przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:260/934)

Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 143

znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania(...)ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta, nakłuć dno widelcem, wylać farsz. Wstawić do gorącego piekarnika (grzanie góra-dół) 180 stopni na 30 minut. Bon appetit

SzczyptaSmaQ
Drożdżówki z dżemem wiśniowym 152

szkoda wylać pozostałą serwatkę, chociaż kiedyś ją wylewałam ..i postanowiłam coś z niej zrobić...zapytałam na fb i tak oto powstały bułeczki wg przepisu Danusi..bułeczki super mięciutkie, ogólnie ciasto jest elastyczne i pięknie się z nim pracowało...moje bułeczki rosły jak szalone i wyszły buły..ja robiłam z dżemem wiśniowym , a Danusia z borówkami....moje nie wyglądają tak pięknie(...)być ciepła). Ubić całe jajka z pozostałym cukrem [ ja roztrzepałam widelcem] . Do przesianej mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn, masło z serwatką, ubite jajka. Wyrobić robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut [ wyrabiałam ręcznie] . Wyrobione ciasto (ma być dosyć luźne) lekko oprószyć mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto

Moje domowe kucharzenie
Słodkie Krokiety z Serem i Konfiturą Truskawkową 167

wodą. Dwa jajka wybiłam do miski, wsypałam sól, cukier, wlałam mleko i wszystko razem zmiksowałam. Dodałam mąkę i miksowałam dalej, na koniec wlałam rozpuszczone masło. To jest podstawowa konsystencja ciasta naleśnikowego. Ja chciałam mega cienkie, więc sukcesywnie dolewałam mleko, alby ciasto było rzadsze, dlatego też w przepisie widzicie dodatkowe 1/4 szklanki mleka. Tu wybór należy do Was, możecie zostawić konsystencję(...)szklanką mleka, ale jak zaczniecie smażyć, zawsze do ciasta można dolać mleka i energicznie wymieszać łyżką. Ja tak czasami robię. Ciasto odstawiłam i zabrałam się za ser. Do miski włożyłam kostkę sera białego, wsypałam cukier i dodałam żółtko z wyparzonego jajka. Wszystko porządnie zmiksowałam zwykłym mikserem ręcznym ze standardowymi końcówkami. Miskę z serem odstawiłam. Poprosiłam syna o odkręcenie konfitury

Blondynka Gotuje
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 135

jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii . Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej typ 480 2 małe jajka 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła lub margaryny czubata łyżka cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego ok. 200 ml ciepłego mleka(...)jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto bananowo - czekoladowe. 211

piękny i słoneczny .... cieszmy się tymi ciepłymi dniami póki są .  A gdy już przyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie  banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały(...)malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką  połamać do miseczki, wlać

Malinowa Kawiarenka
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 220

małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej) łyżeczka(...)szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieścić w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolać wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiać min. 15 minut końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( w tym czasie zrobić

Maślane ciasteczko
PRINCESSA KOKOSOWA – BISZKOPT KOKOSOWY Z KREMEM PRINCESSA 705

wiecie jestem ogromną ( baaa! przeogromną ! ) wielbicielką kokosu i wszystkiego, co ten kokos w sobie ma :D Rafaello , ciasta kokosowe , kremy kokosowe , lody kokosowe czy też desery nie mają przede mną żadnych tajemnic! Dziś mam dla Was przepis na kolejne fantastyczne ciasto, które znów powstało przez „przypadek”. A jak wiecie u mnie te przypadki są najlepsze, bo to właśnie(...)puszysty, kokosowy biszkopt pokryty obłędnie kokosowym kremem serowym z princessą. Takie połączenie, które sprawia, że już po 1 kęsie wędrujemy do raju i mamy ochotę rozpłynąć się z zachwytu. Ciasto jest fantastycznym pomysłem np. na komunijny tort ( oczywiście składniki trzeba podwoić albo potroić ). Gwarantuję , że wielbiciele rafaello i kokosu będą zachwyceni, a moja Kokosowa Princessa zrobi furorę! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko

Ostra na Słodko
Chleb z pestkami dyni i suszoną żurawiną 204

posmarowania chleba. Przygotowanie: Mąki wymieszać z solą i suchymi drożdżami. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlać olej oraz wodę - wlewać powoli łącząc wodę z mąką. Następnie zagnieść ciasto. Gdy ciasto jest zagniecione dodać suszoną żurawinę i pestki dyni - zagnieść ciasto ponownie. Miskę oprószyć mąką i włożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść, ale zagniatać krótko. Położyć na blaszce i uformować chleb - starać się by żurawina za bardzo nie wystawała, ponieważ podczas pieczenia zrobi się twarda i niesmaczna. Chleb posmarować mlekiem i obsypać pestkami dyni lekko je przyciskając do chleba. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni

W kuchni u Moniki
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 115

Dzisiaj mamy dla Was obiecany przepis z książki „Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego

Kuchenne Wariacje
tureckie chlebki pide z indykiem i paprykową pastą 198

drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na 10 minut by zaczęły wytwarzać gaz mąkę mieszamy z drożdżami, resztą ciepłego mleka, solą, jogurtem i olejem, a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy do niego nieco letniej wody - powinno być miękkie wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia i zajmujemy się farszem(...)bardzo drobno i usmażyć na patelni) dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę oraz starty w moździerzu kumin całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki by aromaty przeszły gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je i dzielimy na fragmenty wielkości mandarynki z ciasta formujemy łódeczki (grubsze boki i cienkie dno) i nakładamy łyżeczką farsz (ma być surowy) - ilość wedle uznania

zobacz ich smak
,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 131

powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 0,5 łyżeczki cukru(...)łyżki oleju ok 25 dag mięsa mielonego ok 10-15 dag pieczarek 1 średniej wielkości cebula 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej sól, pieprz, 2 łyżki oleju Wykonanie: Ciasto: mąkę mieszamy z solą, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dodajemy mleko i oliwę. Mieszamy łyżką a następnie zagniatamy ciasto rękoma. formujemy kulę, odkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Podróż w kulinaria
,, Koszyczki z ciasta filo’’ 219

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu greckim. Ciasto filo to cienkie listkowe ciasto doskonałe zarówno do słodkich jak i do wytrawnych wypieków. Taka przekąska jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Koszyczki można nadziewać czym dusza zapragnie, wszystko zależy od pomysłu i wyobraźni. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 2 łyżki roztopionego masła – w promocji 6 plasterków wędliny 1 kula(...)sera mozzarella 6 zielonych oliwek 6 cienkich pasków żółtej papryki 6 połówek pomidorków koktajlowych Bazylia, oregano Przygotowanie: Nastawiamy piekarnik na temperatur 200 C. Foremkę do muffinek smarujemy masłem. Ciasto filo kroimy na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Następnie układamy jeden na drugim, przesuwając każdy względem środka o kilkanaście stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 4 płaty ciasta filo

Podróż w kulinaria
Bagietki czosnkowe 144

może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Pomyśl o tym wylewającym się jeszcze z ciepłych bagietek czosnkowym masełku...poezja!  Składniki: (na 6 bagietek) Ciasto: 550 g mąki pszennej 10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Nadzienie: około(...)miękkiego masła 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić   rozczyn ). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i i przykryć ściereczką

Nastoletnie Wypiekanie
Jesienne ciasto z jablkami 159

dawno mnie tutaj nie bylo . Miałam urlop od bloga ;) chcialam Wam wynagrodzic jakos brak nowych przepisow i wracam z pysznym jesiennym ciastem dla Was :) Dodatek orzechów ,wisni kandyzowanych i jabluszek ,czyni z tego ciasta niezwykły rarytas dla podniebienia. Zachęcam do wypróbowania przepisu :) Wymiary blaszki: 25x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 45-55 minut Składniki: 5 jajek(...)masę. Do masy dodajemy piane z białek i delikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane.  Na zurawine kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Słodkości i nie tylko
Babka herbaciana z miodem. 103

jajku, ucieraj, aby składniki połączyły się dokładnie ze sobą na jednolitą masę. Następnie wlej miód, wymieszaj. Dalej ucierając dodawaj po trochę na przemian mąkę i mleko z herbatą. Gotowe ciasto wylej do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką karbowanej foremki. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 60 minut. Sprawdź suchym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Jeśli wbijesz(...)patyczek do ciasta i nie będzie oblepiony on ciastem, to znak, że ciasto jest już upieczone. Po upieczeniu wyjmij babkę z formy. Gdy przestygnie udekoruj ją cukrem pudrem lub oblej białą polewą. Rada : Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową , zwłaszcza masło i jajka, gdy będą zimne masa nam się "zważy

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania