najróżniejszych dań. Niestety, proces suszenia trwa dość długo, ale myślę, że warto spróbować zrobić chociaż kilka słoików ;) Do suszenia najlepiej użyć pomidorów niedużych i mięsistych, np. Lima. Korzystałam z przepisy mojej imienniczki, która prowadzi bloga Marta Gotuje . Z mojej porcji wyszło mi 4 średniej wielkości słoiki pomidorów. Składniki: 3 kg pomidorów kilka dużych ząbków czosnku zioła
Czerwona PorzeczkaKawałki jabłek, które nie rozpadają się i są chrupiące. Zalane gęstym syropem. Są przepyszne, nadają się do szarlotek jak i deserów czy lodów. Do tego przepisu nadają się jabłka, które są twarde (które nie są jeszcze całkowicie dojrzałe). Zachęcam do ich zrobienia. Post Jabłka w karmelu do słoików pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePRZEPIS NA MUFFINKI Z MALINAMI! pozdrawiam i zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIMini serniczki z brzoskwiniami Kolejny przepis na mini serniczki, ta wersja wydaję mi się trochę prostsza od serniczków z nadzieniem. Zamiast wgłębienia z karmelem tym razem oblewamy serniczki glazurą czekoladową. Osobiście myślałem nad glazurą o jakimś ciekawszym kolorze, ale na to jeszcze przyjdzie czas. Zostaje wersja prostsza z glazurą czekoladową. Składniki 350 g serka waniliowego homogenizowanego 7 dużych biszkoptów
zjem to blog kulinarnyPyszne, wilgotne, pachnące wanilią i cynamonem- pychotka! Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawki albo herbatki z cytrynką. Przepis znaleziony tutaj ( klik ), co prawda troszkę niedoczytałam i było już za późno, dałam cały ksylitol do masła, a część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji
Smaczne ZdroweDzisiejszy przepis może wydawać się odrobinę pokrętny, ale chciałam pokazać, jak przygotować poszczególne partie tarty jednocześnie :) Oczywiście możecie wszystko robić po kolei, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Danie smakuje trochę jak pizza, trochę jak lasagne a trochę jak... przygotujcie i sami oceńcie! ;) Składniki na spód: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 4 łyżki wody 100 g zimnego masła
My Culinary Artciepła wodą] jest dużo krótszy..Jak opisałam powyżej taka miska nadaje się nie tylko do ciasta drożdżowego..ja w miarę jej wykorzystywania do innych celów będę to opisywać. Przepisy i więcej zdjęć niedługo pojawią się na blogu
Moje domowe kucharzeniewczoraj blog jest na Zblogowani.pl , zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony) 50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść
Malowane smakiemroztopione masło 200g cukier (puder) 200g Śnieżka, bita śmietana zimne mleko 200ml żelatyna pół łyżeczki kolorowe galaretki (pomarańczowa, cytrynowa, agrestowa) Całą zabawę rozpoczęłam od końca. Galaretki przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozlałam do trzech osobnych foremek i kiedy nieco przestygły, wstawiłam do lodówki do stężenia. Ostatecznie pokroiłam je w kostkę (i tak na prawdę zużyłam połowę przygotowanej ilości
bastalenakaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy
Emcia PichciTwaróg zmielony, ale nie na idealnie gładką masę sprawia, że sernik jest ciężki i bardzo syty, ale o to nam właśnie chodziło! Zapraszamy Was na zapoznanie się z przepisem, zdjęciami i zachęcamy do przygotowania takiego sernika u siebie w domu! ;) Składniki na spód: ok. 300 g ciasteczek kakaowych (herbatników, lub oreo bez nadzienia) 200 g masła Ciastka kruszymy
Symfonia Smakówreklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu, kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem na blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku z bonusem w formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha. :) Wszystkie muffinki
Kolizje Smakówsosie pieczarkowym czy koperkowym, ale ile można je jeść w tym samym wydaniu. Dlatego od jakiegoś czasu staram się z nimi eksperymentować - głównie z sosami. Przedstawiałam Wam już przepis na pulpeciki w sosie porowym , a teraz przyszła pora na wersję meksykańską. Zainspirowałam się recepturą z gazetki Biedronki nr 45/2013, którą trochę zmodyfikowałam. Pulpeciki: Składniki na 16 sztuk
Fabryka pomysłówwysokim garnku wyłożonym ściereczką ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, wlewamy gorącą wodę do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania. * Przepis na 4 słoiki pojemności 0,300 ml. The post Krem gruszkowo-czekoladowy z nutą chili appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię