sklepu… Robię sama i zdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki (ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam!Domowa wędlina ze słoikaSkładniki:1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka)3 duże ząbki czosnku20 g soli peklowej2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek)1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw
UgotujmyTo.plsoczyste i niesamowicie miękkie.Zapiekany z warzywami : porem , marchewką i cebulką jest fantastycznym pomysłem na obiad.A podany z pieczonymi ziemniaczkami ( np. tymi! ) zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Polecam!SKŁADNIKI:* schab – 4 plastry* por – 1 szt* marchew – 2 szt* cebula – 1 szt* majonez – 2 łyżki* przyprawy : sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Oczyszczone mięso delikatnie
Ostra na Słodkoróżne sposoby. Do mięsa również pasują, gdyż nadają im soczystości i lekko słodkiego smaku. W połączeniu z pikantnymi przyprawi daje to naprawdę smaczne danie.Składniki:4 średnie plastry schabu,1 większa gruszka (najlepiej twarda),4 łyżki miodu - polecam miód akacjowy z "Anielskich Przysmaków",sól, grubo mielony pieprz, ostra papryka,mąka ziemniaczana do oprószenia roladek,3-4 łyżki(...)oleju do obsmażenia,3-4 łyżki masła.Schab rozbić dość cienko. Na każdym plastrze rozsmarować 1 łyżkę miodu, posypać solą i przyprawami. (Użyłam pikantną mieszankę pieprzów.) Gruszkę obrać i usunąć gniazdo nasienne. Na każdy kawałek mięsa położyć ćwiartkę gruszki i zwinąć roladkę. Roladki oprószyć mąką ziemniaczaną i obsmażyć na oleju średnim ogniu. Podlewać niewielką ilością wody
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove.Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę pokroić w kostkę - wielkość dowolna, ulubiona :) Jajka ugotować na twardo, przestudzić i również pokroić w dowolnej wielkości(...)kostkę.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i połączyć z majonezem. Doprawić według smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Schab "Natura" jest tak naprawdę polędwicą wieprzową wędzoną i parzoną. Ma przyjemny zapach i niezaprzeczalną zaletę: nie jest naszprycowany wodą. Często kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu
Codzienna kuchnia niecodziennamoże być za ostry, ja uwielbiam czuć tą sól i przyprawy. Jałowe wędliny zawsze mogę kupić sobie w sklepie. Składniki:- 1 kg dość cienkiej polędwicy wieprzowej bez kości.(schabu)- ok 250 g soli kamiennej niejodowanej- 4-5 ząbków czosnku.- 2 łyżki pieprzu ziołowego (ja używam Kamisa, ponieważ jego smak jest jak dla mnie najbardziej optymalny)- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego(...)mielonego Kamis- 2 łyżki majeranku Kamis- ostra papryka według gustu Kamis ;) - gaza - sznurek bawełnianyPolędwicę (schab) płuczemy pod wodą. Dokładnie osuszamy. Nacieramy ja solą. Dokładnie zasypujemy. Najlepiej zrobić to w misce lub garnku. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso i zeskrobujemy nadmiar soli. Czosnek obieramy i przeciskamy prze praskę lub drobno
Malinowe Pocałunkitracić czasu na przeglądanie stron różnych restauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki:100 g ryżu długoziarnistego 200 g mrożonego groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego1/2 zielonego ogórka2 łyżki posiekanego koperkuoliwa z oliwek EVocet balsamicznysólpieprzolej do smażenia Wykonanie:Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy(...)był nią dokładnie przykryty. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze.Do miski wrzucamy ryż, pokrojony schab, ugotowany groszek. Ogórka kroimy w ćwierć plasterki i dorzucamy do sałatki. Wszystko przyprawiamy według gustu i dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatitySkładniki : schab bez kości ( może być też karkowy) ok. kilograma olej przyprawy: sól, pieprz, majeranek czosnek 3-5 ząbków Mięso marynujemy jeśli chcemy uzyskać lepszy kolor i mocniejszy smak schabu. Marynatę przygotowujemy na dzień lub dwa wcześniej. Umyte mięso posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Jeśli mamy domowy ocet jabłkowy to polewamy mięso 3 łyżkami octu. Odstawiamy zafoliowane
prawdziwe jedzenieKotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki. Składniki: schab bez kości olej do smażenia sól, pieprz, majeranek czerwona papryka cebula czosnek (opcja) Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być
prawdziwe jedzenieSkładniki :200 g ryżu300 g schabu 3 cebulećwiartka białej kapustyolejsól, pieprz, tymianek, bazylia, kurkuma, słodka papryka Zaczynamy od mięsa: schab kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju, dolewamy wody i dusimy pół godziny pod przykryciem. Dodajemy poszatkowaną cebulę. Ryż płuczemy na sitku, dokładamy do mięsa i przyprawiamy (dwie łyżeczki soli i po łyżeczce innych przypraw). Kiedy mięso zrobi się
prawdziwe jedzeniebardzo niską cenę, zapiekanka (fast food) jest popularna w barach szybkiej obsługi. U nas w domu też są popularne. Przygotowuję zapiekanki od czasu do czasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda. Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie schabowe zaczerpnęłam od mojej Mamy..Wypróbowałam z serem startym na tarce i z serem w plasterku...i jednak lepiej spisał się ser starty na tarce.. Ilość schabu dowolna..zależy od ilości osób i apetytu... schab mąka jajka bułka tarta sól, pieprz vegeta majonez cebula ser żółty Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Jajka roztrzepać, dodać przyprawy
Moje domowe kucharzeniewchodzą : zioła, susze warzyw w różnych proporcjach [ cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, kminek, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia] sól, preparat aromatyczny czosnku i suszony hydrolizat białka roślinnego. schab mąka jajka bułka tarta przyprawa Szeherezada Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z przyprawą.Kotlety obtoczyć w mące, jajkach, a następnie w bułce tartej
Moje domowe kucharzenieradą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp. 1,20 kg schabu sól i pieprz Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku 2 łyżki ketchupu 1 łyżka płaska musztardy 2 łyżki majonezu(...)łyżek oleju COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3 Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Usmażone kotlety przełożyć na patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym
Moje domowe kucharzenienajbardziej świeży], ale ja i córki wolimy jednak dodatek czosnku w takiej postaci.U mnie panierka jest z mąki i kaszy kukurydzianej..ale można zrobić i tradycyjnie z bułki tartej. schab jajka sól czosnkowa mąka kasza kukurydziana Schab pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Jajka roztrzepać razem z solą czosnkową, mąkę wymieszać z kaszą kukurydzianą.Kotlety namoczyć
Moje domowe kucharzenieDoskonała potrawa, w której kruchość mięsa łączy się z soczystym... Artykuł SCHAB ZE ŚLIWKĄ pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE