przepis na salatke - 1076 przepisów (strona:48/72)

No i… Klops 193

Danie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops.     Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego  (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu

mojewypiekiinietylko
Sycylijskie cannoli z ricottą 152

Formułą, z okazji GP Włoch. Uwielbiana przez wszystkich kuchnia włoska doczekała się wreszcie  swojej prezentacji. W zasadzie nie trzeba się zbytnio rozpisywać, bo kto nie zna pizzy, crostini, sałatki caprese, semifreddo, tiramisu. A gnocci? albo panna cotta? czy pesto…  Mało kto nie miał styczności z tymi potrawami. Ale są jednak i takie, o których mało kto słyszał, nie mówiąc

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej ciecierzycy 135

nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku chleba czy placków. Jej ogromną zaletą jest to, że nie posiada glutenu, w związku z tym jest

mojewypiekiinietylko
Ryby i owoce morza 209

Zupa rybnaDorada pieczona po hiszpańskuSpaghetti z krewetkamiTunezyjska sałatka z tuńczykiemPity z grillowaną rybąEmpanadas z tuńczykiemSos z tuńczyka i anchoisDorada pieczona z oliwą i czosnkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryż i kasze 231

warzywamiPaella z kurczakiem i królikiemSałatka z bulguru ze szczawiemPilaw ze szparagami i bobemPilaw z kurczakiem i granatemRisotto z dynią i grzybamiRyż z soczewicą z LibanuKorzenny pilaw z bobem Sałatka z kuskusem na upały

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik Ogórkowy czyli Zupowy Wtorek odc.24 160

Tuż po Greckiej Sałatce to moja kolejna propozycja na upalny dzień. I choć dzisiaj jest już trochę chłodniej to nadal mam chęć na takie właśnie posiłki. Pomysł podpatrzony w najnowszym KUKBUKu.Chłodnik Ogórkowy1 ogórek szklarniowy bez skórki5 rzodkiewekpo pół pęczka szczypiorku i koperku, posiekanejogurt naturalny ok 340 gew. kefir by wyregulować gęstośćsól, pieprzoliwaOgórka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kuskus po marokańsku, na zielono, z pieczonym pstrągiem 186

Lekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając wczoraj z warsztatów słodkich bardzo, o których napiszę niebawem.Sam kuskus przygotowuje się bardzo szybko, jest kwaskowy i orzeźwiający. Pstrąg jest do niego dodatkiem ale nie koniecznym więc jest to propozycja jak najbardziej

Dzieje kuchennej Wiewióry
T... Tartine i L'Epicerie! Spacer po Lyon. 187

lekkiej imprezie) zgodnie zamówiliśmy piwo oraz zestaw: 1 duża kanapka z purée ziemniaczanym z boczkiem, zapiekana pod serem Raclette (więcej o raclette tutaj). Do każdego dania otrzymaliśmy również zieloną sałatkę z sosem vinaigre oraz kilka plastrów salami. Cała przyjemność kosztowała 10euro. A że znam się trochę na cenach w Lyon powiem Wam, że to wcale nie jest źle! Po takim

Kitchens Alphabet
Sałatka jarzynowa - tradycyjna 313

jako dziecko bylam angazowana do krojenia warzyw na salatke.Potem zastapila mnie corka.Tyle lat i nadal wszycy ja uwielbiamy.Nie ma szans,by kiedykolwiek sie znudzila.Oto nasz przepis na najlepsza oczywiscie salatke jarzynowa.Skladniki:3-4 ziemniaki4-5 marchewek1 pietruszka1 maly seler1 cebula1 kwasne jablko4 ogorki konserwowe3 jajkamala puszka zielonego groszkumala puszka kukurydzy4-5 lyzek majonezu1 lyzka musztardysol,pieprzgrzybki marynowane (opcjonalnie)Wykonanie:Warzywa wyszorowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 168

ghee po 2-3 minuty z kazdej strony.Usmazone ukladac na papierowym reczniku,by pozbyc sie nadmiaru tluszczu.dodatkowe 2 lyzki wiorkow podsmazyc na suchej patelni do delikatnego zrumienienia.Posypac surowke lub salatke z ktora bedziemy podawac rybe.Dzieki temu cale danie nabierze milego,kokosowego i smaku i zapachu.Podawac z ryzem lub ziemniakami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kolorowa salatka śledziowa 225

zgodnie z tradycja katolicka poprzedza obowiazkowo Wielki Post.Nie moze w tym czasie zabraknac oczywiscie sledzi.Przepisow na potrawy z ta niezwykle smaczna i zdrowa ryba jest cale multum.Ja przedstawiam kolorowa salatke ze sledziem w roli glownej.Salatka jest niezwykle smakowita ,choc sledzikowi towarzysza tak proste dodatki jak:ziemniak,burak,cebula,jablko i jajko.Jest jednak jeden warunek,trzeba dac salatce czas,by skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Woda z cytryna i mieta oraz "cudowna moc" mrozonej cytryny 221

dobroczynnych wlasciwosci. Jak przygotowac mrozona cytryne?Cala umyta cytryne wloz do zamrazarki.Kiedy jest juz zamrozona,wez tarke i zetrzyj ja,bez obierania  i posyp starta masa swoje jedzenie:salatke,lody,zupe ,dip,sos itd.itd....Jedzenie zyska cudowny smak,ktorego nie znasz i kto wie moze nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z pomidorów 222

doprawiony sola i pieprzem.To wszystko - prostota i smak w najlepszym wydaniu.Gwarant dobrego smaku to oczywiscie wspanialy,slodki pomidor,ktory dojrzewal w promieniach slonca.Teraz koncowka lata jest najlepsza pora na salatke pomidorowa.Tak podany i oblozony pomidor smakuje naprawde wybornie.Salatke mozna wzbogacic plasterkiem ogorka kiszonego .Z takim dodatkiem kazda kanapka smakuje wysmienicie.Polecam obie wersje.Skladniki na 1 osobe:2 pomidory1 cebula2 ogorki-opcjonalnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 338

niesamowicie sycące danie i jedna pierś wraz z dodatkami i ciastem po upieczeniu jest naprawdę ogromna:) Dlatego ja, oprócz lekkiej sałatki z sezonowych warzyw, nie podaję do niego żadnego ryżu, ziemniaków czy makaronu. Cóż więcej dodać - musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Gwarantuję Wam, że kurczak w tak wyjątkowej

Słodko-Słony Świat Ilony
Szybki obiad 342

naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać do bazy sosu, dodać pół opakowania śmietany lub pół litra wody zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżkami mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie

NA MOIM TALERZU