przepisy na ciasta - 14000 przepisów (strona:262/934)

Muffinki z budyniem czekoladowym , kremem śmietanowo mascarpone , malinami i borówkami. 146

związku że pieczemy wirtualnie  z dziewczynami ciasto na niedzielę tym razem muffinki , to ja  teraz zapraszam na te pyszne słodkości z budyniem i kremem śmietankowo -mascarpone z malinami i borówkami . Muffinki podałam na  Porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Składniki na ciasto: 2  dowolnej wielkości filiżanki mąki  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)waniliowy 2 łyżki cukru pudru  maliny, borówki kolorowe posypki do dekoracji malutkie papilotki Składniki na budyń : 500 ml mleka 2 budynie czekoladowe  1 łyżeczka mąki  Porcję ciasta oczywiście można zwiększyć jak ktoś chce :) Wykonanie : W misce wymieszaj mąkę z proszkiem. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem , następnie dodawaj

Sama słodycz i szczypta chili
Popękane ciasteczka czekoladowe 221

polega na tym, by dobrze schłodzić masę czekoladową. Jeśli tego nie zrobimy, ciastka rozpłynął się w piekarniku i nie popękają.   Gorąco polecam wypróbować ;) Składniki: (na około 40 sztuk) Ciasto: 225 g posiekanej gorzkiej czekolady 110 g masła 2/3 szkl cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i 2/3 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać masło i mieszać, aż tłuszcz się stopi. Odstawić do przestudzenia. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Pod koniec dodać cukier, ekstrakt z wanilii i żółtka. Nadal ucierając dodać ostudzoną masę czekoladową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą

Nastoletnie Wypiekanie
Borówkowy las 153

lasu na grzyby. :) Ciekawa kombinacja, prawda? Sam placek jest wyśmienity. Korzystajcie z owoców, dopóki jeszcze są! W wykonaniu bardzo przypomina pleśniaka, na którego przepis podam Wam zimą. :) Składniki na ciasto: 300 gramów mąki pszennej 250 gramów masła 6 żółtek 25 gramów kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 500 gramów borówek szczypta soli Składniki na piankową warstwę(...)białek 100 gramów rozpuszczonego masła 120 gramów budyniu waniliowego w proszku 15 gramów cukru z prawdziwą wanilią 180 gramów cukru sok z 1/2 limonki Wykonanie: W misce zagnieć ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek, masła pokrojonego w kostkę i soli. Podziel je następnie na dwie części: 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj kakao. Uformuj ciasto

Garniec Magalie
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 123

komu dogadzać.   Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/ . Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje(...)Składniki na 2 koszyczki:   4szkl mąki pszennej 25dag świeżych drożdży 1szkl mleka(lub odrobina więcej,ciasto ma być elastyczne) 1/2 łyżeczki soli 1/4szkl cukru 4 łyżki oleju 1 jajko Do miski wsypać mąkę wymieszaną z solą.Zrobić dołek,wsypać cukier,rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka(nie gorące). Zawartość dołka zasypać częścią mąki,by powstała gęsta śmietana.Zostawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi z dynią 171

uwielbiam. Gorzej jednak z ich robieniem. Nie lubię ich kleić. Siedzę jak ten świstak i kleję, kleję .... Aż tu patrzę jest 100 sztuk. Zawsze robię z podwójnej porcji ciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu(...)dynia teraz króluje na bazarach. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 250 g puree z dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego 1 łyżka cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego Do polania 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę

O kuchni z uczuciem
Chleb na maślance 119

alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h.   Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy(...)ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez

Gotowanie...to proste !
Tarta z rumowym kremem dyniowym 156

Tarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko osłodzony dynią - mniam! TARTA Z RUMOWYM KREMEM DYNIOWYM Składniki na ciasto: - 300 gramów mąki - 200 gramów masła - 100 gramów cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wykładamy nim formę, dziurkujemy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Składniki na rumowy krem dyniowy: - 450 gramów musu z dyni ( przepis - kliknij! ) - 100 gramów cukru - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 ml kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżeczka aromatu rumowego Przygotowanie rumowego kremu dyniowego

Życie zamknięte w smaku
Purée z dyni 190

Purée z dyni jest bazą wielu wypieków i deserów. Wpływa na wilgotność i miękkość ciast, nadaje im również piękny, żółty kolor. Ma niewiele kalorii oraz dużo cennych witamin i składników mineralnych, między innymi potas, magnez, fosfor, wapń i żelazo, oraz witaminy z grupy B czy beta-karoten. Istnieją różne odmiany dyni, różniące się wielkością, kolorem miąższu czy smakiem, nie jestem(...)przepisie składnik nie może być zbyt wodnisty, więc jeśli do przygotowania purée wykorzystacie inny rodzaj dyni, może zaistnieć potrzeba jego odsączenia z nadmiaru wody, zanim dodacie go do ciasta. Samo purée przygotowuje się banalnie prosto. Można to zrobić na kilka sposobów: gotującej w niewielkiej ilości wody, gotując na parze lub piekąc. Ostatnia opcja jest optymalna, gdyż piekąc kawałki dyni, zachowujemy

Smakołyki Bereniki
Quiche z kurczakiem, mozarellą, cebulą i pomidorami 283

mozarelli sól, pieprz biały 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: pomidory koktajlowe 2 piersi z kurczaka 1 cebula bazylia świeża zioła prowansalskie pół cytryny Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto - mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie można przygotować nadzienie.  Wlać śmietankę do miski(...)zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny. Usmażyć mięso na rozgrzanej patelni z olejem. Odstawić.  Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w pióra i odstawić. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy.  Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.  Przykryć papierem do pieczenia

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pyzy z mięsem 182

jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem  Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól(...)pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól

Pyza i Surówka
Bułki poznańskie z przedziałkiem 161

zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak.. Podmłoda: 200 g mąki pszennej typ 750 200 ml wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750  10 g soli [ 1łyżeczka] Dzień przed pieczeniem: W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze(...)godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta

Moje domowe kucharzenie
Pancakes z makiem i masłem o smaku mango – bardzo puszyste 119

Pancakes mogłabym jeść codziennie. Byle by się znalazł ktoś, kto wyręczy mnie od stania nad patelnią. To ciasto rośnie wysoko i jest bardzo puszyste. A mak przyjemnie wzbogaca jego teksturę, konsystencję i przede wszystkim smak. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę (ja użyłam Łaciatej 30%) ubijamy nieomal do konsystencji masła. Powinna być bardzo gęsta i bardzo sztywna, i powinna się od niej(...)ubiciu do miski wkładamy odważoną porcję jogurtu oraz oleju lub masła i całość miksujemy do połączenia. Do masy wrzucamy naszykowaną mąkę z makiem i spulchniaczami. Miksujemy dokładnie, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Powinno być bardzo gęste, ale jeśli Wasze jest za suche i nie chce się dobrze zmiksować (może tak być jeśli macie sucho w kuchni albo otworzyliście świeże

Karo in the Kitchen
Korzenne ciasto z jabłkami 131

chyba prostszych ciast niż takie jak to  .  Wymieszać , wyłożyć do blaszki , upiec i jeść :) Najlepszy sposób na błyskawiczny deser. A jakie zapachy w domu w czasie pieczenia  mmmmm  Korzenne przyprawy robią swoje. Ciasto trochę piernikowe w smaku , wilgotne z delikatnym kwaśnym akcentem jabłek. Składniki : 2 szklanki maki (340g) 1 szklanka cukru (220g) 5 jajek 1 szklanka(...)cukrem na puszystą masę , dodać olej i przesiać wszystkie pozostałe składniki.  Wymieszać . Jabłka obrać , pokroić w dość dużą kostkę (ok2x2) Dodać do masy i połączyć całość , żeby ciasto okleiło wszystkie jabłka. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą . Użyłam dwóch foremek o wymiarach 10x25.  Piec ok 1 godziny w 180'C (do tzw suchego patyczka

Malinowa Kawiarenka
Tarta z kurczakiem , pieczarkami i jajkami . 134

Pyszna , w sam raz na obiad lub kolację :) Tartę podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji Jesień .  Składniki na ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki  1 jajko 1/2 łyżeczki soli  1/2 kostki masła 2 łyżki śmietany Farsz: 2 udka z kurczaka  4 duże pieczarki 5 jajek 1 duża cebula 3 łyżki masła 150 g sera żółtego(...)pomysł na zapiekankę makaronową Winiary sól, pieprz, szczypta chilli  do smaku Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać jajko, śmietanę i miękkie masło. Szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną. Rozwałkować ciasto   na większą średnicę niż forma i przełożyć.Spód nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać kaszę lub groch. Piec w temperaturze

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka Klawisze 169

bazie białka i cukru pudru. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, a efekt końcowy zadowoli każdego. Serdecznie polecam jako dodatek do popołudniowej kawki ;) Składniki: (na około 35-40 sztuk) Ciasto: 340 g mąki pszennej 185 g masła 45 g cukru pudru 2 żółtka kilka kropli ekstraktu waniliowego Lukier: 1 białko około 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto: Masło utrzeć(...)cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, aromat oraz mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut. 2. Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut

Nastoletnie Wypiekanie