budynie-gotować mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego
Proste Potrawywrzucać na wrzącą zupę, aż będą miękkie. W zupie zacierki urosną. Zupy starczyło dla 5 głodnych osób... Taką mieszankę można też przyrządzić z drobnym makaronem, który ugotujemy według przepisu na opakowaniu. Smacznego
Proste PotrawyWszystkie składniki prócz mleka miksujemy Wlewamy mleko i nadal miksujemy do otrzymania jednolitej masy Nakładamy do papierowych foremek, które wkładamy wpierw do metalowej formy Pieczemy do wyrośnięcia i zarumienienia Przepis podpatrzyłam u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie
Proste PotrawyPrzepis sprawdzony niejednokrotnie i moim zdaniem zupka znajdzie wielu chętnych... Składniki : 50-60 dag mięsa od szynki 2 pory 1 łyżeczka tymianku 1 serek topiony Hochland - ziołowy sól, pieprz, maggi Przygotowanie: Umyte mięso zmielić w maszynce do mielenia przez grube sitko i przesmażyć na patelni bez tłuszczu , ciągle mieszać, aż z mięsa zrobią się jakby "trociny" Do garnka wlać około
Proste PotrawyPrezent- niespodzianka na DZIEŃ KOBIET :) Przepis na tę babeczkę z najlepszymi życzeniami ode mnie dla wszystkich Kobiet :) Składniki : 10 dag masła 5 płaskich łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka mleko 7,5 dag mielonych migdałów lub orzechów włoskich 1 gorzka, twarda czekolada lub gotowa starta 100 g 2 budynie czekoladowe ( takie na 500 ml ) Przygotowanie: Masło utrzeć doskonale
Proste Potrawysmaku solą, pieprzem Mięso układamy w pojemniczkach lub w małych miseczkach, rozkładamy warzywa ( u mnie marchew i pietruszka) i pokrojony drobno koperek W gorącym wywarze rozpuszczamy żelatynę ( według przepisu na opakowaniu), dodajemy przecisnięty czosnek - mieszamy Wywarem zalewamy mięso w pojemniczkach, po stężeniu galaretki zjadamy ją skropioną sokiem z cytryny. Schłodzoną wstawiamy do lodówki . Gdy chcemy przetrzymać galaretę przez kilka
Proste PotrawyPrzepis na ciasto znalazłam w Smakowitych Wypiekach -nr. 1 Poddałam go pewnym modyfikacjom, ale ogólnie pomysł pochodzi z tego czasopisma. Trzeba upiec dwa rodzaje ciast: kruche i ptysiowe. Składniki na ciasto KRUCHE 30 dag mąki 15 dag masła 12 i 1/2 dag cukru kryształu 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia amoniak - na czubek łyżeczki 2- 3 łyżki
Proste PotrawyDziś Niedziela Palmowa, święta Wielkanocne zatem tuż tuż...:) Przepis na mazurek orzechowy jutro
Proste Potrawyśrednicy 25 cm, 9cm wysoka Piekłam w prodiżu przez 70 min, a jeśli w piekarniku to przez 40-50 min. w temp. 150 stopni C Sprawdzać upieczenie patyczkiem drewnianym. Przepis pochodzi z Kuchni polskiej- Ewy Aszkiwicz
Proste Potrawysolą według uznania. Z tych składników upiekłam jedną pizzę w prodiżu, a drugą na dużej blaszce w piekarniku. Smak różnił się nieco od tej tradycyjnej pizzy, ale była smaczna. Przepis pochodzi z dodatku Rzeczpospolitej "Włochy
Proste Potrawysię kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku Przygotowujemy foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się
Proste PotrawyMożna upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis z ulotki-Tesco- Smak łowi Makłowicz
Proste Potrawypaprykę czerwoną ostrą oraz naturalny aromat Tabasco. Ten ostry smak bardzo mi odpowiadał. Pojemność wszystkich soków ( butelek szklanych) - 300 ml Z soku 100 % Pomidor Tabasco sporządziłam Krwawą mery według przepisu jaki znalazłam na Jak To Zrobić ? Składniki : wódka -50 ml, sok pomidorowy 100 ml, sok z cytryny 10 ml, sól, pieprz świeżo mielony, lód 3-4 kostki
Proste PotrawyDziś mam okazję zapoznać się z walorami „1000 Listków Szpinaku” firmy Bonduelle. Wkrótce podzielę się z Wami przepisem na danie, które przyrządziłam :) 750 gramowe opakowanie szpinaku jest produktem głęboko zamrożonym i jak zapewnia producent szpinak jest mrożony i pakowany w taki sposób, by przypominał nam świeże warzywo. Nadaje się do przygotowywania dań obiadowych, czy przystawek
Proste PotrawyDziś przepis w którym użyłam mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Nie jest to potrawa skomplikowana, tylko taka by każdy mógł sam ją przyrządzić i przekonać się o walorach smakowych szpinaku. Bo w tej zupie najważniejszym składnikiem jest właśnie szpinak. Ja robiłam ją pierwszy raz, ale przypadła mi do smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się
Proste Potrawy