przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:258/934)

Pikantne ciasto z jablkami i imbirem czyli poWeekendowe Lakocie doc. 104 155

Uwielbiam piec. Słodkości ale i wytrawne potrawy. Mięsiwa, zapiekanki, pieczywo. Bez piekarnika nie mogę żyć! jak zapewne zauważyliście ostatnio pojawia się u mnie sporo ciast i ciasteczek. Często są one świetną przekąska w pracy czy szkole. Oczywiście jemy też nie słodkie potrawy. Niestety często są one już obecne na blogu więc wśród postów królują słodycze. Dzisiaj chciałam wam pokazać ciasto(...)które upiekłam tydzień temu.  Bardzo jesienne. Wilgotne, słodko pikantne, rozkosznie jabłkowe i na dokładkę chrupiące miejscami.  Recepturę znalazłam na blogu pieprz czy wanilia . Pikantne ciasto z jablkami i imbirem ok. 500 g twardych, kwaśnych jabłek (np. złota reneta)  220 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1½ łyżeczki proszku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki ze szpinakiem 196

Naleśniki, niby cóż może być prostszego, jednak dla początkujących przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele(...)też zależy od produktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku  pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej

Kuchcik gotuje
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów 141

kefiru 10 śliwek 4 figi cynamon Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Wykonanie Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar(...)ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Śliwki i figi  kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Pyza i Surówka
Ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną 154

należy rozpuścić czekoladę i masło. Kiedy te składniki połączą się, odstawiamy na parę minut i delikatnie ostudzone dodajemy do bazy z jajek i mąki. Zachowanym masłem smarujemy foremkę na ciasto i posypujemy kakao po całej powierzchni, nadmiar kakao wyrzucamy. Wlewamy masę i przekładamy formę do piekarnika - 200 stopni, ok. 20 minut. Ciasto w tym czasie powinno delikatnie się podnieść(...)odrobinę opaść po wyciągnięciu z piekarnika. Przykrywamy ściereczką na czas studzenia. Kiedy ciasto ostygnie, wyciągamy z formy, a jego boki odkrawamy. Wierzch ciasta smarujemy konfiturą, tarką do owoców czy sera ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się

Right Behind The Kitchen
Murzynek z gruszkami 172

ulubione ciasto każdego dziecka. Czekoladowy smakołyk z dodatkiem zdrowych i słodkich owoców. Klasyczny murzynek, jest prosty do przygotowania, sprawdźcie sami. 1h 10min 10 Składniki: 5 jajek 1 szklaka cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao 1/2 kostki masła 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 duże gruszki W rondelku(...)wysmarowanej masłem i opruszonej mąką lub bułką tartą formy, wtykamy gruszki i pieczemy przez ok. 45-50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Proste, ale i smaczne ciasto. Można je posypać cukrem pudrem i startą na dużych oczkach czekoladą:) SMACZNEGO Marcin

Ania i Marcin gotują
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM – bez pieczenia 242

Dziś mam dla Was kolejne ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych herbatnikach. Robi się je błyskawicznie, smakuje fenomenalnie i znika w tempie ekspresowym! Na odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny. Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru. Zamiast herbatników możecie(...)również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne! Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki. Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się oblizywał ze smakiem! Polecam! SKŁADNIKI: ( keksówka 12×24 ) herbatniki – ok. 25 szt * kasza manna – 1 szkl * masło – 200 g * mleko – 500 ml ( ja mleko zastąpiłam napojem owsianym Alpro

Ostra na Słodko
Nachos - domowe znaczy zdrowe 167

soli opcjonalnie ulubione przyprawy: chilli, słodka papryka, oregano Sprzęt patelnia o jak największej średnicy  - korzystałam z 28 cm patelni Ballarini Positano stolnica silikonowa nóż silikonowy lub radełko do ciasta wałek do ciasta Przygotowanie Wszystkie sypkie składniki (w tym przyprawy) wymieszać ze sobą, dodać wodę i oliwę (lub olej) i zagnieć ciasto. Można to zrobić ręcznie, mikserem lub w maszynie(...)chleba. Gotowe ciasto przykryć i odstawić na około 20-30 minut, żeby odpoczęło Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na  placek o grubości około 1 mm i pokroić w niewielkie trójkąty mniej więcej o boku długości 3,5 cm Tak przygotowane nachos ułożyć na suchej patelni i piec do czasu aż nabiorą złocistego kolory - zajmuje to około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierożki a'la tortellini z dynią i czerwoną soczewicą 203

troszkę pracy, ale warto, bo są pyszne.  Polecam polane podprażoną na maśle cebulką lub podsmażone na patelni. Pomysł na przepis podpatrzyłam na blogu  Ostra Na Słodko . Składniki: Ciasto: 300g mąki (podobno są specjalne do pierogów, ale ja użyłam zwykłej pszennej) szklanka mocno ciepłej wody jajko Farsz: szklanka puree dyniowego 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy cebula 2 ząbki czosnku(...)koniec gotowania. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Mieszamy razem puree, soczewicę, cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku- farsz powinien być dosyć ostry. Ciasto: Do mąki wbijamy jajko i porcjami wlewamy wodę, próbując zagnieść ciasto. Jeśli się "nie klei" dodajemy wody, jeśli jest za rzadkie- mąki.  I tak, zagniatamy, aż otrzymamy jednolitą masę

Czerwona Porzeczka
Pierogi z serem i szarą renetą 151

Pierogi palce lizać! Składniki Ciasto: 500 g mąki jajko szklanka gorącej wody Farsz: 250 g chudego sera białego 2 szare renety łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru szczypta cynamonu  Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie ,przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy ,ponownie robimy w cieście dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce

R'n'G Kitchen
Fornetti z jabłkiem, cynamonem i konfiturą morelową 179

Szybki i prosty deser, idealny gdy mamy niespodziewanych gości. Do jego przygotowania wystarczy płat ciasta francuskiego i ulubione owoce lub marmolada. Warto wybrać gęstą marmoladę lub konfiturę, tak aby w trakcie pieczenia nie wypłynęła z ciasteczek.  SKŁADNIKI (ok. 25 sztuk) 1 płat ciasta francuskiego 2 duże jabłka najlepiej słodkie i dość twarde 3 łyżki konfitury morelowej 1/2 łyżeczki cynamonu(...)cukier wedle uznania  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobniutka kosteczkę. Łączymy z konfiturą, cynamonem i cukrem. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i kroimy na pasy o szerokości 5-6 cm.  Na co drugim pasie układamy po łyżeczce jabłkowej masy w odstępach kilkucentymetrowych. Przykrywamy drugim paskiem ciasta francuskiego i robimy nożem delikatne nacięcia

DefinicjaSmaku
TRDELNIK ( Kürtőskalács , kürtős kalács )- słowackie ciasto kominowe 170

Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica. Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem. Historia mówi, że sprowadził go na Słowację w XVIII wieku węgierski generał József Gvadányi, a dokładniej jeszcze, stało się to za sprawą jego kucharza, który pochodził z Transylwanii. Rumuńskim i bułgarskim odpowiednikiem(...)Trdelnika jest Kürtőskalács lub kürtős kalács i oznacza „ciastko z paleniska”. Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para ! Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Niesamowicie pachną cynamonem! Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną

Ostra na Słodko
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 202

jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania   Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki(...)średnicy ok.  2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać po 15-20 kluseczek. Kiedy kluski wypłyną na wierzch trzeba je pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund

Kulinarne Inspiracje
Kostki nadziane 180

Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki.. Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne  bułeczki  ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy(...)np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich dodatkowo kawałek kiełbasy

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe z marmoladą owocową lub powidłami 127

ściereczką i zostaw na 15 minut. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Do miski wsyp mąkę, resztę cukrów i szczyptę soli, wbij jajka i wlej zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciast, podczas gniecenia dodawaj masło po trochu. Jeżeli robisz w robocie to gdy ciasto będzie już odchodzić od ścianek, przerzuć ciasto na stolnicę i wygnieć je przez 5 minut rękoma. Będzie(...)smaczniejsze. Gotowe ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie podziel ciasto na 3 lub cztery części i rozwałkuj coś na kształt koła. Podziel je na mniejsze części i każdą część posmaruj powidłami. Zwiń w ruloniki, zaczynając od szerokiej strony, poukładaj na papierze do pieczenia i piecz 18-20 minut w 200 °C góra -dół

Pasje Jolki
Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady 146

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i " Składniki: Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek: 4 jajka 40 dag mąki tortowej 30 dag cukru trzcinowego brązowego 200 ml oleju roślinnego 300 ml pepsi coli(...)porzeczkowej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta mielonego kardamonu Krem czekoladowy: 400 ml śmietanki 30% 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao orzechy włoskie do posypania Wykonanie: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania