cytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię
O kuchni z uczuciempierogów bezglutenowych bylo lekkim wyzwaniem... otóż: Składniki na ciasto: - 1 szklanka mąki Shar na naleśniki/pierogi (bazuje na mące ziemniaczanej) - 1 szklanka mąki Shar na ciasto kruche - 1,5 szklanki ciepłej wody - 2 szklanki oliwy/oleju Ciasto dobrze zagnieść w misce. Dobrze zawiązaną masę ciasta, dognieść na stolnicy. Lekko podsupujac maka
Lajtkraft food intoleranceKolejny przepis na kruche ciasto. Składniki: 20 dag mąki tortowej, 12 dag masła, 2 żółtka, sól do smaku, 1 łyżka smalcu, 1 jajko do smarowania. Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy. Piec w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut
Tradycyjna KuchniaProste i bardzo intensywne w smaku ciasto w którym masa budyniowa świetnie łączy się z kruchym spodem, owocami i cudownie przyrumienioną kruszonką :) Zapraszam! Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniem Składniki: -ciasto: 450g mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 1 jajko 2 żółtka łyżka śmietany -dodatkowo: bułka tarta do posypania 4 brzoskwinie (mogą
Tagebuch po polskuwymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Rozbełtać jajko widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować
Weekendy w domu i ogrodziejedno z moich ulubionych dań, nieskomplikowane, pyszne i zawsze się udaje. Równowaga smaków i kontrast konsystencji to jej niepodważalne atuty. Dla zapracowanych można skorzystać z wersji z kupnym ciastem kruchym... wtedy jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę:) Składniki: na ciasto: 100g masła200g mąki pszennejżółtko2-3 łyżki posiekanego
Pyry na GazPyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany
Takie tam pichcenieUwielbiam to tradycyjne kruche ciasto z dodatkiem kwaśnych śliwek! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jaj, 1 kostka masła, ½ szklanki śmietany, 2 cukry waniliowe, 15 dag cukru, 1 kg śliwek, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , dodać masło i nadal ucierać na pulchną masę. Następnie
Tradycyjna Kuchniapieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno - gotowe ciasto zafoliować i schłodzić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości - na dno tortownicy wyłożyć
Smakołyki BerenikiCoocking wiadereczko olbrzymich jeżyn to nie mogliśmy zmarnować takich fantastycznych owoców i przygotowaliśmy nowy przepis To kolejna słodka tarta, ale w przeciwieństwie do poprzednich jest ona bezglutenowa gdyż ciasto kruche wykonaliśmy z połączenia migdałów i kokosa Składniki na ciasto: - 220 g migdałów - 80 g wiórek kokosowych - 1 żółtko - 75 g masła - 35 g cukru Składniki na galaretkę malinową
Kuchenne WariacjeSkładniki Kruche ciasto: 500 g mąki pszennej Pół szklaki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 200 g masła Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: Słoiczek dżemu
The Sweet Damselmnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile zapomnienia. Składniki na mini tarty ze śliwkami na 5 sztuk 250 g ciasta francuskiego śliwki cukier płatki migdałów
Rozpustne gotowaniepopołudniowej kawy polecam pyszne kruche ciasto rabarbarowe z kruszonką. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto : 2 szklanki mąki, 15 dag masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kwaśnej śmietany. Kruszonka: 2,5 łyżki masła, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, Dodatkowo: 40 dag rabarbaru, 2 opakowania cukru waniliowego, 2 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com
Milion SmakówDzisiaj na blogu sernik bez sera, ciasto śmietanowe zwane śmietanowcem. A dookoła śmietanowej masy bardzo kruche ciasto kakaowo-kawowe. Wnętrze "sernika" jest delikatniejsze w smaku niż sernik na twarogu, lecz nie tak delikatne jak się spodziewałam. W planie mam już upieczenie wersji śmietanowca z owocami. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 2/3 szklanki kawy cappuccino (proszku) 5 żółtek
Czerwień i błękitkolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki
Bon Appetit Małgorzatysernik zna chyba każdy. Kruche ciasto, serowa masa a na górze lekka i puszysta pianka. Swoją nazwę zawdzięcza złotym kropelkom, które pojawiają się na powierzchni ciasta po upieczeniu...a których u mnie zabrakło. ;-) Foremka okazała się zbyt niska i niemożliwe było wyłożenie wskazanej przepisie warstwy piany. Ale nie ujmuje mu to w smaku. :-) To moje pierwsze podejście do tego sernika
Szefowa kuchniśmietany lub wody. SKŁADNIKI NA CIASTO TRADYCYJNE: - identyczne jak na bezglutenowe, tylko mąkę zamieniamy, najlepiej na krupczatkę! WYKONANIE: 1. WYKONANIE CIASTA (bezglutenowego i tradycyjnego), krok po kroku, tutaj: - Idealna kruche ciasto - baza, przepis. / Pamiętajcie, że z podanych proporcji wyrabiacie ciasto, które schładzacie i dzielicie na dwie części. Jedna część posłuży za spód - pieczemy go w 180 stopniach (góra - dół
Wypisz Wymalujniewielką ilością wody , prawie miękkie - przestudzić dodać cynamon i cukier do smaku ( ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto . Rozwałkować drugą część ciasta i wyłożyć na jabłka , lekko po-nakłuwać Piec w nagrzanym piekarniku od 180 - do 200 stopni przez
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęmąki 25 dag margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 jajo 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag orzechów włoskich mielonych powidła śliwkowe Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość
Apetyczna babeczkasezon na szparagi, więc czas je wykorzystać zanim znikną ze straganów ! Dzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette
Kulinarne przygody GatityDzień dobry! Dzisiaj już weekendowo, zatem zapraszam Was na bardzo smaczne ciasto. Kwaskowy rabarbar w połączeniu z waniliowym budyniem i kruchym ciastem idealnie się sprawdzi. Polecam przygotować je na weekend, może odgoni deszcz i zimno jakie zagościło w Krakowie? :-) Przepis przygotowałam na bazie szarlotki z budyniem z bloga Moje Wypieki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćTak, wiem, jestem monotematyczna. Nie da się ukryć. Nic jednak nie poradzę na to, że rabarbar uwielbiam, i staram się nim nacieszyć na zapas. Truskawki, odkąd
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDate();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ Składniki: - 180 gram masła - 2 żółtka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 100 mililitrów mleka - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej - dowolna ilość czekolady (u mnie w sumie(...)cukru. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy rękoma. Mąkę dosypujemy porcjami, nie całą od razu, żeby móc kontrolować zwartość ciasta. Powinno nie lepić się do rąk. Zagniatać powinniśmy szybko, bo kruche ciasto i zawarte w nim masło, nie lubią ciepła ludzkich dłoni. Jeżeli będzie za mało zwarte - dodajemy więcej mąki. Formujemy ciastka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Życie zamknięte w smakuDzisiaj kruche ciasteczka na Boże Narodzenie:) Bardzo proste i łatwe w wykonaniu ciasto kruche. Mam nadzieję,że Wam posmakują.Składniki;2 szklanki mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej 5 żółtek 2 łyżki śmietany ,kostka margaryny Kasi,1 cukier waniliowy troszkę proszku do pieczenia pół szklani cukru,skórka otarta z cytrynyszczypta soli(...)Wykonanie; Mąkę przesiewamy . Łaczymy z zimną margaryną. Dodajemy cukier, śmietanę żółtka, cukier waniliowy , otarta skórkę z cytryny, sól. Szybko zagniatamy ciasto. Odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut w zależności od piekarnika
Anioły w kuchniUfff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i oczywiście pasztetem. Wszystko razem świetnie ze sobą współgra, a babeczki prócz zabrania ze sobą na piknik, można śmiało spakować i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań(...)jest niewątpliwie to, że można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam! Składniki na 6 sztuk Ciasto: 100g mąki pszennej 50g masła 1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche) 1 łyżka śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli Nadzienie: 1 opakowanie pasztetu Profi np. z drobiem 1 opakowanie serka kanapkowego o dowolnym smaku
Kuchnia w czekoladzieprzychodzili goście, ciasteczka magicznie pojawiały się na stole, razem z obowiązkową kawą i herbatą. Nie da się ukryć, że stanowią idealny dodatek do tych napojów. W dodatku są delikatne, kruche i bardzo wciągające! Nadają się na każdą okazję, a co najważniejsze – przygotowanie i upieczenie ich, nie zajmuje zbyt wiele czasu. Od ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa różnią się jedynie(...)wszystkie suche składniki. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem. Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto
Okiem Blondynki by McBlondiKruche ciasto starte na tarce - duże oczka. Delikatne i chrupiące. Niespodziewane. Czujesz, że jesz zdrowo. 2 szklanki mąki razowej żytniej typ 2000 3 żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy(...)cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy
AZgotuj!ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche ciasto .Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki (u mnie metalową obręczą o śr.7,5cm). Gotowe
Smaczne Zdrowekrupczatki i 15 dag zwykłej pszennej 10 dag cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła Przygotowanie : Z mąki, masła, proszku i cukru zagniotłam szybko kruche ciasto, zostawiłam na 15 min. w chłodnym miejscu Po tym czasie rozwałkowałam i wylepiłam nim blaszkę o wymiarach 24 cm średnicy, ale lepsza będzie większa Piekłam przez około(...)smaku sernik na zimno. Był bardzo delikatny, długo zachowywał świeżość. Smakował moim domownikom :) Jedynie do czego mam zastrzeżenia, to to, że ciasto pod sernikiem na środku po przelaniu masy serowej było wilgotne, boki były kruche i do końca suche
Proste Potrawysuper. Pięknie się kroiło, było idealnie kruche a jabłka i budyń rozpływały się w ustach. Proste w wykonaniu i dość szybkie. Pewnie nie raz zagości na moim stole. Składniki: Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 300 gram masła 4 żółtka 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 1 i 1/2 kg jabłek (u mnie papierówki) 1 laska wanilii(...)puder do posypania tuż po upieczeniu Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i kakao tak by masa miała jednolity kolor. Następnie dodajemy żółtka i masło i cierpliwie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, drugą do zamrażalnika. W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i dusimy w garnku z grubym dnem z dodatkiem ciemnego
Mango Papajaprzyjęciach. Składniki 3 marchewki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 4 jajka winne jabłko 3-4 ogórki kiszone strąk czerwonej papryki natka pietruszki majonez musztarda francuska sól, biały pieprz kruche koszyczki: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól Sposób przygotowania Marchewki, pietruszki i seler obrać i ugotować w osolonej wodzie. Można tez użyć włoszczyzny pozostałej(...)kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. Koszyczki z kruchego ciasta napełniamy sałatka i dekorujemy natka pietruszki
Pyry na Gazpół łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę przesiej na blat, zrób zagłębienie w mące i dodaj wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem orzechów. Dużym nożem siekaj wszystkie składniki jak na typowe kruche ciasto. Po 5-10 minutach ciasto samo praktycznie zacznie się sklejać w całość. Gdy wszystkie składniki będą stanowiły jednolitą masę dodaj orzechy i wsiekaj je w ciasto. Całość zlep(...)godzinę. Wałki ciasta pokrój na plasterki nie grubsze niż 1 cm. Ułóż uformowane ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha w temp. 180 C stopni na środkowej półce piekarnika przez 15-20 minut (w zależności od grubości ciastek). Zaraz po ich upieczeniu ciasteczka mogą być miękkie więc je wystudź, wtedy stwardnieją i staną się idealnie kruche. Smacznego! Artykuł
greenscarfprzygotowania świątecznych wypieków dałam upust kulinarnej fantazji i upiekłam dla Was sernik, imbirowy na kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru(...)proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1 budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami
Wanilia i KardamonCudownie pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto kruche. Jest naprawdę wspaniałe. - super prosty skład i wykonanie - najlepsze ciasto dla początkujących - zawsze wychodzi
AniaGotuje.plrabarbarem i kruszonką. Powoli rabarbar znika z grządek i targowisk. Warto więc dorwać ostatki rabarbaru i upiec jakieś dobre ciasto. (Znajdziesz u mnie również przepis na bułeczki z rabarbarem , kruche ciasto i placek na maślance z rabarbarem ) Bo czy jest coś milszego niż zapach ciasta rozchodzącego się po całym domu? :) W dodatku ciasto drożdżowe wcale nie jest skomplikowane czy trudne
U Fiolkisię, jaki zrobić mazurek na Święta (my właśnie zmieniamy koncepcję, co do świątecznych wypieków), mam dla Was świetną propozycję - ciasto, które zachwyci i małych, i dużych. Masa mleczna na kruchym cieście, polewa ze słynnych batoników i kilka pokrojonych kawałków na wierzch. Moim zdaniem najlepszy prosto z lodówki, schłodzony. Ciasto rozeszło się u nas w kilka chwil, jest obłędnie pyszne
Słodkie inspiracjePowinny zrobić się płynne.) Następnie mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z masłem. Dodać jajka, żółtka, drożdże, śmietanę, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Całość szybko zagnieść - jak na ciasto kruche. (Jeśli masa jest za gęsta - dodać więcej śmietany.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm - na kształt prostokąta i pokroić na pasy o szerokości 10 cm. (Można rozwałkować
Di gotujeopcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce
Ola la LCHFmożecie pominąć) 200 g kwaśnej śmietany 3 jaja dobry olej dobra sól, świeżo zmielony pieprz pomidorki koktajlowe Przygotowanie Najpierw ciasto. Posiekajcie masło, dodajcie do niego resztę składników.Zagniećcie szybko kruche ciasto (ważne, aby nie ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny do zamrażarki. Piekarnik rozgrzejcie
OliveandThymekubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować ciasto – zagnieść z podanych składników. Należy pamiętać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce i 30 minut przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki. Podczas chłodzenia ciasta można przygotować farsz. Boczek pokroić i podsmażyć
Szybko Tanio Smacznieznaczy, owszem, jest czasochłonne, ale nie trudne. Mowa o pawim ogonie, czy pawim oczku, różne są nazwy. Ciasto trochę zmieniłam, przygotowałam je na kakaowym biszkopcie, a rolady wykonałam z ciasta kruchego z dodatkiem miodu. Całość jest przełożona kremem oraz galaretką. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pycha. Polecam :-) No to zaczynamy : SKŁADNIKI * przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -5 jajek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuMałe co nieco do kawy ;) Proste i bardzo smaczne rogaliki, które przypadną do gustu i dużym i małym. Zapraszam! Rogaliki drożdżowe Składniki: 15g drożdży świeżych 250g
Tagebuch po polskuLato w pełni, korzystajmy więc z uroków lata i przygotowujmy pyszne ciasta z owocami sezonowymi. Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto krucho- drożdżowe z morelami i nektarynką. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Ciasto: 550g mąki, 250g margaryny, 4 łyżki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 jajko, 3 żółtka, 30g drożdży, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżeczki proszku
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto
SMYKWKUCHNIsłodyczy dodawano słone orzeszki; pomyślałam, że to coś dla mnie! Na święta nie zdążyłam, ale tak teraz, bez okazji i owszem. Zrobiłam bez korzystania z jakiegoś konkretnego przepisu, na cieście kruchym, które piekłam już nie raz, przy okazji robienia innych ciast. I powiem tak: pycha! Wciąż bardzo słodkie, ale słony smak w tym zestawie jest wyczuwalny i niesamowicie przyjemny:) składniki
6niebogotowego ostudzonego budyniu i dolewać po trochu zaparzonej kawy. Kawa 2 łyżeczki kawy zaparzyć w ¼ szkl. wody. Przecedzić i powoli zimna kawę dolewać do masy Skład ciasta na spód ciasto kruche bez polewy orzechowej, na to masa budyniowa i następnie ciasto z polewą orzechową,orzechami do dołu . Ciasto najlepsze jest do spożycia drugiego dnia. Smacznego
w mojej kuchniponieważ uwielbiam marchewkę ten pomysł strasznie mi się spodobał. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane, szczególnie gdy wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, natomiast efekt jest rewelacyjny - przepyszna, słodka marchewka na kruchym cieście smakuje wspaniale. Polecam! Składniki : 5-6 marchewek przekrojonych wzdłuż na pół (lub tyle aby pokryły dno waszego naczynia) łyżka masła łyżka miodu kilka gałązek tymianku sól, pieprz ciasto francuskie
Codzienne Gotowanie/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie
Di gotujesłoik powideł Ciasto ciemne: 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie 1 kostka masła cukier do smaku Wykonanie: Ciasto Zrobić ciasto kruche, podzielić na 2 części, do jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto jasne Ciasto jasne wyłożyć na blaszkę, posmarować powidłami. Ubić pianę z 4 białek z cukrem, dodać resztę składników, rozłożyć
PychotkaaaPleśniak jest ciastem,które często piekła moja mama. Po łączenie kakao, piany, kruchego ciasta i domowej roboty powideł śliwkowych to jest to! ;) Wydaje się skomplikowane w wykonaniu, ale w rzeczywistości jest łatwe i proste. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt. jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 250 g masła 2 łyżki śmietany
potrawyregionalnePrawdziwe domowe ciasto, jak u babci. Podczas pieczenia wypełnia dom cudownym aromatem kruchego ciasta i gruszek. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki 2 żółtka 150 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie gruszkowe: 6 gruszek 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 100 g migdałów w płatkach 4 łyżki rodzynek Składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiec bezpośrednio na biszkopcie. Mój piekarnik jest do tego idealny bo słabo piecze od dołu więc mam pewność, że ciasto się nie spali. Wolimy taką wersje sernika niż na kruchym cieście. Ostatnio w moje ręce wpadło wiadereczko serka pomarańczowego więc nie mogłam nie zrobić sernika z galaretką i pomarańczami. Ciasto w sam raz na upały- orzeźwiające i nieprzesłodzone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadziałania i zrobiłam z dawna planowaną potrawę :) I muszę przyznać, że efekt przeszedł moje oczekiwania:) Szczególnie obawiałam się o ciasto, ponieważ robiłam je po raz pierwszy! Przepisów na przygotowanie kruchego ciasta jest całe mnóstwo, a ja jako laik w ogóle nie miałam pojęcia który z nich wybrać. W końcu zdecydowałam się na chyba najprostsze i okazało się, że wybór był
Codzienne Gotowanierazem gruszek użyłam do przygotowania tarty. Dodatek wanilii okazał się trafiony, a tarta zniknęła w mig. Jest to ciasto dość słodkie, więc będzie idealne dla największych łasuchów :) Składniki: kruche ciasto: 15 dkg masła, 15 dkg mąki pszennej, 5 dkg cukru pudru, 1 żółtko, 2 łyżki zimnej wody. Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką i cukrem. Dodać żółtko i wodę. Szybko
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy roztrzepane żółtka, śmietanę oraz cukry. Zagniatany ciasto kruche i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym ciastem. Pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchniMasło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiJest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie
Marder&Marder Manufactureobojętna i postanowiłam wypróbować go na własnych kubkach smakowych. Bazą dla mojego ciasta był przepis z bloga crispybiscuits.blogspot.com. Przepis lekko zmieniłam, dodałam zdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku
Mój Smak na ŻycieJestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy
Mój Smak na Życiezimnego masła roślinnego żółtko łyżka lub dwie lodowatej wody Jabłka: 2 jabłka pół szklanki cukru łyżka masła Wykonanie: Składniki ciasta szybko ze sobą łączymy, jak to zwykle bywa przy kruchym cieście :), zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki, kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym
Taste Of My Daykawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu
Słodkie Przyjemnościominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJĄC :Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy.Ma wielu zwolenników i przeciwników
Ostra na SłodkoKolejna odsłona kultowego ciasta. Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami. Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy, kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią
Malinowe Pocałunkiłyżek cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut
Gorący kąsekNależy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comObecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree. Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec
Mania Gotowania