wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, choć pewnie można wykorzystać nieco rzadszy jogurt, zmieniając nieco proporcje dodanej do ciasta mąki. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x14x7cm(...)jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta. Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć do 100g (0,5 szklanki
Smakołyki BerenikiPost Domowa pizza: Puszysta pizza – przepis na ciasto na puszystą pizzę jak z pizzerii pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekategorii ‚surówki’, o ile pasują one do dań obiadowych. Nie od dziś wiadomo, że surowe warzywa są bardzo zdrowe, tak więc zapraszam do testowania surówek ;-) Post Surówki. Przepisy na surówki. Surówki do obiadu i nie tylko. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Ciasto chlebowe na pizzę – najlepszy przepis na pizzę! pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecztery! Tak łatwych babeczek dawno nie piekłam. I o dziwo są... eksperymentalne! Metoda prób i błędów okazała się banalnie prosta. I udana. Popatrzcie sami... CZEKOLADOWA BABKA BUDYNIOWA (autorski przepis;) 4 budynie czekoladowe 4 czubate łyżki mąki 4 jajka 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Margarynę roztopiłam. Budyń przesiałam z proszkiem(...)papierem do pieczenia. Wylałam ciasto. Piekłam w 180 stopniach przez 40 minut. W połowie pieczenia przykryłam folią aluminiową, by wierzch się nie spiekł. I odsłona druga... RÓŻOWA BABKA BUDYNIOWA. (przepis także autorski;) 4 budynie wiśniowe 4 jajka 4 łyżki mleka kostka margaryny 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku 4 łyżki mąki Postępowałam tak samo, jak w przepisie na babkę
W kuchni Karmel-itkilodówce nic gotowego. - To cudownie. Do zobaczenia! Z paniką w oczach biegałam to tu, to tam. No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE. (przepis autorski;) 3 cebule czubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbek sól, pieprz liśc laurowy 1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąki Cebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam(...)Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody. Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam. MIESZANKA KASZ. (przepis autorski;) 1 filiżanka kaszy gryczanej 1 filiżanka kaszy jęczmiennej 3 szklanki wody 1 kostka rosołowa łyżeczka masła Kaszę, jedną i drugą, opłukałam pod bieżącą wodą, razem wrzuciłam do garnka. Wlałam
W kuchni Karmel-itkiczasem takie przepisy, obok których nie można przejść obojętnie. Przykuwają uwagę swoim tytułem. Ciekawią i intrygują składem, sposobem wykonania, przyprawami. Zaskakują możliwym efektem. A podczas konsumpcji zachwycają celnością w nasze smakowe gusta. Też tak pewnie macie, prawda? Często wertuję książki, prasę, jakieś inne publikacje w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych. Sporadycznie korzystam ze znalezionych przepisów. Jestem wzrokowcem, staram się potem odtworzyć podobne(...)naprawdę wyjdzie. Wolę się podporządkować za pierwszym razem, by poznać smak i efekt. Pokombinujemy przy następnej próbie,pocieszam się w duchu. Tak było tym razem. Kiedy dojrzałam tytuł przepisu, przeczytałam go chyba ze sto razy, wiedziałam iż muszę go sprawdzić na własnych kubkach smakowych. Pewnie wielu się wydaje, że cukinia i ananas mają niewiele ze sobą wspólnego. Też tak sądziłam
W kuchni Karmel-itkisię w sferze kulinarnej. Jej programy w Polsacie można oglądać w soboty, w godzin południowych. Osobiście lubię Jej kuchnię. Jest szybka, smaczna i przystępna dla każdego. Korzysta ze sprawdzonych przepisów, ale nie tylko. Jednak skoro znana postać w eterze, nie będę już dalej się rozpisywać. Nie posiadam się z radości, to dlatego. kościół Mariacki na Wawelu Zniknęłam na parę(...)powinnam się przechwalać, ale pochwalić się muszę, iż w czwartek 26 lipca miałam nagranie w studiu-domu Pani Ewy, do programu "Ewa gotuje", w którym został wykorzystany mój przepis. Tak, tak, nie żartuję. Będę w telewizji! Emisja programu z moim udziałem odbędzie się 8 września, o 10.15. W moje imieniny, ależ mam prezent! Kto może, niech ogląda! Jeśli coś
W kuchni Karmel-itkiznacie? Głupie pytanie, każdy bliżej z kuchnią związany ją zna! Pani Julia Child! Dziś obchodzi swą 100. rocznicę urodzin. Hm, najlepszego? Tak, jej przepisom i pamięci o jej postaci! Tej kobiety nie da się nie kojarzyć! Julia Child jest amerykańską ikoną kuchni. Urodziła się w Kalifornii, ukończyła anglistykę, ale przez pewien czas po studiach pracowała w reklamie, w firmie meblarskiej(...)Paryżu, a miało to miejsce w 1951 roku. Dziesięć lat później, w roku 1961, ukazała się jej pierwsza książka, która w krótkim czasie stała się 743-stronnicowym bestellerem. Zawierała przepisy kuchni francuskiej, a powstała przy pomocy dwóch przyjaciółek Julii, Simone Beck i Louisette Betholle. Natomiast od 1963 roku rozpoczęła karirę na szklanym ekranie, prowadząc program kulinarny, emitowany bez przerwy przez
W kuchni Karmel-itkiWitam Was, kochani! Dziś mamy do przedyskutowania kwestię etykietek na słoik (ponownie) oraz przepisu na OGÓRKI WARSZAWSKIE. Tym razem zacznę od etykietek. Wczoraj, czyli w poprzednim poście podałam Wam jeden ze sposobów, domowych sposób na etykietki --- klik . Znalazłam jeszcze prostsze rozwiązanie. W sklepach z artykułami papierniczymi / w hurtowniach papierniczych, znaleźć można nalepki do metkownicy, czyli te cenowe metki(...)każdej takiej nalepce napisać rok produkcji i proszę! Bez żadnych dodatkowych wysiłków zaprowadzimy w ten sposób porządek w naszej spiżarni. *********************************************************************************** Zdjęcia metek są właśnie zdjęciami słoików z OGÓRKAMI WARSZAWSKIMI. Przepis jest chyba jeden i znany przez wszystkich. Jednak postanowiłam go umieścić na blogu, w celu uwiecznienia, że także je robię. Skoro mój blog pełn funkcję dziennika kulinarnego jak i zbioru
W kuchni Karmel-itkitelefon. - Jesteś już w domu? - Mhm, właśnie wróciłam. - Upiecz coś. Inwencja własna, mam ochotę na coś słodkiego. Postanowiłam się pobawić. Zdjęłam kurtkę, buty i myk do kuchni. Bez przepisów, bez myślenia i główkowania "a niech nie wyjdzie..".To nie! A nóż, widelec. Zakasałam rękawy i do roboty! Jak już wspomniałam, nie korzystałam z żadnego przepisu. Składniki dodawałam "na smak(...)więc jeśli zechcecie odtworzyć poniższy przepis, nie zdziwcie się, że sernik jaki upieczecie będzie ciut inny. Nie jestem w stanie podać dokładnych ilości, będą to orientacyjne wartości. KARMELOWY SERNIK ZE SŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka
W kuchni Karmel-itkinich napiszę bardzo soczystą i długą notkę), robiłam te ośmiorniczki z pomocą Hani ( Kulinarne pasje Hani-Kasi ), która była jedną z uczestniczek, oraz Grzegorza Łapanowskiego, pozwoliłam sobie dodać ten przepis. Jak wspominam w relacji z warsztatów, ośmiorniczki stanowiły dla mnie do tej pory barierę nie do przejścia. Obślizgłe, małe, okropne i w ogóle takie niewyobrażalne, by to zjeść. Ale dałam(...)chwili dodajemy wino i trzymamy na gazie do redukcji. Mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, odrobiną tabasco (opcjonalnie, dla wielbicieli mocnych wrażeń). Podajemy na ciepło. SMACZNEGO! Przepis podaję "na oko" - nie dostaliśmy żadnych przepisów, robiliśmy wszystko na żywca, stosując się do wskazówek Grzegorza. Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzepis Karmel-itka obiecała wstawić uroczemu Panu od Jana Niezbędnego, który towarzyszył blogerom na Wielkim Finale i Pikniku BlogerChef'a i, z którym Karmel-itka poznała się na pierwszym półfinale konkursu , kiedy to zmagała się z pozostałymi w Gniewinie. Biszkopciki te powstały na warsztatach słodkich wypieków, w jakich Karmel-itka miała przyjemność wziąć udział. Były tak pyszne, aż rozeszły się(...)mgnieniu oka. A Pan od Jana Niezbędnego, który przyglądał się nam, jak pieczemy i skosztował jeszcze ciepłego ciasteczka, po czym poprosił o publikację przepisu. Spełniam więc prośbę, publikuję obiecany przepis. BISZKOPT MIGDAŁOWY Z JEŻYNAMI. /przepis Piotra Chyrleckiego;/ 200g białka 260g cukru pudru 80g mączki migdałowej (zmielone migdały ze skórką) 120g mąki pszennej 150g jeżyn mrożonych lub świeżych Białko ubijamy
W kuchni Karmel-itkiZostałam zaproszona do ciekawego i inspirującego przedsięwzięcia. Chodzi o stworzenie przepisu inspirowanego tradycyjną kuchnią Małopolski, ale to nie wystarcza. Trzeba w umiejętny sposób "przemycić" motyw korala małopolskiego. Pomyślałam "A co mi tam! Raz kozie śmierć!". Poszperałam w sieci, przewertowałam kilka książek, aby dowiedzieć się co nieco o tej kuchni, która pozywana jest także kuchnią galicyjską. Rządzą tu kasze, regionalne sery(...)bakaliami. Inspirując się właśnie zdobytą wiedzą stworzyłam własną wersję tejże babki. Nie udało mi się dotrzeć do oryginalnej receptury, więc ruszywszy głową, przejrzawszy szafki, wyczarowałam nowy, choć bardzo zbliżony przepis. Dodatkowo, nawiązując do motywu korala małopolskiego , skorzystałam z tego, że trwa sezon wiśniowy. Małe, bordowe kuleczki wiśni można by nawlec na nitkę i zawiesić na szyi, zupełnie jakby naturalną, owocową
W kuchni Karmel-itki