kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:196/735)

Kruche ciasteczka Siostry Marii 169

łyżeczki cukru waniliowego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem i margaryną. Dodajemy roztrzepane żółtka, śmietanę oraz cukry. Zagniatany ciasto kruche i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym ciastem. Pieczemy w 180 C przez około

Zainspirowana w kuchni
Sernik z wiśniami 182

Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę.  Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w  temperaturze 175 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pissaladiere 134

Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje się jeszcze mozzarellę. Ale że to danie francuskie

Marder&Marder Manufacture
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 110

obojętna i postanowiłam wypróbować go na własnych kubkach smakowych. Bazą dla mojego ciasta był przepis z bloga crispybiscuits.blogspot.com.  Przepis lekko zmieniłam, dodałam zdecydowanie mniej cukru, a w przypadku ciasta kruchego, jak zawsze korzystam z niezawodnych proporcji mojej kochanej Mamy :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku

Mój Smak na Życie
Szarlotka z migdałami 139

Jestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy

Mój Smak na Życie
Tarta Tatin z patelni 228

zimnego masła roślinnego żółtko łyżka lub dwie lodowatej wody Jabłka: 2 jabłka pół szklanki cukru łyżka masła Wykonanie: Składniki ciasta szybko ze sobą łączymy, jak to zwykle bywa przy kruchym cieście :), zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki, kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym

Taste Of My Day
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 208

kawałkami czekolady / 7.Ciasto bananowe z kajmakiem / 8.Smoothie bananowe / 9.Makowiec krucho-drożdżowy / 10.Miodownik / 11.Domowy twaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu

Słodkie Przyjemności
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 163

ominie.Szalotka i sernik pojawiły się na stole.edit. wieeeeeelka szarlotka i jeszcze większy sernik.Czuć , że ciasta świeże , domowe …Szarlotka z dużą ilością jabłek na przepysznym kruchym cieście.Sernik jak dla mnie troszkę zbyt ciężki , zbyt zbity , ale to jest tylko i wyłącznie kwestia gustu.PODSUMOWUJĄC :Kuchnia tradycyjna , polska , ciężka , która ma swoje plusy i minusy.Ma wielu zwolenników i przeciwników

Ostra na Słodko
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 406

Kolejna odsłona kultowego ciasta.  Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami.  Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy,  kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią

Malinowe Pocałunki
Stefanka 350

łyżek cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody lub mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy ciasto kruche z podanych składników. Dzielimy na 4 części, każdą część ciasta dobrze wałkujemy, wykładamy  na wysmarowaną tłuszczem blaszkę,  i pieczemy na złoty kolor przez 15 minut

Gorący kąsek
Orzechowa szarlotka 405

Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura pieczenia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaroniki z kremem Raffaello 196

Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec

Mania Gotowania
Placek Jojo (Stefanka) 533

migdałowy 2-3 łyżki wiórków kokosowych (można pominąć) Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Apple pie 110

Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła - jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były(...)Ciasto trochę wygląda jak "z wypadku" ale w towarzystwie zimnego kakao i panów Beach Boys dało się sfotografować. Bazowałam na przepisie Apple pie znalezionym w  Domowych-Wypiekach.pl  :) Składniki kruche ciasto 2 szklanki mąki 250 g masła 1 jajko pół łyżeczki soli 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody nadzienie 5 szt większych jabłek 30 g mąki

pink envelope
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 205

kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY: 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy(...)ubijamy na sztywną pianę. Do piany z białek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę - delikatnie mieszamy. Masło orzechowy solimy szczyptą soli morskiej. Jeśli mamy masło solone - pomijamy ten krok. Do każdej kruchej babeczki nakładamy po łyżeczce masła orzechowego. Następnie babeczkę uzupełniamy musem czekoladowym, posypujemy tartymi orzechami laskowymi. Gotowe babeczki wstawiamy do lodówki, żeby mus zastygł. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania