Jakiś czas temu spędziliśmy kolejną twórczą sobotę w naszym cukierniczym gronie tzn. razem z Madzią i Eweliną z bloga „Mój Słodki Świat” –
Kuchenne Wariacjecukiernictwa Panią Bożenę Sikoń. Przemiła osoba, była jednym z jurorów konkursu „Mistrzostwa Śląska Cukierników”. Swoje stanowisko miała również „ Słodka Pasja ”, która proponuje kursy ze światowej sławy dekoratorami tortów i ciasteczek oraz ma również sklep internetowy z akcesoriami cukierniczymi, bardzo polecam. Na stoisku Monin można było posłuchać o nowych smakach likierów tej firmy i skosztować smacznej, pięknie
Mała CukierenkaTort ziemniaczany.. brzmi dziwnie, nie typowo, inaczej. Zdecydowanie intrygująco. Mnie tytuł ten zainspirował na tyle, że wypróbowałam ten przepis. Wypróbowałam i przepadłam. Pyszny delikatny smak ziemniaczany z nutą cebuli i boczku, czyli wszystkie elementy, które zdecydowanie lubię i cenię. Do tego bardzo fajna forma podania, pyszne dodatki i gotowe! Fantastyczny w smaku, niezbyt drogi obiad mamy gotowy :) Przepis pochodzi
Kolizje Smakówprzy kawie, próbowałyśmy naprawiać świat . W końcu zeszło na tematy związane z kulinariami, i Karolina dumnie wyciągnęła z szuflady gazetę z przepisami. A tam - same cuda! Kurczaczki, zajączki i tort z uszami. Ten ostatni zafascynował mnie do tego stopnia, że całym sercem zapragnęłam posiadać swój własny egzemplarz. Co robić...? Pełna pomysłów wszelakich, szybciutko zrobiłam zdjęcia i wysłałam Tacie z podpisem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasło 2 szkl. mleka w proszku 4 serki homogenizowane waniliowe 4 łyżeczki żelatyny 2 paczki biszkoptów kawa cappucino Sposób przygowania: Żółtka, jajko i cukier ubić na parze jak do tortu. Masło utrzeć z ubitymi jajkami. Dodać mleko w proszku, serki homogenizowane i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. Zrobić mocną kawę cappucino (ok. 0,5 l) dodając
Cukiernia Pychotkiktóre są wykonane z najlepszego gatunku papieru pergaminowego, tłuszczoodpornego, nadającego się do pieczenia . Posiada w swojej ofercie papilotki białe, kolorowe, keksowe, muffinowe, a nawet z nadrukiem indywidualnym. Specjalnie pod torty, ciasta i ciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne
Słodkie okruszkidodać chrzan i majonez, zmiksować. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać sok z buraków Wymieszać obydwie pasty z solą i pieprzem. Za pomocą szprycy do tortów, faszerować jajka. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusiodstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ubijamy, powoli dodając przestudzoną masę jajeczną oraz kawę i spirytus. Upieczone i przestudzone biszkopty przekrawamy na pół, nasączmy ponczem i przekładamy masą. Wierzch tortu dekorujemy połówkami orzechów włoskich
Zainspirowana w kuchnipolskich i międzynarodowych mistrzostwach.Mistrz Polski cukierników. Niekwestionowany autorytet branży,juror w krajowych i światowych konkursach. Paweł, jako jeden z 16-osobowego zespołu ustanowił rekord Guinnessa w pieczeniu największego tortu weselnego, który do dnia dzisiejszego nie został pobity. Na co dzień kierownik produkcji działów- lodów,dekoracji i pralin w renomowanej polskiej cukierni, jak również mistrz cukierniczy w jedynej takiej cukierni
Z Kuchni Do Kuchnikremem z batata*, bananem *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego * batat+mleczko kokosowe dobrze spożytkowane ostatki mąki kokosowej :D a w ten weekend, dwa torty, bo dwie ważne dla mnie osoby świętują
More food, love and dreamsKrem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się z owocami. Krem budyniowy z owocami Czas przygotowania: 6 0 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatityblat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzerażały, a jednocześnie czułam rosnącą zazdrość. Prowadzenie bloga, gotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach pozwoliły mi nieco potwora cukierniczego oswoić, nie na tyle jednak, żeby zacząć produkować wymyślne torty i miliony ciasteczek. Jednak było coś, co stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia
ladykitchenniewielkim dodatkiem sody (proszku do pieczenia). Walijczycy lubią je zjadać ułożone w wysoki stosik i polane Golden Syrup (złocistym syropem), lub posypane cukrem. Kroją je wtedy na kliniki jak tort. Niektórzy smażą je bardzo małe i grube, inni większe i cieńsze, w zależności od regionu i tradycji. My zjadaliśmy je z odrobiną konfitury wiśniowej .... pysznie było :)) Składniki: 500g m ąki
Walijskie Pichcenie