same ciasta. Do znudzenia. Boże Narodzenie – stały skład: makowce, sernik na kruchym spodzie, ciasto szefowej. Ciasto szefowej jest obłędne, ale okrutnie słodkie, serników nie jem (nadal lubię tylko jagodowy i serniki na zimno). W tym roku się zbuntowałam i powiedziałam, że mama może piec co chce, ale ja MUSZĘ zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię
wcinaj tocukier zwykły zamiast trzcinowego. Składniki na ciasto: - 100 g miękkiego masła - 1 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na masę serową: - 1 kg sera na sernik - 8 jajek - 8 łyżek cukru - 1 aromat waniliowy Składniki na masę jabłkową: - 4 jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu Oprócz składników na ciasto, masę sernikową
Kuchenne Wariacjemoich sernikach na zimno lubię przede wszystkim to, że nie zawierają jajek i masła. Szybko się je przygotowuje i dają nam ogromne pole do popisu. U mnie na blogu to już piąty przepis na taki sernik. Tym razem jest o smaku pomarańczowym, mało słodki, na spodzie z gotowych biszkoptów. Do przygotowania masy serowej potrzebny jest świeżo wyciśnięty
Wiem co jemCiasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki. Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyjeśli kolejne ciasta różniły się miedzy sobą smakowo, to było to uzależnione od użytego sera. Sernik nie jest przesłodzony, dość delikatny w smaku, lekko opadnięty, jak chyba każdy sernik... Jest smaczny. Aż się dziwię, czemu ten przepis na tak długo został przeze mnie odłożony do lamusa? Na fotce wygląda na troszkę poszarpany, ale to chyba dlatego
Kuchenne zapiski EdytyKolejny sernik, tym razem wiedeński z bakaliami i czekoladową polewą. Użyłam do niego kupionego na targu "prawdziwego" sera "od baby". Był(...)tłusty i kremowy, że zastanawiałam się, czy w ogóle jest sens go mielić, ale zmieliłam oczywiście, i to nawet dwukrotnie. Być może za sprawą sera, był to był najlepszy sernik, jaki jadłam od dłuższego czasu :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyniestety nie mam na to żadnego wpływu. Wracając do przepisów - zapraszam na oryginalny w smaku sernik (z brzydką fotką). Zawartość w masie serowej dużej ilości migdałów sprawia, że sernik ma niezwykłą konsystencję, jest nie tyle kremowy, co chrupiący, a wiśnie i polewa czekoladowa dodają wilgoci i przełamują tą chrupkość. Jedyna zmiana jakiej dokonam następnym razem, to zmniejszenie ilości
Kuchenne zapiski Edytykawowy sernik gotowany z fińską mleczną czekoladą~ Ogólnie mlecznej czekolady nie jem, ale dla tej robię wyjątek ♥ Zostałam nią poczęstowana w Finlandii i od razu wiedziałam(...)będę musiała przywieść ją do Polski! Jest obłędna i dosłownie rozpływa się w ustach ♥ Aczkolwiek tak słodka, że do końca dnia mi słodkości wystarczy :D Są tu fani serników? Myślę, że na pewno kilka osób się znajdzie ;) Zapraszam po przepis na tradycyjny Sernik Krakowski! Kliknij TUTAJ lub na zdjęcie
breakfast of dreamspoprzednim poście zamieściłam przepis na lemon curd a teraz sernik z jego udziałem :) Jeden z moich ulubionych serników, na białkach z orzeźwiającą nutą cytryny, w sam raz na wiosnę i lato, klasyka w najlepszym wydaniu! Poezja! Składniki: CIASTO; 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka(...)było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Masę cytrynową rozsmarować na zimnym serniku, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamonwsypać skórkę pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Nie używając już miksera wmieszać je delikatnie do masy serowej. Całość przelać na podpieczony i lekko wystudzony spód. Sernik piec w temperaturze 170 stopni przez około 1 godzinę i 10 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę(...)garnka wlać śmietanę, dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać całość na małym ogniu aż czekolada się rozpuści i wszystko połączy się w gęstą masę. Polewę rozsmarować na serniku i ozdobić go wedle uznania
My simple kitchenktóre zawładnęło moim sercem od pierwszego kęsa. Im dłużej postoi, tym lepiej smakuje. Choć rzadko zdarza się aby ciasto starczyło na dłużej, bo znika w zaskakującym tempie. Może ten sernik znajdzie się na Waszym świątecznym stole? :) Powyższy przepis znajdziecie również w numerze "Chochla" (patrz - prawa strona). Ciasto na dużą blachę Normal 0 21 false false false(...)rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie dodać kakao i mieszać, aż polewa zgęstnieje. Na końcu dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotową polewą polać sernik i posypać np. wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub orzechami. Ciasto smakuje najlepiej na drugi – trzeci dzień po upieczeniu, gdy smaki się ze sobą przegryzą
My simple kitchenPrzepis na sernik za zimno z serków homogenizowanych, do którego przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Jest pyszny i niskokaloryczny, więc nawet będąc na diecie można sobie pozwolić na kawałek. Jeśli deser podzielimy na 12 porcji, to każda będzie miała 175 kcal (jeśli użyjemy serków light to jeszcze mniej). Składniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego 4 galaretki o różnych kolorach(...)minut. Po tym czasie warstwa powinna już dość dobrze zastygnąć, więc powoli wylewamy na nią kolejną. Znowu wkładamy do zamrażalnika i czynność powtarzamy z trzecią. Następnie sernik odstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czwartą galaretkę w 450 ml wrzątku i odstawiamy, aż ostygnie. Truskawki kroimy w plasterki. Kiedy trzecia warstwa sernika zastygnie, układamy na niej owoce i zalewamy ostygłą galaretką. Całość
e-PrzepisyKulinarneTruskawkowe szaleństwo trwa. Jest zbyt krótkie żeby z niego nie korzystać. Tym razem zapraszam na sernik bez pieczenia na herbatnikowo orzechowym spodzie z dodatkiem truskawek. Same pyszności. Sernik podany na talerzyku z kolekcji Rajski Ogród z Porcelana Bogucice. Składniki: Spód 100 g kakaowych herbatników typu petitki 100 g orzechów włoskich mielonych 120 g masła Masa serowa(...)masy serowej, ułożyć dwa okręgi truskawek i wyłożyć resztę masy serowej. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Galaretkę rozmieszać w 400 ml wrzątku i pozostawić do stężenia. Na serniku ułożyć pokrojone truskawki zalać tężejącą galaretką i włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej na całą
Ala piecze i gotujeJest to sernik wykwintny, mało słodki, gdyż oprócz czekolady nie dodałam ani grama cukru więcej. Jeżeli jesteś słodziakiem, to dodaj do przepisu szklankę cukru pudru, podczas ubijania żółtek i sera. - 3 jajka - 900 g sera mielonego na twaróg - 2 łyżki żelatyny - 100 g czekolady gorzkiej - 100 g czekolady mlecznej - pół szklanki mleka - szklanka malin świeżych lub mrożonych - 1 galaretka(...)tortownicy 24-26 cm. Wstawiamy do lodówki aż stężeje. Przygotowujemy galaretkę w/g przepisu, ale dodając mniej o pół szklanki wody, wrzucamy owoce i czekamy aż zacznie stygnąć. Wylewamy na sernik i ponownie chowamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO> CMOK
Pasje JolkiPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy(...)powstałej masy dodawać stopniowo po łyżce ubitej piany. Gotową wylać na warstwę serową i wstawić do lodówki na czas stężenia ok 3 h (a najlepiej na całą noc). Sernik dowolnie udekorować. Smacznego
Kuchnia Ellie