kruche ciasto - 11018 przepisów (strona:12/735)

Kruche ciasteczka z czekoladą lub bezą lub jednym i drugim 142

Kruche ciasteczka z bezą lub czekoladą Pamiętacie mój poprzedni wpis na łatwy jabłecznik przekładany ciastem kruchym? Bardzo spodobała mi się konsystencja tego ciasta, a w związku z tym, że odrobinę mi go zostało dorobiłam jeszcze trochę i postanowiłam wykorzystać na ciasteczka. Jakoś nigdy nie miałam ręki do ciastek, nie mam też żadnego urządzenia z którego mogłabym powycinać jakieś fajne kształty(...)przypadku wałka do ciasta ). A wracając do ciasteczek. Wyszły pyszne i bardzo fajnie smakowała na nich ta krucha beza. Chyba od dziś tak będzie kończyć każda resztka kruchego ciasta jaka mi zostanie. Składniki na około 30-40 ciasteczek (zależy jak grube ciastka zrobicie, moje miały wysokość około 2mm i stwierdzam że mogły być odrobinę grubsze): Ciasto kruche: – 55 g zimnego

Relaxtime
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 159

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepisy Thermomix. Przepisy na Thermomix. Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii 200 g schłodzonego masła 3 żółtka nadzienie: 500 g rabarbaru 2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru(...)mleka 40 g cukru 2 łyżki cukru wanliowego dodatkowo: cukier puder Przepisy Thermomix. Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Wykonanie: Wykonanie cukru waniliowego w Thermomix: Do naczynia Thermomix wsypujemy 300 g cukru. Dokładamy 1 laskę wanilii. Miksujemy czas 40s/obr.10 . Gotowy cukier waniliowy przesypujemy do słoika i zakręcamy. Wykonanie ciasta kruchego: Masło kroimy na kilka części. Do naczynia Thermomix dajemy wszystkie

Themo przepisy
Jak zrobić ciasto na kruche ciasteczka? 175

Kruche ciasteczka to pyszny deser, który wyczarujemy w kilka chwil. Jakie produkty wchodzą w skład ciasta kruchego stanowiącego ich bazę i o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu? Ciasto kruche, to znaczy jakie? Klasyczne ciasto na kruche ciasteczka składa się z masła, mąki, cukru (najlepiej cukru pudru) oraz żółtek. Dodając do niego wodę, mleko, śmietanę czy całe jajka uzyskujemy ciasto półkruche(...)ciasto stanie się za twarde. Bardzo ważne jest jego chłodzenie, które znacząco ułatwia wałkowanie. Dotyczy to w szczególności ciasta z małą zawartością mąki. Pieczenie ciasta na kruche ciasteczka Kruche ciasto należy piec z obciążnikiem. Do tego celu wykorzystuje się groch, fasolę lub specjalne kuleczki, które układa się na papierze lub folii do pieczenia (zamiast nich możemy nakłuć ciasto widelcem). Zapobiegają

Kuchcik gotuje
KAPUŚNIACZKI / PASZTECIKI (CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE TRADYCYJNE I BEZGLUTENOWE OWSIANE) 259

łatwe, proste i przyjemne, ale powiemy Wam jedno - WARTO! Gdy poczujecie zapach, spróbujecie smak i rzucicie okiem na blaszkę pełną rumianych pasztecików - zapomnicie o wszystkich epitetach jakimi potraktowałyście i ciasto, i farsz, i wałek, i stolnice, i bogu-ducha winnego męża.  W skrócie, więc jak wygląda robienie bezglutenowych pasztecików? Najpierw jest głośno (nagle język się rozwiązuje i zastanawiacie się(...)nasza rodzina jest nienormalna. :)  Tak... powiemy Wam, że nam pomogły te kapuśniaczki. Zwalczyły szarugę za oknem i wraz z pięknym zapachem wniosły do domu coś bardzo pozytywnego. Krucho-drożdżowe ciasto rozpływa się właśnie w naszych ustach. Mamy nadzieję, że macie ochotę spróbować i zostać z nami na dłużej, a jeśli tak, to: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku

Wypisz Wymaluj
Przepisy na słodkości 2176

Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe z czarną porzeczką Ciasto maślankowe z czerwonymi porzeczkami Ciasto maślankowe z truskawkami Ciasto piernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami  Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto(...)Rafaello na krakersachRodzynkowiecSernik gotowany Anastazji Sernik gotowany na miodowym cieście  Sernik na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort

Kuchnia domowa Ani
Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne 112

Dzisiaj przychodzę do Was z moją poradą i przepisem, na idealne kruche ciasto. Przepis jest prosty i stosuje się do zasady 3:2:1 :) Za chwilę, będzie wszystko jasne. Proporcje 3:2:1 dostałam od pewnej kucharki - Pani Uli, z którą pracowałam, w barze, podczas studiów. Do dzisiaj się jej stosuję i wiem, że kruche ciasto wyjdzie tak jak powinno(...)czyli idealnie. Najważniejsze, w kruchym cieście jest to, aby składniki (masło, jajko) było zimne a mąka i cukier puder przesiane.  Składniki: - 300g mąki pszennej - 200g masła (zimnego) - 100g cukru pudru - 1 jajko Mąka - największą kruchość ciastu da mąka krupczatka, chociaż ja przeważnie stosuję taką jaką mam pod ręką. Masło - tylko prawdziwe, min 82% tłuszczu. Nie używajcie margaryny, mixów

CookYourself
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą 866

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą to połączenie trzech warstw - kruchego spodu, aromatycznych śliwek oraz słodkiej, chrupkiej bezy. Najlepiej jest użyć śliwek lekko kwaskowatych, o wyraźnym smaku, który będzie wyróżniał się spomiędzy słodkiej bezy i dość słodkiego ciasta kruchego. Ilość bezy na wierzchu wypieku jest niezbyt duża, więc idealnie współgra z resztą składników, nie przytłaczając ich swoim smakiem. Jest(...)więc ciasto nie tylko dla wielbicieli bezy, ale też osób sceptycznie podchodzących do tego rodzaju wypieku (jak ja) :-) Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą Składniki: ciasto kruche 160g mąki pszennej 80g masła 50g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem 159

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to klasyczny kruchy placek z owocami, wzbogacony o świeży smak cytryny. Całość zwieńcza polewa jogurtowa, którą również urozmaica dodatek soku z cytryny. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 320g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 małe jajko skórka otarta(...)OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko, skórkę cytrynową, sok z cytryny oraz szczyptę soli - wszystko wymieszać

Smakołyki Bereniki
Malinowa chmurka 143

Malinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Malinowa chmurka 254

Malinowa chmurka to ciasto, któremu trudno się oprzeć i nie można poprzestać na jednym kawałku. Z pozoru skomplikowane, ale to tylko kwestia dobrej organizacji pracy. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, spora warstwa galaretki z owocami, puszysty krem i jakby tego było mało na wierzchu chrupiąca beza z migdałami. Chyba nie muszę Was namawiać dwa razy na to ciacho? Pieczcie póki świeże(...)maliny jeszcze można znaleść na krzaczkach. Podsuwam Wam również kilka przepisów z malinami w roli głównej- ciasto z malinami klik:) P.S. ciasto kruche, galaretkę z owocami i bezę możecie upiec wcześniej, a rano warstwy przełożyć kremem – tym sposobem ciasto do poobiedniej kawki macie gotowe:) Malinowa chmurka forma 25×30 inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka

Pieguskowa Kuchnia
Jaglana tarta czekoladowo-kokosowa z ananasem i żurawiną 173

domowego mleka kokosowego. I zrobiłam je samodzielnie po raz pierwszy. Bomba! Ciasto jest bardziej aromatyczne i mniej słodkie dzięki temu. Do przygotowania tej tarty użyłam zamrożonego kilka miesięcy wcześniej ciasta kruchego, z którego robiłam ciasteczka na Boże Narodzenie. Ciasto było pyszne, ale szybko miękło przy wałkowaniu, więc ciężko było z niego zrobić ciasteczka. Niemniej te, które zrobiłam, rozpływały się(...)ciasta dodawane jest całe jajko, ale ciężko rozbić je na trzy części, więc proponuję dodać samo żółtko. Jako spód można też wykorzystać herbatniki lub pokruszone owsiane ciasteczka bądź inne ciasto kruche, jeśli masz jakieś ulubione. Najlepiej jednak w wersji z kakao i orzechami, bo mają spory wpływ na smak całości. Może się wydawać, że zrobienie tego ciasta jest trudne

Anioszek w kuchni
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 169

jeśli używacie bardziej wyrośniętej cukinii, można ją obrać. Ale tym, co robi to ciasto to… ciasto ! Jest po prostu przepyszne! Nie wiem czy to dodatek smalcu (nie piekłam kruchego ciasta ze smalcem jeszcze), czy to inne dodatki. Całość jest skomponowana idealnie. Jak jadłam, co prawda niewielki kawałek tego ciasta, to już wiedziałam, że to będzie hit! Ciasto(...)kruche ciasto- jest najlepszym kruchym ciastem jakiego używałam do zrobienia szarlotki. Bo prawdziwa szarlotka i tak powstać przecież musiała. Ciasto nie wysycha, nie robi się z niego breja, jest sycące. Jest takie, jakie powinno być zwykłe, klasyczne kruche ciasto. Co tam, pan mąż stwierdził wymachując łyżeczką nad kolejnym nałożonym na talerzyk kawałkiem ciasta, że jest tak pyszne, że tylko

Mieszam w Garnku
Sernik z gruszkami 349

ernik na kruchym spodzie z cząstkami gruszek. Ciasta kruchego wyszła mi dość spora porcja, dlatego pozostałą część ciasta wyłożyłam na wierzch. Można również wybrać inny wariant i już nie posypywać góry ciastem a np. polać polewą czekoladową (wtedy należałoby zmniejszyć porcję na ciasto kruche o połowę). W smaku przypomina mi nieco sernik na zimno, i ja czasem na taki właśnie(...)sernik mam ochotę. :) Efekt końcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami   PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym 289

Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym to połączenie maślanego ciasta kruchego z kwaskowatym, rozpływającym się w ustach musem owocowym. Ciasto na tartę można zagnieść 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce, na następny dzień wystarczy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękło i dopiero wtedy rozwałkować. Przygotowanie musu zajmuje niewiele czasu, choć potrzebny jest do tego blender lub sitko, przez które(...)całkiem płynny i poszczególne kawałki tarty powinny zachować kształt. Jeśli chcielibyście otrzymać bardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru

Smakołyki Bereniki
Galette pomidorowo - bazyliowe 158

wygląd ciasta - free form rustic tart ). Do galette nie używamy formy, a jedynie układamy ciasto na blasze. Zawsze bardzo mi się podobało, jak apetycznie nadzienie "wygląda" zza okienka z kruchego ciasta. Galette występuje w wersji słodkiej i wytrawnej, choć słodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego(...)wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest

Chilli Czosnek i Oliwa