cienkie kawałki i suszyłam w temp. około 80 stopni , aż ciasteczka stały się suche. Do puszki przełożyłam dopiero po przestudzeniu. To będzie taki mój postny,"żelazny " ciasteczkowy zapas... Przepis pochodzi z książki "Ciasta, ciastka i ciasteczka" - Jan Czernikowski
Proste PotrawyPrzepis znalazłam w książce Stefanii Korżawskiej "Ziołowy duet dla zdrowia" Składniki : 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek czarnuszki 5 łyżek kminku 10 łyżek soli kamiennej Przygotowanie : Odmierzone składniki uprażyć na patelni, a po ostygnięciu zmielić w młynku Po zmieleniu jeszcze raz uprażyć, by otrzymać ciemnobrązowy proszek Przechowywać w szczelnym słoju "Słoneczna sól jest zdrowa, nie szkodzi przy nadciśnieniu
Proste Potrawyrozpuściła nam kremu ) polać wierzch tortu według uznania, udekorować :) Nasączenie przygotowałam z 3/4 szklanki naparu mięty z 2 łyżkami rumu. Inspiracją do tego tortu był przepis z Moich Wypieków , zachwycił mnie głównie kolor kremu. Mój był mniej intensywnie zielony, aparat nie przekazał jednak tego pięknego pastelowego koloru
Proste Potrawymiękkości w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, soli i cukru. Taki sos zapewne byłby wspaniałym dodatkiem do ryby smażonej, ale w wersji minimalistycznej też jest ok. To obiecany przepis dla Olimpii W. , może skorzystasz :) ? Polecam do makaronu również sos pieczarkowy
Proste Potrawyczas mieszałam do momentu, aż masa się zagęściła Gorącą polewę polałam ciasto. Ta zawiera żelatynę i przez jest to błyszcząca, przy krojeniu może się lekko zwijać za nożem. Poniższy przepis na polewę pochodzi z Moich Wypieków . Wypróbowałam, polewa udała się, ale trzeba polewać ciasto, gdy polewa przestygnie i lekko zgęstnieje. 4 łyżki cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
Proste Potrawymiejscu Do naczynia wlać ( w którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej
Proste PotrawySpośród przepisów jakie znajdują się na moim blogu, wybrałam te, które według mnie są łatwe i dość szybkie do wykonania. Mam nadzieje, że każdy znajdzie tu coś na swój świąteczny stół :) Zapraszam. Mięsa : karczek pieczony w ziołach i winie żebraka w miodzie boczek pieczony w folii karczek pieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka
Proste Potrawyolej lniany, szczypta zmielonego ostropestu Przygotowanie : Warzywa ugotować, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę, wymieszać z soczewicą, dodać pokrojoną rukolę Sałatkę doprawić solą słoneczną , ostropestem, polać olejem i wymieszać. Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Cztery kroki do zdrowia" Sałatka oszczędna w składniki , a to co pisze o niej autorka : "Uwielbiam te sałatkę, bardzo często zastępuje mi obiad. Szczególnie zaś
Proste Potrawysię lekko pienić, dobry po 4-5 dniach. Ja swój zakwas piłam w celu poprawienia morfologii krwi. Bardzo mi smakował :) Można ugotować na nim czysty barszcz czerwony. Uwagi do przepisu : Z dojrzałego zakwasu zdjąć ewentualną pianę ( u mnie nie było ) i przelać do butelek. Zakwas można przechowywać w lodówce przez 14 dni, albo poddać pasteryzacji i będziemy mogli spożytkować
Proste Potrawywinem i wlać pomidory z puszki Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, bazylią i cukrem, gotować na niewielkim ogniu 8-10 min. Podawać na gorąco, posypać świeżą bazylią lub natką. Przepis pochodzi z pozycji "Przekąski i przystawki" Trochę go zmodyfikowałam dla własnych potrzeb
Proste Potrawypewno zdrowa i dodająca energii :) Zrobiłam z połowy składników, ale przymierzam się do następnej porcji, tym razem użyję anyżu, a pominę melisę. Myślę, że opcji może być więcej :) Przepis z książki S. Korżwskiej. A może ktoś z Was zna i wypróbował ten smakołyk
Proste Potrawywyrośnięcia- przykryłam ściereczką Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy 26 cm. Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu. Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :( Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową
Proste Potrawywody z drożdżami i zagotować około 3 min ( ja robię to 5 min, by mieć pewność, że drożdże dobrze się przegotują ), dodać łyżeczkę miodu i ponownie gotować chwilę. Przepis znalazłam w książce pt. "Cztery kroki do zdrowia" Od kilku dni jadamy z mężem taką polewkę na śniadanie i bardzo nam smakuje
Proste PotrawyJaś pół słoiczka koncentratu pomidorowego 30 % duża cebula, 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, bazylia, rozmaryn tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie : Fasolę gotujemy według tego przepisu Mięso, wędlinę przesmażamy na tłuszczu i dodajemy do ugotowanej fasoli Pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek przesmażamy na gorącym tłuszczu i też dodajemy do fasoli Po wymieszaniu składników dodajemy koncentrat, przyprawy
Proste Potrawynagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 40- 50 min. U mnie w foremce 25 x 31 cm. Ciasto jest kruche, bardzo apetyczne, szybko znika z talerzyków. Ten przepis wykorzystam jeszcze do innych owoców np. agrestu. Źródło : "Kuchnia polska- tradycyjne potrawy"- E. Aszkiewicz
Proste Potrawy