takiego, że nie lubię trzymać w domu resztek, napoczętych produktów, niedokończonych mas, past, bakalii... W imię tego, chciałam jak najlepiej i najsmaczniej zagospodarować pozostałością i natknęłam się na kuszący przepis. Zaciekawiła mnie ta kawa, od razu zabrałam się do pieczenia. Polecam gorąco, osobiście jestem zachwycona efektem końcowym! Nie wiem, kto w końcu z blogerów pierwszy dodał ten przepis, osobiście zaczerpnęłam(...)stąd. CIASTECZKA TAHINI Z KAWĄ. / przepis: źródło ./ na ok. 17-20 średnich ciastek 1/2 szklanka pasty tahini 100 g masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka kawy mielonej Miękkie masło ucieram z cukrem i pastą sezamową. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane, kawę i zagniatam. Formuję kuleczki
W kuchni Karmel-itkikażda okazja jest dobra, by pobyć ze swoją połówką serca. Nie przygotowałam specjalnych receptur, ale skomponowałam zestawienie potrwa, które według mnie pasowałyby na tę wyjątkową okazję (klikać w nazwę przepisu). Sałatka ze szpinaku z gruszką. Łosoś w cieście z twarożkiem. Roladki wieprzowe w sosie serowym. Zapiekany makaron "4 sery" Camembert z pieca. Camembert panierowany. Pakieciki ze szpinakiem
W kuchni Karmel-itkijemy, jemy często, ale nie pokazujemy tego non stop. Wrzucimy raz i koniec. Nie ma sensu się powielać, czytelnik i tak znajdzie to, czego szuka. Czasami jednak odświeżamy stare przepisy, by czytelnikowi było jeszcze łatwiej do nich trafić. Ważne, by pokazywać nowe smaki, wzbudzić zainteresowanie i jednocześnie skusić innych, żeby spróbowali czegoś nowego w swym monotonnym jadłospisie. Szlifowanie warsztatu(...)wycisnąć dobry tekst, ładne zdjęcia i jeszcze na dodatek same "ochy" i "achy". Po pierwsze - to nasz czas. Poświęcony na naprawdę ciężkie zadanie. Pisanie posta, który nie jest przepisem, to nie bułka z masłem, a obróbka zdjęć, a nawet ich samo zrobienie, to spory koszt w postaci ubytku kolejnej godziny w i tak zbyt krótkiej dobie. Z drugiej strony, firmy
W kuchni Karmel-itkiPrzeszukując stare, zaplamione kartki pożółkniętego już ze starości zeszytu, napotykam kolejne to rarytasy. Staranne pismo, rożne kolory nazw przepisów, co dzieli je na równe kategorie. Moje rysunki, kiedy miałam dwa latka. Zapach kurzu i tłuste ślady malutkich palców. Nie pamiętam tego, ale z opowiadań wiem, że już od najmłodszych lat zaglądałam do garów. Mama, gotując zupę, trzymała mnie na ręku(...)drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki
W kuchni Karmel-itkiDziś przepis na najprostsze lody waniliowe. Przepis nie byle jaki, bo pochodzi z lat ’60-’70 i jest to receptura mojej babci – wychowałam się na tych lodach. Lody waniliowe nie potrzebują specjalnej maszynki do kręcenia i co ważniejsze nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania. Są puszyste i kremowe – bez kryształków zamrożonej wody – a ich tajemnicą(...)jest dokładne ubicie wszystkich składników. Pamiętam, że babcia często do połowy masy dodawała kakao i robiła lody marmurkowe. Jako, że do przepisu używamy surowych jajek koniecznie muszą być ze sprawdzonego źródła (najlepiej użyć jajek ekologicznych). Nie wiem czy powinnam się przyznawać jak wielką porcję potrafię ich zjeść, bo mimo swojej prostoty są po prostu fantastyczne! Składniki: 5 ekologicznych, świeżych jajek
Poezja smakuPrzepisu nowego nie mam, mam za to duuużo zdjęć ze Stanów i postanowiłam się nimi z Wami podzielić. Mój pobyt w USA powoli dobiega końca, ale najlepsze ciągle przede mną :) Jeszcze tydzień pracy i zaczynam podróżować. Aż nie chcę mi się wierzyć, że te 3 miesiące minęły tak szybko. Swój czas spędzałam głownie w pracy, a dni wolne poświęcałam(...)typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne w USA precle. Zamierzam po powrocie do Polski spróbować upiec je sama, jak mi wyjdzie to przepis na pewno pojawi się na blogu :) A jak wygląda typowy amerykański, domowy obiad? Otóż miałam przyjemność spędzić dzień ze znajomym i jego rodziną. Zostaliśmy zaproszeni na obiadokolację i przyznam
Zgrabne GotowanieNiestety nie mam nowego przepisu do zamieszczenia. Odkąd wyjechałam z Virginii to zupełnie przestałam gotować, bo cały mój wolny czas spędzam na zwiedzaniu Stanów. Za tydzień już wracam do Polski (w końcu!) i od razu dodam jakiś przepis na bloga. Mam bardzo długą listę nowych dań do zrobienia, więc będę je stopniowo zamieszczać. W końcu będę miała normalne warunki(...)smakować kuchni amerykańskiej i nie tylko, ale co za dużo to niezdrowo, już mam dość tego jedzenia i tęsknie za typowym polskim obiadem :) To teraz trochę o moim zwiedzaniu. Przepisu nie mam więc chociaż tym się z Wami podzielę. Po wyjeździe z Virginii, pierwszym moim przystankiem była stolica USA. Waszyngton jest bardzo przyjaznym dla turystów miastem, wszystko jest blisko siebie
Zgrabne GotowaniePrzepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu, ale również w domach znajomych:) Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy(...)placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki
Blondynka GotujeDziś coś prostego. Tradycyjnie szybkiego i niedrogiego. Można modyfikować przepis do woli dodając różne bakalie i owoce, dzielić ciasto na pół i jedną część zmieszać z kakao. Babka jest mokra i długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu z przepisami. Wrzuciłam zdjęcie wersji podstawowej i bez jabłek - takie było życzenie mojego Słoneczka. Składniki: 1 jajko 1 szklanka cukru
Blondynka Gotujewiecie jest bardzo wybredny:) Składniki: 150 g świeżego szpinaku 150 g serka ricotta 1 cebula 1 ząbek czosnku masło do smażenia 6 naleśników usmażonych np. z tego Tutaj przepisu odrobina soku z cytryny garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach Wykonanie: Usmażyć naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub Tego . Przygotować farsz(...)Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25-30 minut. SAŁATKA "MOJA IMPROWIZACJA Z RUKOLĄ": 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 ogórka szczypiorek sos sałatkowy Grecki Knorr Sos sałatkowy robimy wg przepisu na opakowaniu, warzywa układamy warstwami na talerzu, po wierzchu polewamy sosem Greckim. SMACZNEGO
Blondynka GotujePrzepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek . (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA: 700 g twarogu półtłustego
Blondynka Gotujemacie pojęcia jak ten sernik pachnie! Cuuudownie, sernik w piekarniku, a po kuchni rozchodzi się zapach wanilii i truskawek. Mmmm :) Przepis z jednego z moich ulubionych blogów, oczywiście z Śladami Słodkiej Babeczki . Przepis od razu mi się spodobał - mało składników i wielka miska truskawek w mojej lodówce:) Smaku nie da się opisać! Jeszcze jakby tego było mało, to świeże(...)połówki i przed położeniem na masę serową delikatnie dociskałam do ręcznika papierowego. Pieczenie: Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zgodnie z zaleceniami autorki tego przepisu piekłam 20 minut, a po tym czasie temperaturę zmniejszyłam do 140 stopni i piekłam kolejne 50 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik i studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy już
Blondynka GotujeLubię desery lekkie. Przepis na ten jogurtowiec znalazłam na MW . Często zaglądam na stronę p.Doroty. Każdy jej przepis wychodzi idealnie. Ten przepis zobaczyłam już jakiś czas temu, przed wypróbowaniem go powstrzymywał mnie tylko brak jagód w domu, ale jak tylko kupiłam jagody od razu w mojej lodówce pojawił się ten Jogurtowy "Serniczek" z Jagodami :) Trudność wykonania? Banalnie prosty
Blondynka Gotujeinternetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M postanowiłam zrobić cupcakes. Przy okazji pobawiłam się troszeczkę i na końcu posta wrzuciłam wam moją pierwszą różyczkę i spiralkę:) Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość cupcakes zdobiona jest kremem maślanym. Tak, słyszałam, że jest bardziej gładszy i plastyczny do wzorów, ale i tak nie przemawia on do mnie. Przeraża mnie wizja(...)podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) Składniki na 36 sztuk średnich muffinek: 2 szklanki
Blondynka GotujeZapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych przepisach. Przepis zmodyfikowałam pod swój gust. Jeśli chodzi o czekolady, to ja użyłam mlecznej, białej i gorzkiej. Miałam 40 g mlecznej, nie chciało mi się biec do sklepu więc dodałam 60 g białej
Blondynka Gotuje