kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:182/735)

Sernik pomarańczowy 139

również swoim orzeźwiającym smakiem przeróżne wypieki i desery. P omarańczowy orzeźwiający sernik o aksamitnie kremowej konsystencji zwieńczony przepysznym pomarańczowym kremem, należy do takich właśnie podkręconych pomarańczą ciast. Polecam! Składniki: Spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bez glutenu należy użyć herbatników bezglutenowych np. Digestive Landtaler Schar) 60 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze lub po prostu

maniapieczenia
Tort Aniołek 116

Bardzo łatwy, prosty, szybki i efektowny biały tort. Ulubione ciasto mojej Moniki! Pierwszy raz zrobiłam w formie tortu, wcześniej piekłam w prostokątnej blaszce. Białe, kruche placki na amoniaku i masa budyniowa, w smaku ten sam, ale efekt tortu doskonały. Zapach amoniaku, jaki wydobywa się podczas pieczenia, przypomina mi czas dzieciństwa, kiedy(...)takie kruche placki z amoniakiem przekładane zwykłym budyniem. Uwielbialiśmy to ciasto. Wczorajszy wpis o mojej diecie jest aktualny, ale na blogu będzie niekoniecznie dietetycznie. Składniki: Ciasto kruche • 2 jajka • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 12% • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 500 g mąki pszennej • 125 g masła • 1 łyżeczka amoniaku Kewm budyniowy • 3 jajka

To co kocham
Kruche ze śliwkami wg Aleex 154

łyżeczka proszku do pieczenia • 230 g zimnego masła • 100 g cukru pudru • 1 jajko • szczypta soli Dodatkowo: • dojrzałe śliwki • 1 łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto włożyć do miski. Posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść do momentu, kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę. 2. Przełożyć ciasto do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut

W mojej kuchni
Kruche babeczki 163

dawno nic nie piekłam, że dzisiaj postanowiłam uruchomić swój piekarnik. Mąż cały czas namawiał mnie na kruche ciasto, bo to jego ulubione. I upiekłam kruche babeczki z masą śmietanową. Bardzo były smaczne i szybko zniknęły. Zawsze mam wrażenie, że robię za mało. Może jutro też coś upiekę i podzielę się z Wami przepisem. Ciasto (na około 24 szt babeczek(...)jednolite ciasto i schłodzić około 1 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, a następnie wykroić szklanką kółka troszkę większe niż góra foremek do babeczek. Wyłożyć foremki ciastem i ponakłuwać dno widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż będą rumiane.(około 10-15 minut) Gotowe babeczki po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę

O kuchni z uczuciem
Mazurek różany 106

mazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany.       Składniki :   Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży(...)musi być dość gęsty)  1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży   Przygotowanie:   Spód kruchy:   Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w tem. 180 stopni około

Lili w kuchni
MAKOWIEC ŚWIĄTECZNY 161

Składniki: 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 białko 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 puszka masy makowej polewa ciemna

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ślimaczki w język szczypiące 103

Ptysią, o ile pogoda i bolące paluszki pozwolą. Do kieszeni zapakujemy na drogę kilka ciasteczek, które wczoraj upiekłam. Jakoś tak rozpędziłam się z tartaletkami, że z rozbiegu zrobiłam więcej kruchego ciasta. Ciasteczka są najprostsze pod słońcem, bez żadnych wyszukanych składników, a jednak lekko zaskakujące - niewielki dodatek pieprzu sprawia, że naprawdę szczypią w język. A przy tym pokryte są chrupiącą, karmelową(...)dawno temu, jeszcze nierozdziewiczony. Ślimaczek wydał mi się taki słodki, że idealnie wpasował się w moją wizję pikantnych ciasteczek. Następnym razem spróbuję dodać trochę pieprzu do ciasta, zobaczymy, co z tego wyjdzie...Kruche cynamonowe ślimaczkiSkładniki:(na 25 sztuk)110 g mąki pszennej20 g cukru60 g zimnego masła1 żółtko1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)dodatkowo:2 łyżki mleka25 g cukru1 łyżeczka cynamonu1/4

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z łososiem i szpinakiem 124

Święta tuż tuż. Dla spodziewanych gości polecam dzisiaj pyszną tartę z łosiem i szpinakiem lub tartaletki. Farsz szpinakowy można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak kruche ciasto. Tartaletki będą świetną zimną przekąską, tartę możemy podać na ciepło.  Tarta z łososiem i szpinakiem Składniki na formę 26cm: Na kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 żółtko pół łyżeczki soli(...)gałka muszkatołowa Na masę śmietanowo - serowa: 3 jajka szklanka kwaśnej śmietany 18% przyprawy: sól, pieprz 100g startego żółtego sera 1 cebula dymka ze szczypiorem Wykonanie: Kruchy spód: wszystkie składniki zagniatamy szybko w gładkie ciasto, ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm do rozmiaru formy, wykładamy dno i boki formy, dociskamy i nakłuwamy widelcem. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na pół

Smak mojej kuchni
Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku 196

jarzynowych oczkach. Można też wszystkie składniki wyłożyć na kuchenny blat i całość posiekać nożem. 3. Ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 4. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym umieszczamy na ok 30 minut w zamrażalniku. Gdy chcemy umieścić(...)minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. 12. Po wyjęciu i przestudzeniu, możemy szarlotkę posypać cukrem pudrem. C iasto jest pyszne, kruche i delikatne. Mnie najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy A jakie są Wasze ulubione jesienne ciasta? Koniecznie podzielcie się ze mną swoimi typami! Smacznego! Artykuł Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki

Okiem Blondynki by McBlondi
SERNIK REWELACJA 29679

ziemniaczanej - 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić) Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masło utrzeć

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasteczka - jajka z cytrynowym kremem lemon curd 274

Przepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki(...)cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać utarte z cukrem żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 221

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag masła - 3/4 szklanki cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa

SMYKWKUCHNI
Malinowa chmurka 1129

Ciasto, które nigdy się nie znudzi ;) Jest przepyszne! Kruchy spód, malinowa galaretka z owocami, krem śmietanowy i beza z migdałami... Brzmi wspaniale, prawda? Zapewniam Was, ze smakuje jeszcze lepiej ;) Bardzo popularne ciasto, większość pewnie je zna i również bardzo lubi ;) Ładnie prezentuje się na stole. Klasyk! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)szklanki wrzącej wody Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść

Domowa cukiernia Ewy
Tarta z marcepanem i grapefruitem. 148

duże i nie za małe ,takie , żeby mieściły się w buzi .Kawałki umieścić na sicie i wstawić do lodówki na dobę. Soku ,który ścieknie nie wypijamy ,wykorzystamy go do ciasta. Kruchy spód. 235g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 85g cukru pudru 125g masła 1 jajko 4 łyżki soku z grapefruita Warstwa marcepanowa. 300g marcepana do ciasta 1 jajko(...)białka Spód. Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min. Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy  i przygotowujemy  masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko

Kulinarny karnet Christophera
Tarta ze szparagami 143

Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam w polskim sklepie i taka mąka wpadła mi w oko, postanowiłam ją kupić i przygotować ciasto opartej(...)niej. Mąka ta idealnie nadaje się do tego typu wypieków, a pewnie jeszcze lepiej do kruchych i delikatnych ciasteczek (muszę to koniecznie wypróbować!) - ciasto jest bardzo lekkie, delikatne i kruchutkie. W połączeniu ze szparagami, które są bardzo subtelnym warzywem, dają wspaniały efekt. Polecam!  Ciasto: 180g mąki krupczatki 120g masła szczypta soli 1 jajko Farsz: duży pęczek zielonych szparagów kilka

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania