Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni. SKŁADNIKI (tortownica 20 cm) BISZKOPT KAKAOWY (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA SEROWA 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu
RAROSSApoprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki). Składniki: 1 kg ziemniaków 8 dag masła 4 jaja 16 dag śmietany 1 cebula 9 dag mąki Sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą
Tradycyjna Kuchniatradycyjny wafel. Tym razem z nadzieniem czekoladowo- bakaliowym, z rozkruszonymi petit beurre'ami. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 szklanka bakalii 4 paczki ciastek „petit beurre” 2 szt. płyt z andrutów Wykonanie: Jaja ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Następnie odstawić z ognia, wlać letnią rozpuszczoną margarynę , kakao oraz bakalie. Ciastka pokruszyć
Tradycyjna KuchniaNiecodzienne pączki :) Lubię ten przepis, bo jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu, a powstałe jabłkowe pączusie są pyszne. Składniki: 10 jabłek 4 jaja 10 dag mąki cynamon konfitura olej do smażenia cukier waniliowy Wykonanie: Jabłka umyć, wydrążyć z jednej strony i wyjąć nasiona. Oprószyć wnętrze jabłek cynamonem i włożyć konfiturę (najlepiej domową). Następnie wymieszać żółtka z mąką oraz dodać
Tradycyjna KuchniaDziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z masą czekoladową z petit beurre'ami i bakaliami Andrut z kokosem i biszkoptami Składniki: 1 paczka andrutów Składniki na masę mleczną ¼ szklanki mleka ¼ szklanki cukru 17 dag masła 1 szklanka mleka w proszku Wykonanie: Mleko zagotować z cukrem do zgęstnienia, następnie wystudzić i utrzeć z masłem
Tradycyjna Kuchniawiórkami. Margarynę utrzeć i połączyć z ostudzoną masą kokosową. Składniki na masę kakaową: ½ szklanki wody ( może być pół na pół z mlekiem) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 paczki ciastek albertów- szkolnych Wykonanie masy kakaowej: Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciastka pokruszyć, dodać do masy kakaowej i zagotować około 5 minut. Składanie rolady: Wafel posmarować masą kakaową , ułożyć pasek
Tradycyjna Kuchniajajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym. Ja dziś proponuję pewną alternatywę tego pysznego, włoskiego deseru- dla dzieci. Składniki: ½ kg truskawek 400 dag jogurtu biszkoptowego 1 paczka biszkoptów 1 Kubuś truskawkowy 1 tabliczka czekolady deserowej cukierki ozdobne lub posypka kolorowa Wykonanie: Skok wlać do płaskiego naczynia, moczyć biszkopty i układać w pucharkach. Następnie pomiędzy biszkopty nakładać łyżką
Tradycyjna Kuchniauformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany
Tradycyjna Kuchniaostudzonymi ziemniakami, przyprawić do smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku
Tradycyjna KuchniaSkładniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko razem dokładnie wy mieszać. Galaretkę agrestową rozpuścić w ½ litrze wrzącej wody, ostudzić
Tradycyjna Kuchniatwarogu, 3 jajka, 25 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat pomarańczowy, 10 dag mąki kukurydzianej, 5 dag kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 1 paczka herbatników, tłuszcz do formy. Wykonanie: Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać pokruszonymi herbatnikami. Twaróg zmielić, jajka ubić z cukrem na parze . Ucierając ser dodawać po 1 łyżce utartych jaj. Kaszę wymieszać
Tradycyjna KuchniaDziś odpoczywam, bo chyba jakieś choróbsko mnie bierze ;( Składniki (na dwie lub jedną wygłodniałą osobę;)): 1 pierś z kurczaka (moja była dość spora) 24 kostki szpinaku w brykiecie (niecała paczka) 0,5 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku, ewentualnie czosnek do szpinaku jak ktoś lubi Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w cienkie plastry posypujemy solą i pieprzem wykładamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpaczce, którą dostałam w nagrodzie od Sante była własnie Quinoa, przyznam się szczerze, że wcześniej o niej nie słyszałam, co mnie tym bardziej zaciekawiło ;) od razu sprawdziłam wszystko na jej temat w internecie Quinoa na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkocyk;) zupa prosta, bez kombinowania, idealna żeby się rozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDziś otrzymałam miłą przesyłkę od firmy produkującej Soki z dżungli z mrożonymi miąższami owoców. Paczka została dostarczona kurierem, profesjonalnie zapakowana, zabezpieczona, a dzięki wykorzystaniu suchego lodu, żadna z mrożonek się nie rozmroziła i dotarła w stanie nienaruszonym wszystko tak jak być powinno!;) kilka słów ze strony firmy: Oferowany przez nas asortyment to jedyne takie na polskim rynku "SuperOwoce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość