możemy dostać bez problemu w sklepach z zdrową żywnością, sklepach z produktami z różnych stron świata a także niekiedy w supermarketach na półkach ze zdrową żywnością.Fasolę czarną (paczka o wadze 400 g) zamoczyliśmy na 30 minut. Nie ma potrzeby moczyć jej dłużej, to nie nasz polski jasiek:-).Poza fasolą potrzebujemy:- 1 czerwoną paprykę- garść świeżej kolendry
Smaki Brazyliiczerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię.SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE:CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA: Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA
Smaki Brazyliistołach brazylijskich, także w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Doszedł do wniosku że to tak jak z naszymi pierogami ruskimi czy rybą po grecku:-) Składniki dla 8 osób:4 paczki ryżu długoziarnistegopół cebuli białej lub czerwonej, pokrojonej w bardzo drobną kosteczkęolej1 łyżka koncentratu pomidorowego2 kostki bulionowe (bulion warzywny lub drobiowy2 marchewkipół czerwonej paprykimała puszka zielonego groszkurodzynki (w takiej samej ilości
Smaki BrazyliiWłoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga Przepisy Aleksandry Agnieszka z bloga Kuchnia Maryny Karina z bloga Jak pączek w maśle Marzena z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie Joanna z bloga Różowa Kuchnia Kinga z bloga Małe Kulinaria Magda z bloga Kulinarna Piniata Dorota
mojewypiekiinietylkoTorcik marchewkowy Galette ze śliwkami Financier z gruszkami Bocconotti calabresi Panna cotta idealna Clafoutis z wiśniami Galette z rabarbarem i truskawkami Tosty francuskie z rabarbarem Finansier z rabarbarem Tureckie pączki Galette des Rois Cynamonowe palmier Waniliowe ciasteczka Sable Polvorones Panforte ze Sieny Greckie ciasto Ravani
Chilli Czosnek i Oliwawstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego. Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia. Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru (KLIK), masło migdałowe (KLIK) oraz suszone jabłka (KLIK), które zachęciły
peanutbuttermonsterWiosenne burze krążą nad okolicą, robi się raz ciemno, raz słonecznie a w garnku bulgocze zupa. Pachnąca, zielona niczym listek świeżo rozwinięty z pączka. Pomysł zaczerpnięty z "Moich smaków życia", u mnie niestety jeszcze z bobem mrożonym. Zupa porowa z bobem na 2 porcje: 250 g bobu, ugotowanego w osolonej wodzie i obranego z łupinek 2 młode ziemniaki, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióryzajmę się smażeniem ciężkostrawnych pączków, pieczeniem tych pieczonych z marmoladką oraz produkcją sterty kardamonowych bubbles na jutrzejsze tłustoczwartkowe urodziny Syncia mam dla Was pyszny sposób na rybę. W roli głównej Łupacz, u nas po raz pierwszy i nie żałujemy! dzieci zachwycone, ja również, nawet psiapsiółka się skusiła :) inspiracją przepis ze wspomnianego ostatnio segregatora
Dzieje kuchennej Wiewióryklatce schodowej w wykonaniu małych gości i raz telefonicznie :) dostałam kwiaty, prezenty i laurki oraz całe mnóstwo czekolady. Dzieciaki naprawdę mnie wzruszyły! na dodatek odebrałam z poczty dwie paczki a tym samym stałam się posiadaczka dwóch cudnych, starych, ćmielowskich filiżanek do espresso oraz
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka mąki pszennej1 szklanka cukru10 jajekpółtorej łyżeczki proszku do pieczeniaMasa budyniowa:700 ml soku marchwiowego2 opakowania budyniu śmietankowegoMasa śmietankowa:250 g śmietany 36 %1 op. galaretki pomarańczowejDodatkowo:2 paczki delicjiwiórki kokosowe do dekoracji. Wykonanie:Ciasto:jajka zmiksować z cukrem. Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temp. 180 stopni C przez
Bon Appetit Małgorzatyskładniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i smarujemy
Bon Appetit Małgorzatyzrobiłam też z tego przepisu wersję deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach. składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy
Bon Appetit Małgorzatyskładniki:0,5 kg twarogu sernikowego2 czubate łyżki margaryny1 szklanka wydrylowanych wiśni1-2 szklanki cukru2 jajkapół szklanki mleka2 budynie waniliowe2 paczki herbatników pół aromatu rumowegookoło 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie
Bon Appetit Małgorzatyminut w 190 stopniach c. Składniki na krem z jabłek:1,5 kg jabłek2 szklanki wody1 szklanka cukru2 budynie + 1 szklanka wody do budyniu Ponadto:2 paczki miękkich żelków250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36 % Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z dodatkiem 2 szklanek wody i 1 szklanki cukru i gotujemy
Bon Appetit Małgorzaty