margarytka.blogspot.com/2011/10/sernik-krakowski-babci-walerii.html przepis od Margarytki..sernik pycha ,Polecam.... Składniki na dużą blaszkę Kruche ciasto: 2 szklanki (320 g) mąki tortowej ½ szklanki (100 g) cukru 1 kostka (200 g) masła(...)ugotowane żółtka szczypta soli Masa serowa: 1,5 kg twarogu (użyłam półtłustego) 8 dużych jajek 1 i ¾ szklanki (280 g) cukru pudru (można dać 2 szklanki jeśli lubimy słodszy sernik) 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki (30 -36 %) 200 g miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier
w mojej kuchniKiedy tylko zobaczyłam przepis na te ciasto, bardzo byłam ciekawa jego smaku. Na ogół sernik jaki robimy w mnie w domu to ten z rosą albo na czekoladowym cieście, są to sprawdzone przepisy, które zawsze się udają i mamy pewność, że wyjdą pyszne. Tym razem jednak zrobiłam coś innego, muszę powiedzieć(...)miło mnie zaskoczył :) Trochę obawiałam się, że spód będzie się rozsypywał, ale nic z tych rzeczy ! :) Dodatkowo dodatek cynamonu w cieście i skórki pomarańczowej w masie serowej nadał sernikowi bardzo fajnego smaku. źródło : wanilia i kardamon ciasto : 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 100 g zimnego masła 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu masa serowa
charlotte gotujeKruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku(...)Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania. Schładzamy w lodówce. Bon Appetit! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html http://www.porcelanabogucice.pl/index.php
Wanilia i Kardamonbiałkami. Przelewam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy. Piekę pierwsze 20 minut w temperaturze 190 'C, następnie zmniejszam do 150'C i dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym kakaem. * bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców z syropu ** używam
kawawszklancedyniowe ze śliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy(...)Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia | blog: Cafe Amaretto 782. Dyniowe kluski odsmażane ze śliwkami autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Jaglane ciasto ze śliwkami autorka: Krys | blog: Kuchnia
Weekendy w domu i ogrodzieJa wiem, że w Polsce śnieg i nie wypada narzekać, bo tu go może nawet nie będzie, ale matko jedyna, … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnitruskawkową i wiórkami kokosowymi. Moja mama, gdy tylko spróbowała kawałek powiedziała: ,,PRZE-PY-SZNY!" Dodała jeszcze, że gdybym jej wcześniej nie uprzedziła, nigdy nie pomyślałaby, że jest to sernik... z kaszy jaglanej. Rzeczywiście, jest pyszny... taki kremowy, rozpływający się w ustach. Bez ani grama sera! Ja na pewno jeszcze powtórzę ten przepis, a Was zachęcam do wypróbowania(...)budyń, jajko i jogurt. Masa powinna mieć gęstą, kremową konsystencję. Wyłożyć na podpieczony spód i piec przez ok. godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Konfiturę wyłożyć na wierzchu ostudzonego sernika
Kuchnia Ellieprostokątnej blaszki. Wlewamy ok. 1,2 litra wrzątku. Sernik pieczemy w temperaturze 170*C przez 50 minut. Około 15 minut przed końcem wierzch ciasta przykrywamy folia aluminiową. Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto. Inspiracja: Gazetka Gotuj Krok po kroku
VioletoweKucharzeniewyjątkowy, pyszny sernik zrobiłam sobie(...)prezencie przedurodzinowym. Jest mało słodki, na pysznym, waniliowym spodzie. Orzechy są mocno wyczuwalne, smak maku jest gdzieś w tle, bardzo przyjemnie współgra z całą resztą. Mascarpone sprawia, że sernik ma aksamitną konsystencję. To był bardzo udany wypiek :) Składniki: (na tortownicę 21cm) SPÓD: 150g kakaowych herbatników 70g rozpuszczonego masła ziarenka z 1 laski wanilii MASA SEROWA: 1 kg sera
Cakes By Kejtrodzinę i znajomych. Składniki: Na spód: ok 200 g ciemnych herbatników, 50 g masła Na masę serową: 1 kg chudego twarogu w kostce lub gotowego twarożku z wiaderka na sernik, 300 g jogurtu naturalnego, niepełna szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka jagód, 10 ml soku z jagód, 3,5 łyżki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Przygotować(...)delikatną ramkę dla białej masy). Następnie wykładamy łyżką białą masę (nie wygładzamy jej) i widelczykiem deserowym umoczonym w soku z jagód robimy delikatne ciapki, jednocześnie je rozciągając. Tak przygotowany sernik wstawić do lodówki do schłodzenia ( u mnie cała
Nie tylko w kuchnizawsze warto wykorzystać to do czegoś innego. No tak... tylko co zrobić z 5 żółtek, które zostają po zrobieniu np. bezy? Faworki? Pączki? Nie... i nie... Miałam ochotę na sernik, a zarazem na jakąś tartę... summa summarum zrobiłam z tego Galette z masą serową i śliwkami. Niebo w gębie! Zniknęło zanim zdążyło ostygnąć :) Ciasto to zaliczam do tych typu(...)dodatkowo (według mnie przynajmniej) takie "schowane" nadzienie naprawdę świetnie wygląda! :) Dzisiejsze galette to wersja z masą serową i śliwkami. Masa jest bardzo kremowa, delikatna, lekko ściągnięta (miłośnicy suchych, trocinowatych serników mogą się nie odnaleźć przy jedzeniu tego ciasta). Zamiast śliwek można użyć również innych owoców - ja, jako, że jest sezon na śliwki akurat nimi się posłużyłam ;) Naprawdę polecam! Proste
Jedzeniomaniadżem to wiśnie w syropie,w spirytusie....Postanowiłam więc,że zrobię jeszcze ciasto.Hm,tylko jakie?Sernik?Tak,to jest to,już od dawna jakoś za mną chodził....Sam sernik nie bardzo do mnie przemawia,ale taki z pysznymi wiśniami,galaretką.Same delicje. Składniki: 1,5kg tłustego sera 3- krotnie zmielonego 6 jaj szklanka cukru kostka masła(...)wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki. Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać lekko roztarte owoce,ostudzić.Wierzch zimnego sernika posmarować galaretką. Serniczek wyszedł bardzo pyszny,naprawdę serdecznie polecam.Jeśli chcecie wysoki to można zrobić w mniejszej blaszce.Myślę jednak,że w takiej wersji naprawdę wystarczy
Niespełnione zdolności kulinarneMężczyzna mojego życia skończył wczoraj 31 lat i jest teraz, przynajmniej do grudnia, dwa lata starszy ode mnie, bo ja … Czytaj dalej →
brunetkawkuchnikremem budyniowym i obsypany płatkami migdałowymi. Nie należy do tych "szybkich" w przygotowaniu, ale warto poświęcić mu troszkę więcej czasu, by w następnym dniu degustować się pysznym kawałkiem domowego sernika ;) Daję słowo, zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom. Składniki: (forma o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt jasny: 4 jaja w temperaturze pokojowej 2/3 szkl mąki pszennej 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka proszku(...)ponownie schłodzić do stężenia. Wkładkę serową wysmarować od dołu resztą kremu budyniowego (pozostawiając jeszcze kilka łyżek do wysmarowania góry ciasta) Umieścić ją na owocowej masie kremem do dołu. Wierzch sernika wysmarować resztą kremu budyniowego i obficie posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego
Nastoletnie Wypiekanie