Wędzone tofu = pyszna pasta, przypominająca w smaku pastę z makreli. Składniki: - 2 paczki tofu wędzonego, - garść glonów wakame (lub nori), - 1/2 cebuli, - 1 łyżka oleju lnianego, - 2 łyżki wegańskiego majonezu, - pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Glony namoczyć w ciepłej wodzie do spęcznienia, odcedzić. Zmielić tofu i glony z majonezem i olejem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z masą, przyprawić
Co na wege obiad?następnie blendujemy razem ze wszystkimi składnikami. Z "ciasta" lepimy małe kuleczki i umieszczamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 min. Przy okazji pochwalę się paczką, jaką dzisiaj dostałam od firmy kubara . Ręce mnie świerzbią, żeby zacząć eksperymentować z otrzymanymi produktami, lecz póki co muszę uczyć się na jutrzejszy sprawdzian. Trzymajcie kciuki... A już wkrótce
healthy dreamstylko dodatek do zupy czy dania obiadowego. Dobre ziemniaki nadają się do bardzo różnego wykorzystania o czym pisałam już kilka razy. Można z nich zrobić frytki, kluski, sałatki, pączki a nawet chleb z ziemniakami . Ja lubię je dodawać wszędzie! Miłośnikom zup polecam postną Białą polewkę . To bardzo smaczna, delikatna zupa ziemniaczana na maślance - jestem pewna, że będzie Wam smakowała. ROZWIŃ
Smaczna PyzaZostaje Wam trochę ziemniaków z obiadu bo mi tak, wtedy robię z nich przepyszne ciasteczka. Można robić pączki z ziemniakami czemu by nie zrobić ciasteczek :) Do ciastek użyłam pysznej marmolady wieloowocowej firmy Jamar . Polecam koniecznie zróbcie je dla swoich pociech są proste w wykonaniu i bardzo pyszne :) Składniki : 125 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
Sama słodycz i szczypta chiliFirmie Makarony Polskie dziękuję za paczkę z makaronami do przetestowania. Firma zajmuje się produkcją różnorodnych makaronów. Zainteresowanych zapraszam na stronę http://www.makaronypolskie.pl
Bajeczna Kuchnialubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 2 łyżki
Ala piecze i gotujePączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach, stąd nazwa"kudłacze". Składniki: -5 dkg drożdży -1,5 łyżki cukru -220 ml ciepłego mleka -3 żółtka -2 szklanki i 3 łyżki mąki -szczypta soli -aromat -2 łyżki oleju -olej do smażenia Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy
Maminek kulinarnyPomimo ,iż mamy luty...to w powietrzu czuć wiosnę. Ptaszki śpiewają..a oczyma pragniemy już dostrzegać wilgotnych pączków na otaczających nas drzewach. Szukamy zielonych kosmyków trawy, świeżych kwiatów i każdej oznaki budzącej się do życia wiosny. Nie wiadomo właściwie, ile będziemy na nią czekali...możemy przywołać ją energią i radością na talerzu. Nawet jeśli wybieramy się w podróż pociągiem, autobusem
Z Kuchni Do KuchniWłaściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet przywiezione jeszcze z wycieczki z Nowego Jorku. Z obawą (niepotrzebną jak się okazało) obejrzałam kartonik szukając daty przydatności do spożycia – wychodzi na to, że takie rzeczy są niezniszczalne :) Dzisiejsze babeczki zatem to takie
Ciastkozercykōniec wciepcie tam cuker. Potyn zmniyjszcie pryndkość i wciepujcie [21] po jednym żōłtka, kakao i wlyjcie [22] ochōdzōno [23] żylantyna. Na kōniec wciepcie tam rodzynki i pó [24] paczki migdałōw. Przełożcie sie to do jaki fajny miski i na gōrze posypejcie [25] tōm resztōm migdałōw. Wrołźcie [26] to do lodōwki, poczekejcie, aże stwardnie i …smacznego [1] dawniej
Chop w kuchnisię z kontuzją i ... zakwasami ;) Dlatego tak ucieszyła mnie nawiązana współpraca z Biozona - importer i dystrybutor zdrowych przekąsek i słodyczy. Ze względu na moje sportowe zamiłowania otrzymałam do przetestowania paczkę pełną wartościowych produktów marki Maxsport - słowacki producent wyspecjalizowany w produkcji wysokoproteinowej zdrowej żywności funkcjonalnej (batony, przekąski) dla każdej, aktywnej osoby. Od czasów liceum wypróbowałam wiele batonów i przekąsek proteinowych
Słodkie okruszkizaczynać, to łod piyrszego receptu ze ksiōnżki Co potrza? 250 g masła 200 g cukru 3- 6 jajec (joł doł 5) 500 g mōnki 26 pszynnyj 0,5 paczki proszku do pieczynioł (bydzie ze 2 łyżeczki) szkl ōnka 27 mlyka 100 g koryntek (piyrwy ludzie rozróżniali rodzynki na roztomajte zorty 28 – koryntki sōm małe i prawie czorne; joł żech
Chop w kuchniNiedawno był Tłusty Czwartek i u mnie zamiast tradycyjnego pączka zagościły Oponki serowe , ale zrobiłam też specjalną wersję dla dorosłych z dodatkiem lukru ze śmietankowo – truskawkowego likieru . Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 500g półtłustego twarogu - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 50g margaryny roślinnej - 2 łyżki sody oczyszczonej - 2 łyżki wódki dekoracja: lukier: - 2 łyżki likieru
Kuchnia co dnialekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru
Smak mojego domunawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę
les mirabelles