Cześć! Ciabatty chyba nie trzeba Wam przedstawiać. Jakiś czas temu odkryłam podstawowy przepis u dziewczyn z Smakowity Chleb i od tego dnia ciabatta gości u nas przynajmniej raz w tygodniu, z różnymi dodatkami. Mimo, iż to przepis dla cierpliwych, bo ciasto wyrasta aż 8 godzin, to późniejsza radość przy jedzeniu jest warta oczekiwania ;-). Wersja, którą Wam prezentuję jest ze świeżym(...)szpinakiem, czosnkiem i mozzarellą. Można ją zastąpić np. fetą. Idealny chleb dla szpinakożerców! Dobrze smakuje sam, z masłem, serkiem ;-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwokół jedzenia ;-). Szczerze mówiąc nie ma możliwości, żebym nie znalazła inspiracji na obiad, jeśli aktualnie nie mam na niego pomysłu. Tak też było ostatnio, kiedy u Chilli Bite zauważyłam przepis na sałatkę ziemniaczaną wg. Jamiego Olivera. Pewnie pamiętacie, że lubię połączenie ziemniaków z cytryną, więc to było coś dla mnie! Przepis nieco zmodyfikowany, nie przepadam za kaparami ;-). Zapraszam! Czytaj więcej(...)więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię ich zignorować! Postanowiłam przygotować z nimi owocowe knedle. Moje morele były ogromne, może nie widać tego na zdjęciu, ale po 3 sztukach, byłam już bardzo najedzona ;-). Przepis pojawia się tutaj również z powodu trwającego konkursu na jednym z blogów. Konkurs dotyczy książki "Droga do Różan". Oto jej zapowiedź: „Dworek w Różanach to rodzinny dom Zosi Boruckiej, która(...)być kochane. O przyjemności, jaką czerpiemy z drobnych rzeczy: zapachu świeżego chleba, smaku konfitury z czereśni, feerii barw różanego ogrodu, spotkań z bliskimi. O radości życia. O szczęściu.” Przepis pochodzi z powyższej książki. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjuż przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę , konfiturę oraz część zamroziłam w całości. Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki jest czas! Pierwszym jagodowym przepisem, który Wam zaprezentuję jest tarta jagodowa z dodatkiem migdałów i brązowego cukru. Uprzedzając pytania - można użyć białego, jednak cukier brązowy nadaje jej całkiem inny smak, inną słodkość. PS: odnośnie słowa(...)jagoda to nazwa owocu, a nie nazwa rośliny, jednak w wielu miejscach w Polsce na borówki mówi się "jagody", ja również jestem z takiej szkoły ;-). Zapraszam! Wg. przepisu Łukasza Łuczaja z książki "Dzika kuchnia". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitam! Kompot, niby prosta rzecz, niby można robić bez przepisu, ale czasem brakuje pomysłów prawda? Zatem dzisiaj prosty przepis na smaczny kompot, czy to do obiadu, czy to do chłodzenia się w gorący dzień. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćzastanawiacie, to nie ma na co czekać, obecnie w Biedronce jest dość tania, a działa dobrze, bo to właśnie tą mamy. Zatem od dzisiaj będą się w większości pojawiać przepisy na lody z użyciem maszyny (ale pamiętajcie, zawsze można je zrobić bez niej, miksować co godzinę) i lody na patyku. Przepis pochodzi z instrukcji obsługi maszyny. Zapraszam! Czytaj więcej(...)więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Wczoraj były muffiny drożdżowe z wiśniami, dzisiaj pora na muffiny jagodowe, bo już dawno chciałam je Wam pokazać! Przepis banalny, jak to każdy przepis na muffiny ;-). Potrzebujecie szklankę jagód, albo nawet trochę więcej, w końcu mają być wypchane owocami, prawda? ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćjagodami! Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami. Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-) Zapraszam! Według przepisu Delfiny Dee Dee . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne karmelizowane brzoskwinie (i nektarynki) z dodatkiem lodów i musli. Idealne letnie drugie śniadanie, czy też deser, który dostarczy nam nie lada przyjemności na podniebieniu. Skarmelizowane owoce z miodem i cynamonem, kulka zimnych lodów i chrupiące musli. To nie może smakować źle :-). Pozostałe przepisy z użyciem Fitelli znajdziecie TUTAJ. Zapraszam! Czytaj więcej(...)więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis inspirowany kuchnią małopolską, a dokładnie kurczakiem po krakowsku, który to jest faszerowany kaszą krakowską (która swoją drogą, również jest produkowana z gryki). Ja z racji swojej miłości do kaszy gryczanej, postanowiłam zrobić własną wariację tego dania, dodając oprócz kaszy gryczanej, dwa produkty lubiane i lokalne w Małopolsce - bryndzę i borówkę brusznicę. Roladki postanowiłam(...)selererowym, kremowym i ciekawym w smaku oraz z aromatyczną konfiturą z borówek, na czerwonym winie. Całość tworzy bardzo ciekawe danie, gdzie z każdym kęsem nasze podniebienie odczuwa inne doznania. Przepis przygotowałam na konkurs "Gotuj i bloguj po małopolsku". Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Obiecałam Was kilka inspirujących przepisów na ketchup, więc po śliwkowym , musiał pojawić się właśnie ten, nieco orientalny, z mango, trawą cytrynową czy liśćmi limonki kaffir (można je kupić w Kuchniach Świata lub w Almie, a dodatkowo w Krakowie na Starym Kleparzu na stoisku z przyprawami). Kechup jest nieco słodki, z wyraźnymi nutami orientalnych przypraw i ostrością chili. Smak(...)bardzo ciekawy, więc polecam wypróbowanie :-). Zapraszam! Przepis zmodyfikowany, oryginał pochodzi z książki "Kuchnia smakosza. Pomidory". Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu. Nie pożałujecie! :-) Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćbardziej daje się we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba. Zapraszam! Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Wkrótce na blogu pojawią się przepisy z użyciem sezonowej, jesiennej dyni! A jak dynia, to musi być do niej przyprawa, która podkreśli jej smak, doda korzennego aromatu. W polskich sklepach trudno o taką przyprawę, ale nie mówię, że się nie da jej znaleźć :-). Jednak pewnie wiecie, że wolę domowe odpowiedniki, więc gorąco zachęcam do wykonania jej samodzielnie. Zapraszam(...)przepis dziękuję Magdzie i Adamowi z Crust&dust. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćWitajcie! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych dań z ryżem czyli risotto. Tym razem pora na wersję wegetariańską z jakże zdrowym i zielonym szpinakiem! Dodatek sera gorgonzola sprawia, że risotto jest jeszcze bardziej wyraziste, a gorgonzola i szpinak to bardzo smaczne połączenie, wypróbowane już w przepisie na sos szpinakowy . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeść