przepis na pączki - 6713 przepisów (strona:284/448)

Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 335

nieposiadających piekarnika dla wszystkich, którzy wzięli udział w moim urodzinowym spisku Składniki: 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 duże banany 150g masła mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g) wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g) 1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany

Mania Wypiekania
Biszkopt z delicjami wg Siostry Anastazji 201

ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej pół litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta: 2 galaretki pomarańczowe 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym Wykonanie biszkoptu: Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj. Piecz

Mania Wypiekania
Chrust lany 406

Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś bliżej gofrów o innej konsystencji. Wg mnie najlepszy jest cienki i mocno wypieczony - wtedy jest chrupiący, gdy zbyt krótko go posmażycie może być "gumowaty". Chyba najfajniejsze jest to wyciskanie wzorków na gorący tłuszcz :). Szybki

Mania Wypiekania
Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 136

kogo: dla tych, dla których chrust i pączki to nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe

Mania Wypiekania
Spaghetti z sosem bolońskim 136

Zapraszam :) Składniki : 1 paczka  Makaronu spaghetti Makarony polskie  2 słoiki sosu bolońskiego np: z Knorra 0,5 kg mięsa mielonego np: z indyka lub wieprzowego vegeta lub sól , pieprz do smaku 2 łyżki suszonej bazylii  4 łyżki dobrej oliwy Wykonanie :   Oliwę rozgrzać w rondlu , dodać mięso i przyprawy , podsmażać na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie wlać

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta ze szparagami 134

lnianego, Można użyć tylko jednego rodzaju mąki (np razowej, lub orkiszowej) - 1/2 szklanka oleju, - szczypta soli, - odrobina wody żeby udało się zagnieść ciasto. farsz - 1 pęczek zielonych szparagów, - 1 paczka tofu naturalnego, - garść nerkowców, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Wymieszać mąki i sól, dodać oleju i odrobinę wody, zagnieść kulkę ciasta, wykleić nim formę do tarty (jeśli potrzeba

Co na wege obiad?
Kokosowy pudding z tapioki z sosem mango 149

Przechadzając się między półkami w sklepie często natykałam się na paczkę wypełnioną białymi perełkami, przypominającymi nieco kulki styropianowe. Początkowo nie wzbudzały mojego entuzjazmu, jednak pewnego razu ciekawość wzięła górę i wpakowałam je do koszyka. Jeszcze nie podejrzewałam wtedy, że właśnie mam produkt będący doskonała bazą do pysznego i niebanalnego śniadania. Tapioka to produkt skrobiowy, można powiedzieć, że to taki egzotyczny

Roślinna - blog wegański
Czas na herbate, czyli upominki od Teekanne i ulubiony pomarańczowy smak 163

Wczoraj przyszła paczka od firmy Teekanne , z którą miałam ogromną przyjemność podjąć ostatnio współpracę. Po odpakowaniu zobaczyłam bardzo przydatne i fajne gadżety oraz pudełka różnych herbat, a w nich jedną z moich ulubionych - "Fresh Organge". Ta orzeźwiająca herbata o smaku soczystych pomarańczy, była wprost idealna na takie długie i deszczowe popołudnie. A wspaniały zapach cytrusów jaki uniósł się po domu

Słodkie okruszki
Muffinki czekoladowe z kremem miętowym 164

gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju  300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie, gdyby krem był za gęsty) 1. Przygotowujemy krem: umytą

Kuchnia Prezydentowej
Magdalenki 131

Jadłam dwa razy w życiu magdalenki. Kiedy miałam 13 lat dostałam od kogoś jedną, rok później kupiłam sobie paczkę magdalenek w sklepie. To prawda, że nie zapomina się smaku magdalenek. To prawda, że są wciągające i uzależniające, niezależnie czy zrobi Wam je ciotka Leonia, czy sami sobie zrobicie.  To prawda, co pisał Proust i już się nie złoszczę

Kuchnia Prezydentowej
Faworki czyli chrusty 139

już tylko cukier puder...                 A wczoraj, zgodnie z wielowiekowym, polskim obyczajem tłustoczwartkowym :) były i pączki , i chruściki. Składniki: 400 g mąki 3 żółtka 3 łyżki cukru  1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 niedużej

Kuchnia Prezydentowej
Cukinia grillowana z fetą 173

Nareszcie maj! Nareszcie prawdziwe ciepło i słońce! Drzewa nareszcie zielone, jeszcze tą świeżą, wiosenną zielenią, już nie nieśmiałymi pączkami, ale odważnymi młodymi listkami, które za chwilę zmienią się w szumiące listowie. Uwielbiam tę porę, ten prawdziwie wiosenny czas z letnimi temperaturami, dziś będzie tu 28° C! A jutro, gdy będę już znowu w Polsce, ma być 30! Nie do wiary

Kuchnia Prezydentowej
Racuchy drożdżowe 121

Śniadanie mistrzów! Racuchy te mocno smakiem podchodzą mi pod pączki i w tym cały ambaras, że traktuję je jak najbardziej wykwintne śniadanie. Wbrew pozorom, nie zrażajcie się, że do przygotowania tych cudeniek potrzebujemy drożdży. Choćbyście nie wiem jak byli oporni - to drożdżowe wyjdzie Wam zawsze ;) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml mleka 200 g mąki pszennej, u mnie mąka

MamaOskarka
Łazanki z młodą kapustą i kurczakiem 265

Przyprawę którą użyłam w tym daniu to  Przyprawa do smalcu domowego firmy Rafex .                     Zapraszam :) Składniki : 1 paczka makaronu łazankowego 1 mała młoda kapusta 1 duża cebula 2 upieczone udka z kurczaka 1/2 łyżeczki   Przyprawy do smalcu domowego firmy Rafex   3 łyżki ketchupu 4 łyżki masła

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżowe (kluski) parowańce z aksamitnym sosem 154

ciepłe miejsce. Wielkość ciasta musi się podwoić !!! Wreszcie gdy nasze ciasto będzie już gotowe, zabierzmy się za posypanie rąk mąką i zacznijmy formować kluski, które wielością będą przypominały małe pączki. Potem należy je wyłożyć na ścierkę oprószoną mąką i ponownie je przykryć, ponieważ nadal będą rosnąć. Do dużego garnka nalać wodę, nałożyć durszlak. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania