Wczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna tarta o średnicy 20 cm i trzy małe tartaletki. I w tej mini formie polecam Wam je przygotować. Jeśli nie macie małych foremek na tarty, danie można przygotować w dużej prostokątnej blasze, pamiętając(...)kilkucentymetrowym rancie. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250 g ricotty 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 3 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki ziół do pizzy 1 łyżeczka curry sól i świeżo mielony pieprz kilka szparagów 1 pomidor 3-4 łyżki kukurydzy Z ciasta wyciąć kółka i wylepić dno i boki tartaletek lub formy do tarty. Szparagi zblanszować
Czerwień i błękitmiski. Dodajemy płatki, sieminie lniane i słonecznik. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy letnią wodę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy do mąki z ziarnami i mieszamy łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto powinno być luźne i lepkie. Misę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia. Następnie ciasto przelewamy do formy (35 x 12 cm lub dwóch mniejszych) wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min. lub do momentu, kiedy ciasto wyrośnie do wysokości brzegów foremki. Foremki wkładamy do nagrzanego do temp. 200 stopni C piekarnika. Pieczemy przez 45 min. następnie wyciągamy ciasto z foremki i dopiekamy jeszcze 15 minut. Po tym czasie stukamy w bochenek od spodu, jeśli wydaje głuchy odgłos znaczy, że jest upieczony
MiksturownikSzarlotkę zaliczam do jednego z moich ulubionych ciast. A to za sprawą idealnego połączenia smaków, jakim są jabłka i cynamon. Tym razem do jabłek dodałam jeszcze włoskich orzechów, których mam w domu w nadmiarze ;) Wyszło całkiem smaczne ciasto, do kawki. SKŁADNIKI: na ciasto 250 g mąki 120 g masła (schłodzonego) 4 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wina płatki migdałowe A jak to zrobić: Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cukry, wymieszać. Dodać masło i całość "przesiekać" nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Wstawić je na około 30 minut do lodówki. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Skropić je sokiem z cytryny, posypać
Kuchnia w opałachsezamu ok. 250 ml wody W sobotę wieczorem wymieszać w dużym naczyniu mąkę, sól, czarnuszkę, startą na drobnych oczkach marchew i zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, ale powinno się też dawać wyrabiać łyżką. Wyrabiać ok. 10 minut do pojawienia się pęcherzy powietrza. Przykryć naczynie wilgotną ściereczką i odstawić(...)wyrośnięcia na noc. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać sezamem. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Mój zakwas był rozleniwiony ostatnio, więc ciasto wyrastało 4 godziny. Jeśli macie zakwas tygodniowy, myślę, że wystarczą ok. 3 godziny. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez
Weekendy w domu i ogrodziedomownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada(...)cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy
Kuchenne aromatyBrownie jest to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej, nazwa powiązana jest z jego ciemno brązowym kolorem. Brownie po przekrojeniu wygląda jak zakalec i jest to jego cechą charakterystyczną. Dzisiaj bardziej na słodko mimo że użyłem czekolady gorzkiej Goplana. Na przygotowanie ciasta będziemy potrzebowali jedynie 30 minut i kilku produktów które połączymy ze sobą.. Na początek na kąpiel(...)wodną wrzucamy masło i czekoladę, w drugiej misce mieszamy jajka z cukrem. A na koniec całość łączymy dodając mąkę. Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ważne jest żeby ciasto było jeszcze delikatnie nie dopieczone gdy je wyciągamy ponieważ blacha odda jeszcze swoją temperaturę, a ciasto musi być wilgotne. Składniki które wykorzystałem
Full SmakuCiasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej
Aga w kuchniSkładniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię. Cebulę obieramy(...)pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut). Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał
greenscarfoleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, Mąkę wsypać do malaksera, dodać sól, żółtka, olej, zmiksować. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i dalej miksować. Ciasto nie powinno być twarde. Wyjąć ciasto z malaksera, zlepić w kule , przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Polecam, ja raz spróbowałam(...)często do niego wracam. Ciasto jest bardzo delikatne i ma ładny kolor :) Inne przepisy na ciasto pierogowe tutaj . astawa
królestwo garówdrożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić(...)mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze
Za drzwiami kuchnisię psuje i brzydko pachnie po zakiszeniu) wsypać do miski. Dolać zimnej przefiltrowanej (nieprzegotowanej) wody i wymieszać drewnianą łyżką. Wody powinno być tyle, by masa miała konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego). Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w nie za ciepłe miejsce. Zaglądać 2 razy dziennie, by zamieszać. Jeśli masa będzie robiła się zbyt gęsta, dolać wodę. Ściereczka musi być stale wilgotna(...)pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas ma ponad trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest w stanie przetrwać nawet 1,5 miesiąca w nieotwieranej
Weekendy w domu i ogrodziepoprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Źródło: kwestiasmaku drukuj przepis
Świat Ciastagłównej mazurek z gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru 3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego (ja użyłam w proszku(...)mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie, następnie dzielimy
Panda i jej świattego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik(...)roboty! Zdjęcie przedstawia 3 dniowe ciasto, po wyjęciu z lodówki :) 'piernik staropolski' Składniki: - 0,5 kg naturalnego miodu - 250g masła - 0,5 szklanki zimnego mleka - 1,5 - 2 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker'a - pół łyżeczki soli - 2-3 torebki przypraw do piernika Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal
CookYourselfopakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć. Piec
CookYourself