Zazwyczaj robię desery wymagające trochę więcej czasu, poświecenia, składników i prądu. Tym razem postawiłam na prostotę i szybkość. Weekend szybko mija wiec do południowej kawy postanowiłam
Bernika - moj kulinarny pamietnikLato za pasem, znów niebawem będzie można cieszyć się świeżymi, leśnymi owocami, dlatego postanowiłam wyczyścić lodówkę z resztek zapasów mrożonych owoców i zrobić male co nieco
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakie risotto to idealny szybki posiłek szczególnie, gdy chcemy sobie zrobić przerwę od skomplikowanego gotowania. Prosta kuchnia włoska to dobry początek pysznego dnia. Ryż, kurczak, wino
Bernika - moj kulinarny pamietnikZalewajka czy żur? która zupa była pierwsza, która zupa jest lepsza? a może to jedna i ta sama zupa? Nie, obie są podobne, ale każda jednak
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj meksykańska klasyka czyli popularne chili con carne. Niby nic trudnego, bo wystarczy połączyć mięso, fasolę, kukurydzę i pomidory... ale to nie prawda, bo smak tkwi
Bernika - moj kulinarny pamietnikLangosze to specjalność kuchni węgierskiej i słowackiej. Można je tam kupić prawie w każdym barze szybkiej obsługi. Pierwszy raz jadłam je ponad 10 lat temu na
Bernika - moj kulinarny pamietnikOstatnio robiłam tort i jednym ze składników miał być sos karmelowy. Oczywiście chciałam iść na łatwiznę i kupić gotowy, bo po co robić w domu..
Bernika - moj kulinarny pamietnikNastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze
Bernika - moj kulinarny pamietnikProste i ekspresowe danie, makaron z klopsikami i sosem pomidorowym. Klopsy są z mięsa drobiowego, więc delikatniejsze w smaku, do tego sos na bazie domowych pomidorów
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu miałam okazję odwiedzić w Krakowie na Błoniach restaurację polsko- portugalską Piri-Piri. Wśród dań, które kosztowałam była zupa pomidorowa Alentejano, która jak się
Bernika - moj kulinarny pamietnikKasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w rodzinie
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzałot śląski to jedna z najpopularniejszych śląskich potraw. To sałatka sporządzana na zimno z pokrojonego śledzia oraz ugotowanych ziemniaków, jaj, ogórka kiszonego, cebuli, skwarek boczku wędzonego
Bernika - moj kulinarny pamietnikTrwa szparagowy sezon, dlatego zakupiłam ich wiązkę i postanowiłam wykorzystać jako element szybkiego i bardzo przez nas lubianego dania czyli risotta. Nawet mąż, który nie jada
Bernika - moj kulinarny pamietnikKaczka to jedno z ulubionych naszych dań i to nie tylko w trakcie świąt. Zawsze wychodzi pyszna, jej mięso jest delikatne, tak inne od mięsa kurczaka
Bernika - moj kulinarny pamietnikTe zupę robiłam pierwszy raz gdy pokazała ją u siebie Małgosia . Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na
Bernika - moj kulinarny pamietnik