kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:190/735)

Jesienne ciasta 170

Ciasto drożdżowe na miodzie z gruszkami     Ciasto czekoladowe z gruszkami i whisky       Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek     Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem oraz 2 urodziny bloga :)       Muffinki dyniowo - kakaowe     Szarlotka z bezą     Ciasto na jesienną chandrę     Ciasto dyniowe

My simple kitchen
Pani Walewska -Pychotka 265

które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam. SKŁADNIKI: Kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag masła 5 dag cukru pudru 5 żółtek  Do smarowania: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub winne powidła

W kuchennym oknie Ewy
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 234

zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji kruchych ciasteczek. Jeśli dodacie więcej cukru, wtedy będzie słodszy, ale obawiam się, że cały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 220

orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu(...)równych części. Spłaszcz każdą kulę ciasta pomiędzy dłońmi. Kładź na każdy krążek 2 łyżki nadzienia. Dokładnie zlepiaj pierogi. Piecz 25-30 minut. PS Do ciasta dodałam również 1 żółtko – ponoć jest bardziej kruche. Nadzienie: z jarmużu usuń łodygi, resztę ugotuj i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej. Wrzuć drobno posiekane ząbki czosnku, chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta czekoladowo-migdałowa z bezą 153

nadzieniem oraz idealną beza. W sam raz słodka i bardzo ciekawa w smaku. Dla fanów czekolady i nie tylko, zamiast tradycyjnych ciast, przekładanych tysiąc razy kalorycznymi masami... Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej   2 łyżki ciemnego kakao   65 g cukru pudru  150 g zimnego masła  1 jajko  2 łyżki śmietany kremówki

Chocolate Muffin Blog
Ciasto z "pazurkami" 227

Ciasto z "pazurkami" zadowoli niejednego łasucha. Delikatne i kruche ciasto przełożone karmelową masą jest idealne do popołudniowej kawy.  Składniki: 20-25 dag płatków migdałowych 45 dag margaryny 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Z podanych składników (bez płatków migdałowych) zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy części. Ciasto schładzamy w lodówce. Z pozostałych jajek, jednej

Salonik smaków
Krakersy 185

się rozpuści.) Zagnieść elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście. Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche 281

Dziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego. Do przygotowania quiche'a potrzebowałem: 1 płatu ciasta francuskiego, 100 gram szpinaku, 200 ml śmietany 12%, 100 gram dobrej jakości salami, 50 gram masła, 10 pomidorków koktajlowych, 50 gram parmezanu, 50 gram tartego sera

Wyprawy kulinarne
Pleśniak 375

rzepis na to ciasto jest w naszej rodzinie odkąd pamiętam. Pyszne kruche ciasto, powidła śliwkowe i beza to idealne trio. Warto dodać posiekane orzechy włoskie, bo bardzo wzbogacają smak ciasta - poza tym ja lubię jak w cieście coś chrupie. ;) Do ubitych białek dodajemy kisiel lub budyń. Ja nie przepadam za wściekłymi kolorami ciasta, dlatego wybieram budyń śmietankowy lub waniliowy, kisiel

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek kruchy z rabarbarem i malinową pianką 157

gdyż delikatna pianka malinowa fajnie łamie kwaśny smak rabarbaru. Ciepły majowy weekend i kruchy z rabarbarem i delikatną malinową pianką mmm pycha. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - żeby pianka bezowa ładnie nam urosła i nie była ciągnąca należy dobrze ubić cukier z białkami. Źródło : blog poezja-smaku Ciasto: 2,5 szkl. mąki pszennej 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku(...)wierzch delikatnie wykładamy rabarbar - układamy ciasno przy sobie nie żałujemy. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy posypać cukrem pudrem

Kubki smaku
Egzotyczna tarta manna i biegi między kuchenne:) 146

nawet nie wina samego pieca, jest przecież taki jak chciałam, tylko niestety instalacja elektryczna w naszym domu nie przewiduje kolejnego "pożeracza energii". Dobrze, że jako testera nowego pieca użyłam kruchego ciasta bo inaczej byłaby mała zakalcowa katastrofa. Piec kilkakrotnie wybił korki w całym domu, za trzecim razem zrezygnowana wyłączyłam piec i poszłam do starej kuchni, oczywiście odprowadził mnie zły wzrok

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto z czereśniami i pianką 134

ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Całość miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Gotową piankę wykładamy na ciasto kruche. Na piance układamy owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach schłodzone ciasto. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 50 minut w 180°C. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem

Cakes By Kejt
Tarta gruszkowa z kremem waniliowo - cytrynowym 191

teraz najlepsze. Długo zastanawiałam się, co mogę z nimi zrobić. Szukając pomysłów, natknęłam się w pewnej gazecie na tartę na kruchym spodzie. Co prawda nigdy wcześniej nie robiłam kruchego ciasta, ale w końcu musi być ten pierwszy raz. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy. Przyznam, że było to małe wyzwanie, ale chyba tą lekcję zaliczyłam całkiem nieźle

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta makowa 232

tych gdzie jest mało maku a dużo ciasta. Jednak tarta makowa to zupełnie inna historia. Po pierwsze ciasto jest bardzo wilgotne z dużą ilością maku i bakalii. Po drugie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta(...)mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło

Wypieki i Rumieńce
BABECZKI ananasowe z morelami 172

Kruche babeczki z kremem, owocami i galaretką! Znane połączenie, które zawsze smakuje wyśmienicie. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem budyniowy na bazie syropu z ananasa. Babeczki najlepsze są schłodzone. Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 3 łyżki cukru 10 dag masła 2 żółtka Budyń: syrop z jednej puszki ananasa VERA (około 250 ml syropu

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania