bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C. Masa krówkowa: 200 g masła; 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej); 2 łyżki spirytusu; Masło utrzeć na puszystą(...)masę. Cały czas ucierając dodawać po trochę masę krówkową, na koniec dodać spirytus. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika. Posypka słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika; 2 łyżki masła; 2 łyżki cukru kryształu; Na gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć
In my kitchenpołowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi zlać pozostałą masą serową. Na wierzchu położyć biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał. rrarossa@gmail.com
RAROSSAłyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik(...)pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy skórką pomarańczy i/lub migdałami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtCzas świąt tuż za progiem, więc zagościła na moim stole sernik gotowany Melba - z zeszytu mojej teściowej. W tej chwili sernik "siedzi" w lodówce, więc jutro zamieszczę zdjęcie,jak wygląda w środku. Biszkopt - przepis tutaj Masa serowa: 500 gram serka homogenizowanego (może być waniliowy) 10 dag margaryny 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
tojestpyszne.blogspot.comciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaWiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo
Słodkie PrzyjemnościKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny(...)ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka) 40-60 g cukru pudru- do smaku 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych) 1 łyżka soku z cytryny 4-5 czubatych łyżek kajmaku(...)ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika. 7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne. 7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem. Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno. Smacznego
KreatywnePinyDelikatny, aksamitny, wilgotny sernik z ziemniakami z dodatkiem rodzynek to świetna propozycja na deser lub podwieczorek. Przygotowanie sernika nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych i zapewniam że wypiek uda się nawet laikowi kulinarnemu. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg zmielonego twarogu 25 dag ugotowanych ziemniaków 150 g masła 1,5 szklanki cukru kryształu garść rodzynek 5 jajek przepis Miękkie(...)końcu wrzucamy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem przekładamy masę serową, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.około 40- 50 minut. Wystudzony sernik możemy polać czekoladą , najlepiej smakuje schłodzony
Smakowite Daniacałkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiową wlewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Sernik pieczemy 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu studzimy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę(...)zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy
Smakowite DaniaPonoć po serniku potrójnie cytrynowym to najlepszy sernik na blogu - tak przynajmniej stwierdziła moja Teściowa. No a z Teściową, jak wiadomo, kłócić się nie można, prawda? :> Składniki: Spód: 200 g ciastek Oreo z ciemnym kremem 50 g stopionego masła Masa serowo-dyniowa: 1 kg dyni, którą dokładnie blendujemy 7 pudełek śmietankowego serka np. Almette 4 jajka 1 szklanka(...)przestudzony spód z ciasteczek i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę - brzegi sernika będą ścięte, a środek ściągnięty i lekko drżący. Zostawić w piekarniku do ostudzenia, a po ostygnięciu wstawić do lodówki na minimum 3 godziny - najlepiej na całą noc. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt - 36 zł Desery Sernik z białą czekoladą i laską wanilii na sosie malinowym z bitą śmietaną - wahałam się między sernikiem a Creme Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu poznałam to cudo. Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato(...)Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L) 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka
Moja DelicjaJako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki(...)wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie przelewamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego
My Culinary ArtSernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 10 minut. Po upieczeniu serniczek wygląda mniej więcej tak: Oczywiście musiałam jeszcze ciepłe spróbować- taka tradycja- podobno zdrowe to to nie jest, ale jak dla mnie
Smakowy Raj