"Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty"... chciałoby się zaśpiewać.. a skoro na dworze tak wiosennie, radośnie, w sklepach pierwsze truskawki (niestety niepolskie) to
Bernika - moj kulinarny pamietnikNa ostatnich warsztatach w jakich udało mi się uczestniczyć pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego jadłam pyszne rzeczy, m.in. pęczak z leśnymi grzybami. Do tej pory od tej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu miałam okazje uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez markę Kikkoman i Tabasco, które prowadził Grzegorz Łapanowski. Tematem przewodnim była wiosna i dania nią
Bernika - moj kulinarny pamietnikDwa tygodnie temu miałam za zadanie ugotować grochówkę na szkolny projekt klasowy córki w szkole. Projekt dotyczył ekranizacji Kamieni na szaniec, dzieci poprzebierane były za powstańców
Bernika - moj kulinarny pamietnik"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się
Bernika - moj kulinarny pamietnikBez tej sałatki nie ma żadnych świąt, czy uroczystości rodzinnych nieprawdaż? Ja rzadko ją robiłam, teraz coraz częściej do niej wracam i doceniam ją. Moja wersja
Bernika - moj kulinarny pamietnikKilka dni temu pokazałam wam bułeczki tygrysie, czyli, dutch crunch rolls. Nie okazały się być trudne w przygotowaniu a smakowały mojej rodzinie, dlatego postanowiłam upiec także
Bernika - moj kulinarny pamietnikNiedługo święta i większość z nas zastanawia się nad stworzeniem świątecznego menu. Dlatego proponuje na ten dzień pyszny obiad, do którego wystarczy tylko udziec z indyka
Bernika - moj kulinarny pamietnikKaczka to jeden z elementów nieodzownych naszych świąt. Nie wyobrażam sobie żeby zabrakło jej na świątecznym stole, nie ważne jak będzie przygotowana, bo zawsze wychodzi pyszna
Bernika - moj kulinarny pamietnikDawno nie było tutaj żadnego sernika. A ze lubię serniki szybkie, bez pieczenia to ten jest idealnym tego przykładem. Sernik jest mocno słodki, ale przełamany kwaskowatym
Bernika - moj kulinarny pamietnikOzorki, maja tyle samo zwolenników co przeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj dla was propozycja na babkę również, jak ostatnio z lemon curd czyli kremem cytrynowym, ale tym razem z wykorzystaniem mąki orkiszowej. Obie te rzeczy się
Bernika - moj kulinarny pamietnikKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo
Bernika - moj kulinarny pamietnik